Toshiba: nagyfelbontás a jelenlegi DVD-ből?

1. Oldal

A Toshiba azt tervezi, hogy évvégre olyan új DVD lejátszóval jelenik meg, mely a szabványos DVD-Video formátumból közel nagyfelbontású képet állít elő.
A hírt meg nem nevezett Toshiba forrást idézve a japán Yomiuri Shimbun napilap tette közzé. Az új technológiai alapokra épülő, de a jelenlegi DVD formátummal kompatibilis lejátszó azt jelzi, hogy a márciusban a Blu-ray és HD DVD közötti formátumháború feladására kényszerült szórakoztatóelektronikai óriás nem nagyon nyelte még le a békát, és valahogy vissza kívánja szerezni megtépázott tekintélyét.

Azt a Toshiba elnöke Atsutoshi Nishida már korábban bejelentette, hogy cége egyelőre nem szándékozik a piacon Blu-ray Disc lejátszóval megjelenni. Így viszont érthető, hogy a Blu-ray alternatívájaként – annál olcsóbban – olyan lejátszót akarnak piacra vinni, mely a jelenleg még sokkal szélesebb piaci elfogadottságnak örvendő és kelendőbb DVD-Video formátumból szándékszik kihozni a lehető legtöbbet.

A szabvány NTSC DVD-Video formátum felbontása kb. 350.000 képpont, azaz pixel (a PAL DVD-ké kb. 415.000 pixel), a mára egyedül állva maradt Blu-ray Disc lemezformátumé viszont több mint 2 millió pixel. Sokan ezért kétkednek, miként lehetséges nagyelbontású képet létrehozni, a sokkal kevesebb képinformációból. Nos, valójában sehogy, vagyis a kauzalitás elvének megfelelően nem arról van szó, hogy a szabványfelbontásúból nagyfelbontású képet lehetne előállítani.

Túl sok technikai részlet egyelőre nem ismert az új lejátszóval kapcsolatban, de feltételezhető, hogy abba a 2007-es CEATEC kiállításon a Toshiba által már bemutatott igen nagyteljesítményű, Cell alapú SpursEngine médiaprocesszor épülne, és hozzá egy a hagyományos felbontású képtartalmat a nagyfelbontásúakkal összevethető minőségűvé konvertáló „Super-resolution” képfeldolgozó technológia társulna.

Super-resolution.jpg
A „Super-resolution” technológia a napjaink DVD lejátszóiban már szinte teljesen szokványos felskálázási technológiához képest sokkal összetettebb matematikai eljárásokra épül. De nyilvánvalóan ez a technológia sem ad többletinformációt az adott képtartalomhoz, viszont jelentős mértékben csökkentheti a digitális képreprezentáció és a tömörítésből adódó képhibák hatását.

Kapcsolódó linkek:

Egyelőre csak a kieső bevételek pótolására képes a Blu-ray
Verseny hiányában már drágábbak a Blu-ray Disc lejátszók
Toshiba hivatalos bejelentés: a cég felhagy a HD DVD üzlettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .