CEATEC 2011: ismét különös képmegjelenítő megoldások

1. Oldal

A Japánban zajló CEATEC 2011 kiállításon a Mitsubishi egy OLED panelekből összerakott óriási gömbfelületű képernyővel, a Hitachi pedig tárgyak felületére vetített 3D képpel igyekszenek felkelteni a látogatók érdeklődését.
A CEATEC 2011 kiállítói közül jó néhány látványos, néha meghökkentő, de technológia szempontból újdonságnak számító képmegjelenítőket is bemutatnak a rendezvényen.

A Mitsubishi OLED panelekből álló képmegjelenítői már nem számítanak igazi újdonságnak. A cég 2010-ben mutatta be moduláris OLED óriásképernyőjét és már görbült felületű display is épült ily módon, nevezetesen egy 6 méter átmérőjű gömb, ami a Tokiói Tudományos Múzeumban függ.

Mitsubishi_OLED_kepernyo.jpg
A CEATEC-en most kiállított 2,7 méter átmérőjű nem egészen félgömb képernyő is 96×96 mm méretű (696 darab) „Diamond Vision” OLED technológiájú panelből áll, mint a már említett múzeumi gömb.

A Hitachi által kifejlesztett technológia viszont egy sokkal kisebb 3D képet vetít a térben egy valódi tárgy felületére, amit több ember többféle szögből láthat – azaz körbejárható – méghozzá szemüveg nélkül.

Hitachi_3Dkep_objektumon.jpg
A technológia a térben megjelenő 3D képet 24 projektorral állítja elő néhány lencse és féligáteresztő tükör használatával. A Hitachi arra számít, hogy a technológiát digitális kijelzésre, tervek ellenőrzésére és ügyességi tréningekre lehetne használni gyártási és orvosi területen.

A tavalyi kiállításon a Hitachi már bemutatta a „teljes parallaxis 3D képmegjelenítő technológiáját”, amely széles függőleges és vízszintes szögben teszi lehetővé a 3D kép megtekintését. Az erre alapuló új technológia vízszintesen 60 fokos, függőlegesen 30 fokos látószöget valósít meg. Mivel a mélységi felbontást az 1,6-szeresére sikerült javítani, az új technológia természetes 3D képeket képes megjeleníteni a cég szerint.

Ráadásul az új technológiával a 3D kép egy valódi tárgy helyének megfelelően jeleníthető meg. Ha a tárgy elmozdul, egy kamera érzékeli annak helyét és szögét, s ezen információk alapján a 3D kép helye és szöge is automatikusan változik, és így vetül fel a kép a tárgyon.

Kapcsolódó linkek:

A japánok már az igazi 3D TV-n dolgoznak
Levegőben és kristálygömbben megjelenő képek a CEATEC-en
Mitsubishi moduláris OLED óriásképernyő az ISE 2010-en

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .