Dolby Vision: 5 TV gyártó, 6 stúdió partner és 100-nál több film

1. Oldal

A Dolby egy szöuli konferencián számolt be róla, hogy Dolby Vision HDR formátumát most már 5 – és hamarosan még 3 – TV gyártó továbbá 6 hollywoodi stúdió támogatja, idén pedig már több mint 100 Dolby Vision film lesz elérhető a háztartások számára.


Az LG volt a vendéglátója a „Dolby Vision Forum” elnevezésű szöuli rendezvénynek, amelyről egy koreai blog számol be.

A három jelenleg használatos nagy dinamikatartományú (HDR) videoformátum közül a nyílt HDR10 kötelezően választható az Ultra HD Blu-Ray szabványban és része az ULTRA HD PREMIUM előírásnak, a műsorszóró iparág használja a BT.2100 szabványban is rögzített Hybrid Log-Gamma (HLG) formátumot. A harmadik Dolby Vision a márka szerint egy a másik kettőnél jobb képminőséget produkáló prémium formátum, amiért viszont licencdíjat kell fizetni és dedikált hardvert (chipet) igényel.

A fórumon a Dolby arról számolt be, hogy most már 5 TV gyártó partner támogatja formátumát. Ezek az LG (OLED és LCD), a Vizio, a TCL (bár az X1 még e nélkül kerül piacra), a Loewe, és a Skyworth. Később a Changhong, a Funai, és a Hisense készülékei is támogatják majd a formátumot, feltehetően 2017-től. A rendezvényen LG G6 OLED TV-ken demonstrálták miként javítja a képélményt a Dolby Vision.


Más nagy márkák, mint a Samsung, a Sony, a Philips és a Panasonic készülékei még csak a HDR10-et támogatja a Dolby Vision formátumot még nem.

A Dolby azt is elmondta, hogy már 6 nagy hollywoodi stúdió kötelezte el magát, hogy Dolby Vision filmeket adnak ki az otthoni felhasználók számára online tartalomszolgáltatókon keresztül vagy Ultra HD Blu-Ray lemezen, melyek állítólag 2017-től jelennek meg. Ezek a stúdiók a Sony Pictures, a Warner Brothers, a Universal, a Paramount, a Lionsgate, és az MGM. Hiányzik a stúdiók közül a 20th Century Fox és a Disney/Pixar, mely utóbbinak ugyanakkor vannak Dolby Vision filmjei mozikban.


A Dolby azt is kiemelte, hogy négy online streaming szolgáltatás kínál vagy készül kínálni Dolby Vision tartalmakat. Ezek közé tartozik az Amazon Video, a Netflix és a Vudu, de a negyedik kiléte nem ismert.
Egy fenti dia áttekintést ad a Dolby Vision fontosabb partnereiről, melyek között fontos márkanevek szerepelnek. A Google azonban furamódon nem szerepel a listán, pedig a Chromecast Ultra támogatja a formátumot, ahogy majd az Android TV operációs rendszer is a 7.0 verziótól kezdve.

Kapcsolódó linkek:

Chromecast Ultra: eszköz 4K, HDR és Dolby Vision támogatással
Oppo UDP-203: új rendszerchipre épülő Ultra HD Blu-ray lejátszó
Ultra HD Blu-ray: először Dolby Vision formátummal 2017-ben?
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .