DVB-UHDTV specifikáció a digitális 4K televíziózáshoz

1. Oldal

Közelebb kerültünk a 4K Ultra HD műholdas, kábeles és földfelszíni digitális televíziós műsorsugárzás elindulásához, most hogy a DVB Group jóváhagyta a DVB-UHDTV specifikáció első fázisát.


Az Európában a Digital Video Broadcast (DVB) szabványok szerint működik a műholdas, kábeles és földfelszíni digitális televíziózás. A DVB Group irányítótestülete által nemrég jóváhagyott „DVB-UHDTV Phase 1” megnevezésű szabvány szerint a jövendő UHDTV csatornák másodpercenként akár 60 képkockából álló (azaz 60 Hz képváltási gyakoriságú), 3.840 x 2.160 felbontású videót sugároznak majd, ami kiválóan alkalmas sportesemények közvetítésére is. A szabvány szerint a jelenlegi 8 bittel szemben 10 bites színmélységű, azaz sokkal finomabb árnyalati felbontású lesz az UHDTV adás.

DVB-UHDTV.jpg
A DVB az UHDTV sugárzáshoz az eddigi leghatékonyabb HEVC (H.265) tömörítést használja majd. A jelenlegi MPEG-4 (H.264) AVC-nél sokkal hatékonyabb HEVC teszi lehetővé a tartalomgyártóknak, hogy az Ultra HD tartalmat nem sokkal nagyobb sávszélességű, azaz adatátviteli sebességgel továbbíthassák.

Arról nincs említés, hogy a specifikáció 2. fázisa miről dönt majd, de a Rec.2020 UHDTV szabványt követve potenciálisan akár nagyobb képváltási gyakoriságot és szélesebb színtartományt is támogathat, bár ezek csak feltételezések.

Az UHDTV csatornák és műsorok vételéhez az új DVB-UHDTV szabványnak megfelelő vevőegységgel (tuner) rendelkező TV-kre vagy külön set-top box vevőkre lesz szükség. A jelenleg kapható 4K Ultra HD TV-k még nem rendelkeznek DVB-UHDTV vételre alkalmas vevőegységgel, de jövőre várhatóan az első ilyen készülékek.

Kapcsolódó linkek:

A BBC zárt tesztben közvetíti a foci VB-t Ultra HD-ben
Ultra HDTV tesztcsatornák az Astra és Eutelsat műholdakról
SES: lezajlott az első műholdas HEVC kódolt Ultra HD adás
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Ultra HDTV DVB-T2 tesztadás Barcelonában
A digitális TV adások vételéről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .