Ultra HD Blu-ray: az Intel chipes PC-k sem játsszák már le

Az Ultra HD Blu-ray lemezek PC-s lejátszásához szükséges digitális jogvédelmet biztosító SGX technológiát már nem támogatják az Intel 11. és 12. generációs chipjei.


Leáldozóban van a fizikai műsorhordozók napja, amit nemcsak az jelez, hogy a legkorszerűbb Ultra HD Blu-ray lemezekhez már csak olyan egzotikus márkák kínálnak új lejátszót, mint a Pannde vagy a Reavon, de a PC-s lejátszásuk is rövidesen ellehetetlenül.

Ultra HD Blu-ray PC-n

Az Intel 11. generációs Rocket Lake (Core i-11000) és 12. generációs Alder Lake (Core i-12000) processzorai már nem támogatják az SGX (Software Guard Extensions) digitális jogosultságvédelmet kezelő (DRM) technológiát. A Heise online beszámolójában közölt alábbi kép az Intel 12. generációs Alder Lake processzorok adatlapjának elavult technológiákat felsoroló részletén olvasható, hogy az SGX a továbbiakban már nem támogatott.

Nincs többé SGX támogatás

Az Ultra HD Blu-ray lemezek PC-n történő lejátszáshoz a HDCP 2.2 és az AACS 2.0 mellett az SGX is szükséges, márpedig az említett chipekkel működő új laptopok vagy PC-k ennek hiányban már képtelenek erre.

Mindezt a PowerDVD lejátszószoftvert fejlesztő CyberLink is megerősíti, sőt arra is felhívja a figyelmet, hogy a meglévő PC-k eddigi SGX támogatása is megszűnhet a jövőben.

„Az Intel SGX funkciót eltávolították az Intel 11. generációs (vagy újabb) CPU-kból, és az SGX támogatása egy bizonyos ponton megszűnhet az Intel illesztőprogramok vagy segédprogramok új verzióiban (pl. az Intel SGX és az Intel Management Engine illesztőprogram és firmware). Ezek a változások oda vezethetnek, hogy ezek a platformok elveszíthetik az Ultra HD Blu-ray filmlemezek lejátszásának támogatását.”

„Az SGX funkció eltávolítása, valamint annak a legújabb Windows operációs rendszerrel és illesztőprogramokkal való kompatibilitása jelentős kihívást jelent a CyberLink számára az Ultra HD Blu-ray filmek lejátszószoftverünkben való további támogatását illetően. Olyannyira, hogy úgy döntöttünk, hogy a CyberLink számára már nem megvalósítható az Ultra HD Blu-ray lejátszás támogatása az újabb CPU-kon és a legújabb Windows platformokon.”

Vagyis hiába támogatott már az Intel Skylake (Core i-6000) óta az SGX, az új verziójú illesztőprogramokkal ez a támogatás az összes korábbi processzorból is eltávolítható. Ha tehát valaki szeretné, hogy arra alkalmas PC-je továbbra is képes legyen az Ultra HD Blu-ray lemezek lejátszására, akkor le kell mondania annak frissítéséről.

A legvalószínűbb ok ami miatt az Intel beszünteti az SGX támogatást az, hogy kutatók a közelmúltban számos sebezhetőséget találtak abban.

Mivel az AMD processzorok eddig sem támogatták az SGX technológiát, így úgy tűnik, hogy az Ultra HD Blu-ray filmek PC-n történő lejátszásának befellegzett.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .