Figyelem! Ittasan és terhesen nem ajánlott 3D TV-t nézni!

1. Oldal

A Samsung által forgalmazott 3D TV-khez mellékelt biztonsági utasítás igyekszik a felhasználók figyelmét felhívni a 3D tévénézés veszélyeire, és eltanácsolni attól a kiskorúakat, a terhes nőket, az öregeket és betegeket, valamint az ittasakat.

3D_szemfaradas.jpg
A 3D TV-k megjelenése kapcsán a szórakoztatóelektronikai iparág eddig igyekezett nem nagydobra verni, hogy a jelenlegi 3D technológia – ami egyébként alig különbözik a 3D mozikban használatostól – okozhat kellemetlenségeket, sőt akár komoly egészségi kockázatokat is jelent. A készülékek piaci megjelenésével tovább már nem lehet szőnyeg alá söpörni a 3D okozta problémákat, mert a gyártók komoly jogkövetkezményekkel számolhatnak, ha nem tájékoztatják a vásárlókat termékük használatának minden lehetséges veszélyéről és következményéről.

A Samsung által a tévékészülékeik 3D funkciójának használatával kapcsolatban közzétett biztonsági figyelmeztetést sokan talán túlzottnak tartják – úgy tűnhet a TV-k 3D funkciójának használatát, szinte csak azoknak javasolják, akik kis túlzással amúgy egy űrutazásra is alkalmas egészségi állapotban vannak -, de érthető a cég óvatossága.

A figyelmeztetés mindjárt az elején megemlíti, hogy a gyerekek és tinédzserek sokkal inkább ki lehetnek téve a 3D nézéssel kapcsolatos egészségügyi kockázatoknak, ezért jobban kell rájuk figyelni, mikor ilyen képeket néznek. Hatéves kor alatt nem is ajánlják a 3D tévézést.

Az epilepsziás rohamokban és agyvérzésben szenvedőknek, vagy arra örökletesen hajlamosaknak érthető módon javasolt szakorvoshoz fordulni mielőtt a 3D funkciót használnák. Kérdés persze, hogy a szakorvosok többsége tisztában van-e a 3D tévézés ilyesfajta kockázatával.

A Samsung biztonsági tanácsai a következőket tartalmazzák még:

„Terhes nőknek, időseknek, súlyos egészségi állapotban lévőknek, alvászavarral, álmatlansággal küszködőknek vagy alkoholos befolyásoltság állapotában lévőknek tanácsos elkerülni a TV-k 3D funkciójának használatát.”

Ha valaki olyan tüneteket észlel magán 3D tévézés közben, mint a kettős-látás, emlékezetkiesés, szédülés, akaratlan szem- vagy izomrángás, zavarodottság, émelygés, vonaglás, görcs és/vagy dezorientáltság, akkor azonnal hagyja abba a 3D nézést és forduljon orvoshoz.

„A 3D TV nézése mozgás okozta hányingert (tengeribetegséget), állandó utóhatásokat, dezorientáltságot, szemfáradtságot és a testtartás stabilitásának csökkenését okozhatja. Ajánlott, hogy a felhasználók a potenciális hatások csökkentése érdekében gyakran tartsanak szünetet. Ha szeme a fáradtság vagy a kiszáradás jeleit mutatja, vagy a fenti tünetek lépnének fel, azonnal meg kell szakítani a készülék használatát és a tünetek alábbhagyását követő fél óráig ne is használja újra.”

„3D szemüveget viselve a TV nézés huzamosabb idő után fejfájást vagy kimerültséget okozhat. Ha fejfájást, kimerültséget vagy szédülést tapasztal, hagyja abba a tévézést és pihenjen.”

A 3D nézés néhány néző számára zavarodottságot okozhat. Ezért a figyelmeztetés azt tanácsolja, hogy a TV-t ne helyezze senki nyitott lépcsőház, kábelek, balkon, vagy más olyan objektum közelébe, amiben el lehet botlani, aminek neki lehet menni, amibe bele lehet zuhanni.

Hogy aztán ezekből a figyelmeztetésekből ki mit fogad meg, az más kérdés, de nem árt elgondolkodni mindezen.

Kapcsolódó link:

Probléma a 3D-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .