Új frekvencián az Eutelsat Ultra HD és HDR demócsatornája

1. Oldal

Új frekvencián fogható az Eutelsat HOTBIRD 4K1 demócsatornája, ami már nemcsak Ultra HD felbontású, de nagy dinamikatartományú tartalmakat is kínál Hybrid Log Gamma (HLG) formátumban HOTBIRD 4K2 HDR csatornanév alatt.


Az Eutelsat 2014 májusában indította Ultra HDTV tesztcsatornáját, ami már a HEVC (H.265) videotömörítéssel sugározta a szabadon fogható műsorokat.

A HOTBIRD 4K1 demócsatorna a Hot Bird keleti 13 fokos pozíciójára irányított parabolaantennával eddigi 10,727 MHz-en volt fogható, de ez egy hete megváltozott.

Eutelsat HOTBIRD 4K1 4K2.jpg
A HOTBIRD 4K1 és Funbox 4K elnevezésű csatornák továbbra is az Eutelsat 13° East műholdról vehetőek az alábbi paraméterekkel:

• Frekvencia: 12,015 MHz vízszintes polarizáció
• Szimbólumarány: 30.000
• DVB-S2/8PSK moduláció, FEC 5/6 hibajavítás

Ugyanezen a frekvencián és paraméterekkel a HOTBIRD 4K2 HDR néven futó csatornán nagy dinamikatartományú tartalmak is láthatóak Hybrid Log Gamma (HLG) formátumban. Ez a csatorna még szeptember elején az IBC alkalmával indult a francia 4EVER-2, az ATEME valamint a Samsung együttműködésével.

A csatornák a sport-, kulturális és természetfilmes tartalmakat másodpercenként 50 képkockás frissítéssel, 10 bites színfelbontással és BT2020 színtérrel sugározzák.

Kapcsolódó linkek:

Egyre több a műholdas Ultra HDTV csatorna
Az első európai 4K csatornák 2016-ban kezdik a sugárzást
DVB-UHDTV specifikáció a digitális 4K televíziózáshoz
Ultra HDTV tesztcsatornák az Astra és Eutelsat műholdakról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .