Szakértők többsége szerint a HDR fontosabb, mint a 4K vagy 8K

A TVBEurope szavazása alapján a műsorterjesztő iparág jövője szempontjából a 4K és 8K felbontásnál fontosabb a nagy dinamikatartomány (HDR) technológia.


A szavazni a TVBEurope által szervezett State of Play: 8K/UHD/HDR című webinar résztvevői tudtak. A regisztrált iparági és érdeklődő szakemberektől azt kérdezték, hogy melyik technológiát érzik most fontosabbnak az iparág számára. A szavazók 66,7%-a HDR-t választotta, míg 33,3% szavazott a 4K/ 8K felbontásra.

A HDR a televíziós szakembereknek azt az utófeldolgozási technológiát jelenti, amivel nagyobb dinamikatartományt, s ezzel több sötét illetve világos árnyalati részletet adhatnak a tévéképekhez az emberi látást utánozva.

A TVBEurope webes szemináriumának vitafórumán többek között olyan szakértők adtak számot tapasztalataikról, mint Thierry Fautier, az Ultra HD Forum elnöke, Andy Beale, a BT Sport főmérnöke és Gavin Ho, az Insight TV műszaki igazgatója.

Bár a HDR a legfontosabb új TV technológia, a fórum résztvevői szerint számos kihívás akadályozza szélesebb körű elterjedését.

Ezek egyike például ahhoz kapcsolódik, hogy a TV-k miként kapják meg a HDR jeleket, és miként jelenítik meg a tartalmat a képernyőn. Fautier szerint az, hogy különböző TV-k más-más váratlan módokon kezelik a HDR jeleket eredményezik azt, hogy inkonzisztens módon jelenítik meg a képeket. Véleménye szerint a BBC iPlayer által használthoz hasonló „igény szerinti megközelítés” alkalmazása segíthet ezeknek a problémáknak a megoldásában.

A fórum abban is egyetértett, hogy a fogyasztókat is csak megzavarják a különböző HDR szabványok és előírások. A németországi fogyasztók körében végzett közelmúltbeli felmérése például azt mutatta, hogy míg az 50%-uk el tudja mondani, mi a 4K felbontás, addig csak 26%-uk érti, hogy mi a HDR.

A kérdést, hogy miért tartott olyan sokáig a rendszeres 4K sportközvetítések megvalósítása a műsorszolgáltatóknak, a BT Sport főmérnöke Andy Beale azzal magyarázta, hogy időbe tellett a HD, az SDR, a 4K és a HDR szükséges elemeinek összehozása egyetlen munkafolyamatba. Elmondta, hogy a BT Sport megpróbálta az ezekhez a technológiákhoz szükséges minden követelményt egy külső műsorszóró állomásról kielégíteni, hogy egyszerűsítse a folyamatot és költséghatékonyabbá tegye. Hozzátette, hogy a HD sugárzásokról a 4K-ra való átállás egyik legnagyobb kihívása a megnövekedett sávszélességi és tárolási igény, ami teljesen új infrastruktúrát igényel. Azt is elmondta, hogy a HDR-re való átállás majdnem kész, mivel a BT 10 bites, 12 gigabites infrastruktúrája már működik.

Ami a 8K-t illeti, a fórum tagjai egyetértett abban, hogy az még mindig egy születőben lévő technológia, amit elsősorban a tévégyártók szorgalmaznak, a műsorszolgáltatók és a tartalomgyártók még felzárkózó szerepet játszanak. A 8K előnyei közé tartozik a „nagy zoom faktor”, lehetővé téve a kép kis részének nagyítását, ami így még 4K vagy HD minőségben látható, és hasznos lehet a videó visszajátszásoknál.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .