Pioneer sajtókonferencia az IFA előtt I.

1. Oldal

A Pioneer Europe-nál úgy gondolták nem várnak a szeptemberi IFA-ig – amikor az újságírók és olvasók nem győzik majd megemészteni a sok hírt – és bemutatják most az újdonságokat. Mivel sok új termékről van szó ezért több részből áll beszámolónk.
A Pioneer sem tétlenkedik, ha a tisztán digitális jelátvitelű házi-mozi rendszer – „Pioneer Pure Digital Home Theatre” elnevezéssel illették – minden elemének megalkotása a cél.
VSX-AX4AVi_600px.jpg
Új, VSX-AX4AVi AV vevőerősítőjük már rendelkezik a legkorszerűbb, az analóg videojel bemeneteket is digitális videojellé átalakító HDMI csatlakoztatással (2 be- és 1 kapcsolt kimenet), és a Pioneer DVD-Audio/SACD lejátszók összes digitális audiojeleit – így a nagyfelbontású tömörítetlen sokcsatornás (LPCM vagy DSD) jeleket is – fogadó i.LINK Advanced Resolution Digital Audio Interface-el is. Ez utóbbi arra is alkalmas, hogy a vele összekötött lejátszót az AV erősítő kvarckristályával előállított órajel vezérelje (PQLS – Precision Quartz Lock System), s így a digitális adatátvitel a két készülék között időbeli bizonytalanságoktól mentes („Jitterless”) legyen.

A sokoldalú csatlakoztathatóságot, korszerű dekódolási funkciókat és a rendszerbe integrálhatóságot számos más megoldás is támogatja. A VSX-AX4AVi-n találunk egy speciális iPod csatlakozást melyen keresztül nemcsak meghallgatható a népszerű hordozható zenegép hangja, de a vevőerősítő távirányítójával vezérelhető is miközben a képernyőn (OSD) megjelenik az iPod kijelzője. Van az erősítőn lemezjátszó (Phono) és USB bemenet, RS232C csatlakozó, infravörös távkezelő be/kimenet, két 12V-os „Trigger” kimenet. Az SPDIF digitális kimenetek száma 2, a bemenetekből 7 van, s ez utóbbiak mindegyike fogadja és dekódolja a Windows Media Audio 9 Professional (WMA9 Pro) jelfolyamot. Az analóg kompozit, S-Video bemeneti jelek felkonvártálhatóak S-Video vagy komponens videojellé, és a komponens bemenetek (3 van belőlük) lekonvertálhatóak kompozit vagy S-Video jelekké.

A VSX-AX4AVi új, SHARC EX és nagyteljesítményű kettős Motorola DSP technológiát vet be. Ez teszi lehetővé a teljes körű formátum-kompatibilitást, a THX SELECT2 minősítéshez járó Cinema, Music és Game hang-üzemmódok előállítását, de a legfontosabb szerepe a fázishelyes jelfeldolgozásban és a mérőmikrofonos beállító rendszer, az MCACC (Multi-channel Acoustic Calibration System) „Advanced” azaz fejlettebb változatának működtetésében van.

A 9-sávos EQ-val, a hangrendszert az akusztikai környezethez és a hangsugárzók átviteli képességeihez optimalizáló Advanced MCACC pontosan, finomam és a felhasználó számára lehetőleg könnyen használható módon igyekszik beállítani a hangsugárzó-konfigurációt, a hangnyomás-szinteket, késleltetéseket és a frekvencia-átvitelt.

Balra egy alacsony, jobbra egy magas utózengésű helyiség frekvenciaviselkedése
Balra egy alacsony, jobbra egy magas utózengésű helyiség frekvenciaviselkedése


A rendszer mindezt un. 3-D kalibrációs módszerrel végzi, melyben nemcsak a frekvenciák, és azok szintje kerül kiértékelésre és kiegyenlítésre (ez a kisebb modellekre jellemző Standard MCACC 2-D kalibráció), hanem az előzőek időbeli lefolyása – vagyis a szoba utózengése – is. A szoba méretétől függő automatikus korrekció javíthat az utózengés okozta torzult frekvenciaviselkedésen, mely egy felhasználói program segítségével, 3D-s grafikonnal meg is jeleníthető.

A VSX-AX4AVi Advanced MCACC-je az állóhullámok okozta mélyfrekvenciás kiemelések kiegyenlítését is ígéri – ez azért nem olyan egyszerű – és a mélysugárzó és a többi csatorna sugárzóinak keresztváltás környéki korrekt fázisviselkedése is beállítható – na ez viszont nagyon hasznos.

A csatornánként (7db) 150W-os (8Ω@20Hz-20kHz) „Direct Energy” végfokokkal rendelkező VSX-AX4AVi várhatóan októbertől 350.000 Ft alatt lesz kapható. Vele együtt jelenik meg a kb. 100.000 Ft-al olcsóbb, kicsit kisebb teljesítményű (7x140W), de a THX SELECT2 minősítést még így bőven kiérdemlő, i.LINK csatlakozás nélküli VSX-AX2AV, ami minden másban ugyanazt nyújtja, mint nagyobb testvére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .