THX Standard: a vásárlási döntést támogató termékértékelés

A május elején indult „THX Standard” célja, hogy szórakoztatóelektronikai termékek „hang- és képhűségének objektív és adatokkal alátámasztott” értékelésével segítsen a fogyasztóknak tájékozott vásárlási döntéseket hozni.


A többek között mozik és szórakoztatóelektronikai termékek minősítésével foglalkozó THX Ltd. új kezdeményezése a THX Standard weboldal, melyen egyelőre népszerű TV-k, sztereó és sokcsatornás erősítők valamint aktív stúdió lehallgató monitorok és 2.1-es PC hangszórók teszteredményei és ezek alapján kiosztott pontszámai hasonlíthatóak össze. A későbbiekben több további termékkategóriában egyre több termék értékelése kerül fel a weboldalra – ígéri a cég.

A kezdeményezés THX által megfogalmazott célja, hogy „segítse a vásárlókat megalapozott vásárlási döntések meghozatalában”. Iparági szabványokat és egy saját tesztelési módszertant használva a THX mérnökei azokat a tényezőket értékelik, amelyek befolyásolják a szórakoztatóelektronikai termékek hang- és képhűségét. A THX hangsúlyozza, hogy az által közölt teszteredmények „tudományos méréseken” alapulnak.

Min-Liang Tan, a THX Ltd. vezérigazgatója nyilatkozata szerint: „A THX több mint 35 éve állít ipari szabványt a szórakoztatási élmény hang- és képhűségének. A THX Standard elindítása példázza elkötelezettségünket, hogy segítsük ipari partnereinket jobban megérteni, milyen tényezők befolyásolják a termékek hang- és képhűségét, és gyorsabban jobb termékeket a piacra vinni. A THX Standard megerősíti küldetésünket, hogy életre keltsük a fogyasztók számára az otthoni és mobil szórakoztatást világszerte.”

Kérdéses persze, hogy a THX tesztelési módszerei mennyire elfogulatlanok, főleg hogy a cégnek vannak együttműködő termékgyártó partnerei. Ezek jelentős összegeket fizetnek azért, hogy például bizonyos TV-ik, erősítőik és hangsugárzóik viselhessék a „THX Certified” logót. A cég nem is titkolt célja, hogy az új tesztelési eljárás részeként konzultációt és THX minősítést kínálhasson termékgyártóknak.

A THX Standard weboldalon megtalálható, hogy milyen paraméterek alapján értékelik a szórakoztatóelektronikai termékeket, és ott vannak a mérési eredmények is.

A TV-k esetében többek között a fekete-szint, a fehér- és a színek pontosság és a HDR teljesítmény alapján jelenleg a Sony X900E (Európában XE90) vezet a maximális elérhető 100-ból 73 ponttal, megelőzve az LG B7 OLED TV-jét is. A Samsung Q7F készüléke viszont 45 ponttal jelenleg az utolsó, pedig a legdrágább értékelt készülék.

Bizonyosan sokan fogják vitatni ezeket az eredményeket. A THX Standard a képmegjelenítők értékelésében a termékjellemzők – például a fekete-szint és a nem szemből nézett kép minősége – pontszámait azonos súlyozással veszi számításra, kivéve a látható képhibákat (Visible Artifacts), melyek mindegyike 5-5 pont levonással jár. Ez nem feltétlenül tükrözi az összképet egy TV-ről.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “THX Standard: a vásárlási döntést támogató termékértékelés” bejegyzéshez

  1. Én mind a két erősítőm minősítését szerettem volna megnézni de nem találtam. Pedig úgy tudom, hogy az Onkyo együttműködő termékgyártó partner, sőt résztulajdonosa a THX Ltd-nek. Vajon mikor várható a jelzett néhány készüléken kívül több is?
    1. Onkyo TX-RZ900 Erről az alábbi linken vannak mérések, ami érdekel.
    https://www.soundandvision.com/content/onkyo-tx-rz900-av-receiver-review-test-bench
    2. Denon AVR-X6300H Erről nem találok torzítási grafikont, a https://www.soundandvision.com-on se, pedig érdekel.
    https://www.denon.hu/hu/product/homecinema/avreceiver/avrx6300h

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .