Samsung: technikai információk a 2017-es QLED TV-kről (Frissítve)

1. Oldal

Az immár ULTRA HD PREMIUM minősített Samsung QLED TV-k műszaki megoldásai sok szempontból előremutatóak, de az alkalmazott kvantumpötty (QD) LCD TV technológiai alapjaiban nem újult meg.


Frissítés:

A Samsung 2017-es Q9, Q8 és Q7 szériájú QLED TV-k megkapták az UHD Alliance ULTRA HD PREMIUM minősítését, vagyis megfelelnek a 4K felbontású és nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak megjelenítéséhez szükséges kritériumoknak.

Samsung QLED ULTRA HD PREMIUM.jpg
2017. február 5:

Bár a saját fényt kibocsátó QLED képernyőnek és a Samsung QLED TV-knek sok közük nincs egymáshoz, a márka szerint az utóbbiak olyan nagy előrelépést jelentenek, hogy használható rájuk a „QLED” elnevezés. A cég szerint ez a kvantumpötty (QD) technológiára, mint teljesen új kategóriájára vonatkozik, és ilyen értelemben minden TV-re használható, ami ezt és LED háttérvilágítást alkalmaz.

Két fontos műszaki fejlesztést azonban mindenképpen érdemes kiemelni a 2017-es Samsung QLED TV-k kapcsán.

Az egyikkel sikerült megoldani, hogy egy LCD TV képernyőjén az eddiginél sokkal szélesebb szögből lehet színtorzulás és kontrasztcsökkenés nélküli képet nézni. Az új TV-k paneljében minden pixelt kettéosztottak. Ez a kettős pixelstruktúra jelentősen javítja a nézési szöget, de ettől ez még nem egy új LCD paneltípus. A QLED TV-kben továbbra is VA LCD panelek működnek.

A másik fejlesztés egy új QD anyag, amiről a Samsung annyit árult el, hogy az olyan kvantumpöttyökből áll, melyeknek „új metál magja” körül egy háromkomponensű ötvözött ZnSeS fluoreszcens gradiens héj is van. Az új metál QD anyag lehetővé teszi a „teljes DCI-P3 színtérfogat” reprodukálását. Az új QLED TV-k azonban továbbra is a háttérvilágítás hatékonyságát fokozó filmmel és nem a részpixelek színszűrőinek QD-ra cserélésével, azaz QDEF és nem QDCF LCD struktúrájú képernyővel készülnek.

A Samsung szerint az új QLED TV-k él LED megvilágítással elérik az 1.500/2.000 nit csúcsfényességet, utóbbit a Q9-es széria nagyobbik készüléke.

A Samsung a QLED TV-k rekord mértékű színtérfogat reprodukáló képességét emeli ki. A színtér (a Rec.709 az SD és HD tartalmakhoz, illetve a DCI-P3 és Rec.2020 az UHD és HDR tartalmakhoz) mint a megjeleníthető színek kétdimenziós leképzése csak egy bizonyos fényességi szintet reprezentál. Hogy a TV miként reprodukálja a színeket a legsötétebbtől a legvilágosabb képekig, azt mutatja a fényességgel, mint harmadig tengellyel kiegészített pontosabb háromdimenziós színtérfogat.

Színtérfogat.jpg
A Samsung a barcelonai szemináriumon a SpectraCal CalMAN szoftverével mérve azt demonstrálta, hogy egy szokványos OLED TV-vel szemben a fényesebb képet produkáló Q9 QLED TV színtérfogata mennyivel nagyobb. A Samsung 2017-es TV-i egy új AutoCal funkciót is kínálnak a szoftveres mérés támogatásához.

A Samsung abból igyekszik előnyt kovácsolni, hogy teljes fehér vagy nagyon világos kép megjelenítésekor az OLED – mint minden saját fényt kibocsátó képernyő technológia – fényessége visszaesik. Az ily módon mért színtérfogat azonban nem jellemző egy TV hétköznapi használatra. A valós tartalmak képének átlagos képfényességi szintje (APL) ugyanis nem 100%, azaz teljes fehér. Felmérések szerint a filmek tipikusan 15-30% körüli APL-el rendelkeznek, a sportközvetítések némileg magasabbal.

Samsung Q7-Q8-Q9 szeriak.jpg
A Samsung által közzétett fenti táblázat szerint a három csúcsszéria sok jellemzőjére ráhúzható a „Q”. Az új készülékek ügyes design megoldásai minden szériára vonatkoznak, bár tudomásunk szerint csak a Q9 TV-k használnak optikai kábelt a külső egység és a képernyő között.

Kapcsolódó linkek:

Samsung The Frame: a TV, ami olyan, mint egy képkeret
Samsung: bemutatják a Q9 és Q8 QLED TV-ket
Samsung: technológiafejlesztés a 2019-re kész a QLED TV-ig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .