Tavaly 5,5%-kal kevesebbet költöttek otthoni videózásra az USA-ban

1. Oldal

A Digital Entertainment Group adatai szerint 2008-ban az amerikai fogyasztók sokkal kevesebbet költöttek DVD filmek vásárlására, s ezt a megháromszorozódott Blu-ray Disc bevételek sem tudták kompenzálni.

DEG_logo.jpgA Digital Entertainment Group (DEG) adatai alapján a fogyasztók az Egyesült-Államokban 5,5%-kal kevesebbet, 22,4 milliárd dollárt (kb. 4.700 milliárd Ft) költöttek DVD és nagyfelbontású lemezformátumok vásárlására és kölcsönzésére 2008-ban.

A nagyfelbontású lemezformátumokra elköltött 750 millió dollár (kb. 157,5 milliárd Ft) majdnem háromszorosa az előző évi bevételnek, és elsődlegesen Blu-ray Disc műsoros lemezek vásárlására és kölcsönzésére költötték az amerikaiak ezt az összeget, miután a múlt év második felében új kiadású HD DVD lemezek már nem is kerültek piacra az USA-ban. A DEG számai az összes jelentős filmstúdió kiadott adataira támaszkodnak.

Blu-ray Disc szoftver kiszállítás az USA-ban és Kanadában (Forrás:DEG)
Blu-ray Disc szoftver kiszállítás az USA-ban és Kanadában (Forrás:DEG)


A Blu-ray szoftverek kiszállítása a 2007-es 18 millió egységről 250%-kal növekedve elérte a 63,2 millió egységet 2008-ban. A formátum indulása óta eladott Blu-ray lejátszók száma – beleértve a PlayStation 3 játékkonzolokat is – az elmúlt évben közel 10 millióra bővült. Egyedül a múltév utolsó negyedévében 3 millió készüléket adtak el a DEG szerint.

A teljes bevételcsökkenés legfontosabb összetevője, hogy DVD vásárlásra 9%-kal kevesebbet vagyis 14,5 milliárd dollárt (kb. 3.045 milliárd Ft) költöttek a fogyasztók, míg kölcsönzésre nagyjából ugyanannyit, mint 2007-ben. A kiszállított lemezek mennyisége is közel 15%-kal esett vissza 2007-hez képest, és alig haladta meg az 1,4 milliárd egységet. Az USA-ban 2008-ban a DVD hardverek eladása is majd 25%-kal 25,2 millió készülékre csökkent. Ez épphogy meghaladja a 2002-es hardvereladási mennyiséget.

Kapcsolódó linkek:

2009. végre a Blu-ray éve lesz? (Vélemény)
Aggódás és bizakodás a Blu-ray jövője kapcsán
DisplaySearch: jövőre megduplázódik a Blu-ray lejátszó eladás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .