Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XI.)

1. Oldal

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos híreket kommentárokat gyűjtjük csokorba az alábbiakban.


HD-XA1_200x240px.jpgA Toshiba, mely szeretné, ha a két versengő lemezformátum közül elsőként már idén piacra tudna lépni – legalábbis Japánban – a HD-DVD-vel, most úgy tűnik kénytelen ismét elhalasztani e tervét. A késlekedés oka most az amúgy a Blu-ray Disc-en is alkalmazott AACS (Advanced Access Content System) másolásvédelmi rendszer. A Toshiba hivatalos közleménye szerint a HD-DVD lejátszók amerikai és japán piacra szánt változatainak tervezése befejeződött, a cég hazai gyártóüzemeiben minden kész a tömeggyártásra. A műsoros HD-DVD lemezek széleskörű megjelenéséhez elengedhetetlen a biztonságos és megbízható másolásvédelmi rendszer. Mivel a DVD Forum által a lemezformátumhoz adoptált AACS végső formába öntésében más iparági partnerek is részt vesznek, ezért annak lezárultáig a Toshiba nem kezdheti meg a HD-DVD készülékek piacra vitelét. Vagyis, amint az AACS végső kivitele a hardverekbe és szoftverekbe kerülhet a Toshiba elkezdi a HD-DVD lejátszók és a HD-DVD meghajtókkal szerelt notebook PC-k forgalmazását. A tervezett amerikai piaci bevezetés továbbra is 2006. első negyedében várható.

hp_DB_HD-DVD.jpgDecember 16-án a Hewlett Packard Co. (H-P) bejelentette, hogy csatlakozik a HD-DVD Promotion Group szervezetéhez, miközben megtartja részvételét a Blu-ray Disc táborban is. A H-P lépése nem meglepő, mert az IT óriás már korábban jelezte, hogy szeretné a Blu-ray Disc formátumába beemelni a Mandatory Managed Copy (MMC) – azaz menedzselt másolás – és az iHD interaktiv technológiákat, s ha ez nem valósulna meg a cég más lehetőség után néz. Úgy tűnik a két technológia közül az első beépülhet a Blu-ray Disc formátumba, de az interaktivitás továbbra is Java alapú lenne. Maureen Weber a H-P a Personal Storage Business üzletágának igazgatója éppen a Java-t használó Blu-ray formátum ésszerűtlen költségeivel indokolta cége „hintapolitikáját”. Weber szerint „a Blu-ray Disc PC meghajtók összesen 30 dollár (kb. 6.500 Ft) jogdíjat tartalmaznak, ezzel szemben a HD-DVD támogatása a PC gyártóknak nem kerül semmibe, mert az benne van a Microsoft következő operációs rendszerében a Vista-ban”. Bár licencdíj van a HD-DVD-re is, de a Microsoft arról biztosította a H-P-t, hogy ez a jelenlegi DVD meghajtóhoz képest kb. 10% többletköltséget jelent. A lényeg, hogy a PC-kben nincs szükség a Javara, mert azok már megfelelő interaktivitást kínálnak. „Pénzről van szó és a PC ipar költségeiről” mondta Weber, s így válik érthetővé mi késztette a H-P-t a HD-DVD táborhoz való csatlakozásra.

Kapcsolódó linkek:

Elkészült az első Blu-ray Disc (Kommentár)
A Warner is csatlakozott a Blu-ray Disc táborhoz
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (X.)
Két malomban őröl a Paramount
A Microsoft és az Intel a HD-DVD mellett
Biztosan nem kerül piacra idén a HD-DVD!
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IX.)
Mégsem kerül idén piacra a HD-DVD?
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VIII.)
Hollywood fejőstehenének kezd elapadni a teje
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VI.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IV.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (III.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II. / A 2005-ös HD-DVD filmek listájával)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .