Továbbra is téma, hogy okoz-e egészségkárosodást a 3D TV

1. Oldal

Legutóbb egy virtuális valósággal foglalkozó szakértő, egy szemészprofesszor valamint az Egyesült Királyság egy szemész szakmai szövetsége hívta fel a figyelmet a 3D TV-ék nézésének veszélyeire illetve korlátaira.
3D_szemfaradas.jpg3D TV vásárláson gondolkodik? „Isten ments!” – mondja Mark Pesce az 1980-ban a Sega-nál virtuális valóság fejegységet fejlesztő szakértő, aki így rengeteg tapasztalattal rendelkezik a 3D képmegjelenítés emberekre gyakorolt hatását illetően. Bár a TV gyártók is nyilván tisztában vannak vele, és például a Samsung figyelmeztet is a 3D tartalmak nézésének veszélyeire, de azt cáfolják, hogy egészségtelen lenne. Pesce szerint viszont igenis ártalmas. A problémát abban látja ő is, hogy teljesen mindegy milyen jó a 3D rendszer, az csak egy illúzió, a szemünket becsapja a 2D vásznon nézett 3D jelenet. Azt mondja, hogy egy 3D film megtekintése után a mozit elhagyva mélységérzékelésünk összezavarodik. Egy idő után persze visszaáll a normális állapot, de ez különböző időt vesz igénybe – néhány embernél azonnal visszaáll, másoknál akár órákig is eltarthat. „Nem gondolta ezt át semelyik szórakoztatóelektronikai gyártó”- teszi hozzá. „Ha ezt használod estéről estére a nappalidban, az valószínűleg elég egészségtelen.”

Steven Nusinowitz a Jules Stein Eye Institute (szemészeti intézet) professzora is egyetért Pesce-vel, és a 3D filmek nézésénél előforduló rosszullétre a következő magyarázatot adta a CNN-en: „A film azt mondja – Hé, itt mozogsz a jelenetben -, de az egyensúlyi szervben lévő, a mozgásérzékelésért felelős vesztibuláris rendszer azt közli – nem mozogsz semerre.” Ez a szervek közötti szétkapcsolódás fordítja fel néhány ember gyomrát.

Egy jelentés szerint a valószínűleg legtöbbek által látott és legjobbnak ítélt Avatar 3D vetítése is filmbarátok 15 százalékának okozott fejfájást. Az okot sokan abban látják, hogy a 3D elhiteti szemünkkel, hogy bármerre nézhet, de ez nem igaz, mert a képernyőn lévő részletek többsége elmosódott, így míg a karakterek élesek, más az előtérben lévő elemek esetleg nincsenek fókuszban, azaz életlenek, és ez zavaró.

Az Eyecare Trust szemész szakmai szövetség jelentése szerint az Egyesült Királyságban mintegy 6 milliónyian küszködnek gyenge binokuláris látással, ami kizárja, hogy ezek az emberek fejfájás és kényelmetlenség nélkül nézhessenek 3D tartalmakat. A népesség 12 százalékának van olyan látásromlása, ami kizárja, hogy az agy korrekten dolgozza fel a bal- és jobbszemen át továbbított egyes képeket. A szervezet szerint a „binokuláris állapot” könnyedén megállapítható egy rutin szemvizsgálat során, és bizonyos rendellenességek szemüveggel korrigálhatóak illetve terápiásan kezelhetőek. A 3D TV-hez szükséges aktív szemüveg pedig működik egy korrekciós szemüveg felett viselve is.

Kapcsolódó linkek:

A 3D emberi tényezőivel foglalkozó csapat alakul
Figyelem! Ittasan és terhesen nem ajánlott 3D TV-t nézni!
Probléma a 3D-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .