Yamaha: új EF hangsugárzó sorozat

1. Oldal

A Yamaha új EF (Elliptical Form) hangsugárzóit kifejezetten házi-mozi célra fejlesztette, és eleganciájuk mellett gazdag és nagytisztaságú hangot ígérnek.
A Yamaha új EF sorozatú hangsugárzóiban igyekezett megfizethető áron kombinálni minden olyan sikeres technológiáját, melyeket a drágább HX (NS-8HX214, NS-4HX213, NS-C5HX212) és 515 PMD (NS-515F1728, NS-C5151730, NS-M5151729) szériáiban már alkalmazott. Az így született három-utas NS-7772792 és NS-5552793 valamint a két-utas center NS-C4442794 és a polcra, falra való NS-3332795 árához képest nagy érzékenységet és széles dinamikájú hangot ígér, mely mind jó szolgálatot tesz egy házi-mozi hangrendszerében.

EF_sor.jpg

hullamterelo.jpg

A szokványos hangsugárzók általában különösebb kontrol nélkül széles lesugárzási szögben szórják szét a hangot, és ez az oldalfalakról, padlóról, plafonról visszaverődve rontja a hallgatás helyén a hangképet. Pedig különösen a sokcsatornás hangrendszer esetén lenne fontos mindez. Az EF sorozat közép- és magashang sugárzói körüli hullámterelők ezen a problémán igyekszenek segíteni, némileg jobban (vízszintesen 135, függőlegesen 120 fokos szögben) irányítva a hanghullámokat a hallgatás helye felé, így javítva a közvetlen és a visszavert hangok arányát, s nem mellékesen egyenletesebbé téve a nagyfrekvenciás átvitelt is.Polimer-injektált csillám_BR_mikroszkópikus képen
Polimer-injektált csillám_BR_mikroszkópikus képen

Az EF sorozat hangszóróinál alkalmazott PMD (Polymer-injected Mica Diaphragm) azaz polimer-injektált csillám membrán már igazolta, hogy nagy teljesítmény-terhelhetőség és dinamikatartomány érhető el vele. A 30%-ban kiváló minőségű fehér indiai gyöngycsillám alkotta membrán, a minőség érdekében semmilyen színezéket nem tartalmaz. A PMD-t viszonylag nagy anyagsűrűsége (1,15 g/cm3), kimagasló merevsége, alacsony veszteséget okozó kis rezgéselnyelése, és a kiváló tranziensátvitelt eredményező nagy akusztikai sebessége (2,62 m/sec) teszik ideális membránanyaggá. A kónusz közepén vastagabb, hogy még jobb legyen a viselkedése.

A Yamaha más hangsugárzóiban már bevált, tartós dóm magashang sugárzók 35kHz visszaadására is képesek. A dóm előtti diffúzor szintén segít javítani az frekvencia-átvitelt és az irányítottságot.

A hangsugárzókban a jól ismert kiváló minőségű Monster Cable vezetékei kötik össze a hangszórókat a keresztváló áramkörrel. A három-utas modellek kettős kábelezésre alkalmas csatlakozókkal rendelkeznek. A felülnézetből kidomborodó oldalfalu (innen az ellipszisre utaló elnevezés) dobozok felülete gyönyörű fényes feketére lakkozott, így a forma és a kidolgozás klasszikus zongorákra emlékeztet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .