Yamaha: öt új AV vevőerősítő várható még 2008 tavaszára

1. Oldal

A Yamaha Elektronik Europa GmbH munkatársai a hazai forgalmazó Albacomp zrt. szervezésében termékbemutatót tartott, melyen bemutatták a 2008-as AV vevőerősítő alapmodelleket.
A 2008-as Yamaha AV vevőerősítőkön is ott vannak a kezelést nagyban segítő, a különböző üzemmódokat (többek között DVD nézés, CD hallgatás, TV nézés, rádióhallgatás, Játék, stb.) kiválasztó és azokat beállító „SCENE” gombok. Mindegyik kalibrálható a gyártó mikrofonos „YPAO” automatikus beállító-rendszerével, valamint a kép és hang szinkronjának megteremtése érdekében képes a hangot késleltetni. A Yamaha elismert CINEMA DSP surround hangzásprogramjai mellett az erősítők jelfeldolgozó processzorai a tömörített zeneformátumok hangminőségét a gyártó saját algoritmusával javítják. A HDTV kompatibilis komponens bemenetek és kimenet mellett az összes új modell rendelkezik akár 1080p felbontású (24Hz is) digitális videojelet továbbító HDMI csatlakoztatási lehetőséggel is.

Az 5.1-csatornás belépőmodell RX-V363 öt végfoka csatornánként 100 W (RMS 6Ω, 1kHz, 0,9% THD) teljesítményt szolgáltat. Beállítható rajta a bekapcsolási és a maximális hangerő, valamint javítja az éjszakai hallgatás dinamikáját. Az erősítő előlapi mini-jack bemenetéhez hordozható zenelejátszó csatlakoztatható, és két HDMI bemeneti jelet képes kapcsolni.

RX-V463_600px.jpg
Az RX-V463 szintén öt végfokozata egyenként 105 W (RMS 6Ω, 1kHz, 0,9% THD) teljesítményre képes. „Direct” módban a kétcsatornás PCM vagy analóg forrásjel a dekódereket és a DSP-t megkerülve a lehető legjobb minőségben szólaltatható meg, és a Burr-Brown 192 kHz/24-bites D/A konverterek is ezt a célt szolgálják. Ennek a modellnek a kezelését már képernyő nemű segíti, előlapján USB port található memória vagy audiolejátszó csatlakoztatására, hátlapjához pedig a gyártó univerzális iPod dokkolója köthető. A két jelismétlős HDMI bemenet már nemcsak kapcsolásra, de a Dolby Digital, DTS bitfolyamok mellett 96kHz-es 5.1-csatornás LPCM jel fogadására is képes.

A 7.1-csatornás RX-V563 egyenként 90 W-os (RMS 6Ω, 1kHz, 0,9% THD) végfokozatai a front bal/jobb hangsugárzók kettős erősítésére (Bi-Amp) is konfigurálhatóak, független hangjelet szolgáltató 2. zóna kimenete is van, és képes az analóg bejövő videojeleket időalap-korrekcióval komponens kimeneti videojellé alakítani. A HDMI bemenetek természetesen 7.1-csatornás LPCM jelet is fogadhatnak.

Az RX-V663 a Yamaha „Digital ToP-ART” felépítési koncepciójának megfelelően a legkorszerűbb és legjobb technológiákkal, alkatrészekkel és áramköri tervezéssel maximalizálja a hangminőséget. A hét végfok egyenként minimum 95W-os (RMS 8Ω, 20Hz-20kHz, 0,06% THD) teljesítményre képes és a kettős erősítés mellett 2. zóna teljesítményerősítésére is kijelölhetőek. A CINEMA DSP hangzásprogramok finomhangoláson estek át és a tömörített zenei megszólalást fokozó algoritmusokon is javítottak. Az alacsony hangerejű éjszakai vagy fejhallgatós hallgatást egy új hangerővezérlő technológia, az „Adaptive DRC” (dinamikatartomány vezérlés) kezeli. Az erősítőben alkalmazott videojel konvertálás és progresszív képfrissítésre alakítás az összes analóg videojelet digitális HDMI jellé konvertálja. Az RX-V663 HDMI csatlakozói 1.3-as verziójúak, és ezen bemenetein keresztül fogadja és dekódolja a Dolby Digital Plus, Dolby Digital TrueHD, DTS-HD High Resolution Audio és DTS-HD Master Audio hangformátumok bitfolyamait is.

RX-V863_600px.jpg
Az alapmodellek csúcsán álló RX-V863 hét végfoka már csatornánként 105W (RMS 8Ω, 20Hz-20kHz, 0,06% THD) teljesítményt szolgáltat. A videojel felkonvertálás teljes HD felbontásra skálázást is tud, vagyis az összes bejövő analóg videojel átalakítható progresszív képfrissítésű, akár 1080p felbontású digitális videojellé a HDMI kimeneten. Ennek a modellnek már három HDMI bemenet van.

Az új Yamaha AV vevőerősítők titán és fekete házú változatai rövidesen kaphatóak lesznek az alábbi fogyasztói árakon:

RX-V363 49.900 Ft,
RX-V463 74.900 Ft,
RX-V563 99.900 Ft,
RX-V663 115.990 Ft,
RX-V863 189.900 Ft.

Kapcsolódó linkek:

Yamaha: jönnek a 2007-es csúcskategóriás AV vevőerősítők
Yamaha: közel 1.200 wattos AV erősítő gigász

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .