Yamaha RX-V4600 az új AV erősítő, THX Select2 minősítéssel

1. Oldal

A Yamaha új felsőkategóriás AV vevőerősítője, a RX-V4600 mindent tud, amire ma csak szükség lehet egy teljes egészében digitális jelátvitelre épülő házi-mozi rendszerben.
Az RX-V4600 AV vevőerősítőt úgy tervezték, hogy ha úgy alakul analóg jelek – se audió, se videó – már nem is kerülnek bemeneteire, kizárólag digitálisak, és csak a végfokok kimentén jelenik meg analóg energia, mégpedig nem kevés. A teljesen digitális adatkapcsolat és a korszerű digitális jelfeldolgozó áramkörök révén a digitális kép- és hang minden minőségi előnye kihasználható.


RX-V4600.jpg
Az RX-V4600 hét, egyenként 130W RMS (8Ω, 20Hz–20kHz) teljesítményt szolgáltató – többek között ezért jár a THX Select2 minősítés – nagyáramú végerősítője közül a 6. és 7. felhasználható a hátsó (Back Surround) csatornák, a csak a Yamaha DSP programjai – köztük a „Dialog Lift” – által használta un. Presence csatornák, vagy a második zóna hangsugárzóinak megszólaltatására. A Digital ToP-ART felépítés már a korábbi modellekben megmutatta, hogyan kell a korszerű digitális és analóg technológiát, alkatrészeket alkalmazva ezek egységét megteremteni a maximális hangminőség érdekében. A Pure Direct Switch az analóg és PCM digitális bemeneti jeleket a legrövidebb úton, jelfeldolgozás nélkül, a videoáramköröket és a kijelzőt kikapcsolva juttatja a kimenetek felé, hogy azokat a jelforrás minőségét megtartva, a zavaró hatásokat elkerülve lehessen újra előállítani.

A THX Select2 természetesen megjelenik a jelfeldolgozásban is, ami már nemcsak a mozi és zenei hangzást, de a számítógépes játékok megszólalását is igyekszik élménydúsabbá tenni. Az RX-V4600-ban alkalmazott nagyteljesítményű jelfeldolgozó technológia minőségi CINEMA DSP funkciókat, a legújabb formátumokkal való kompatibilitást (Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic IIx, DTS-ES Discrete 6.1, DTS Neo:6 and DTS 96/24) és 22 hangtér-szimulációs programot biztosít, SILENT CINEMA fejhallgatón keresztül történő hallgatással és csökkentett dinamikájú éjszakai üzemmóddal. A D/A átalakítók természetesen minden csatornában 192 kHz/24-bitesek.

RX-V4600_back.jpg
A szokásos tömörített digitális jeleket fogadó koaxiális és optikai be- és kimenetek mellet az RX-V4600 igazi újdonsága a HDMI (2 be / 1 ki) és a két i.LINK (IEEE1394) csatlakozók. Bár a Yamaha a megbízható digitális audió és videó jelátvitelt egyaránt kommunikálja a HDMI be/kimenetek kapcsán, de tartunk tőle, hogy a megoldatlan tartalomvédelem miatt nagyfelbontású tömörítetlen audiojeleket egyelőre az ő erősítőjük HDMI bemenetei sem fogadnak – csak HDCP kompatibilis digitális videót – s ezért is bízzák a DVD-Audio és SACD digitális audio adatainak fogadását az i.LINK (IEEE1394)-re.

RX-V4600_rems.jpgAz RX-V4600 használatát könnyíti, hogy a tanítható, makro parancssorra programozható fő távkezelő mellé a második és harmadik zónák vezérléséhez, hangerőszabályzáshoz egy külön távirányító is jár. A hátlapon található RS-232 csatlakozón keresztül intelligens is vezérelő-rendszerbe integrálható az erósítő

Természetesen van képernyőn megjelenő grafikus felhasználói interfész (GUI), és YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer) mikrofonos hangsugárzó mérő és beállító rendszer is. Az utóbbival a hallgatási pozícióból mérve optimalizálhatjuk a hangsugárzókat, beállítva azok hangerejét, eltérő távolságukból adódó késleltetéseiket, és részben kiegyenlíthetőek a helyiség és a hangsugárzók egymásra-hatása okozta frekvencia-átviteli eltérések is. A rendszer másik funkciója, hogy ellenőrzi milyen mértékben képesek az egyes hangsugárzók a mélyfrekvenciák megfelelő hangnyomású és dinamikus előállítására, és ennek megfelelően irányítja feléjük és/vagy egy meglévő subwoofernek a mélyhangokat. Hat YPAO beállítás tárolható memóriában és hívható elő a távirányítóval.

A külsejében a jelenlegi divatot követő Yamaha RX-V4600 augusztustól lesz kapható, váratóan 400.000 Ft körüli áron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .