Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)

A házi-mozi legmegfelelőbb helye

Egy igazi élményt nyujtó házi-mozi összeállítása nem egyszerű. A készülékgyártók hajlamosak elhitetni a tájékozatlanabb vásárlókkal, hogy elég csak megvenni az általuk kínált berendezéseket és máris beteljesül az álom, de ez ámítás.


Mielőtt bármit vásárolna, tegye fel magának a legfontosabb kérdéseket! Mire van szükségem? Hol és hogyan akarom használni? Mennyit akarok rá költeni? És mi a fontos számomra? A válaszok alapján elkezdheti összeállítani a kiválasztott berendezések listáját, de maradnak még kérdések ezután is. Hogy tudom kipróbálni a kinézett készülékeket? Melyik eladótól kapok többet? Ha a készülékek már otthon vannak újabb kérdések merülnek fel. Hogy kell összeállítani? Miért nem úgy szól a hang, vagy néz ki a kép, mint a bemutatón? Az alábbiakban tippekkel és tanácsokkal szeretnék segíteni abban, miként tervezze meg, szerezze be és építse fel saját házi-moziját.

A TERVEZÉS

A házi-mozi legmegfelelőbb helye

Ehhez tudni kell, milyen gyakran és hogyan használná a házi-mozit. Csak alkalomszerűen vagy naponta? A film vagy TV műsor nézése közben mást is szeretne csinálni? Zavartalanul szeretné élvezni a vetítést? Hobbija a házi-mozi aminek mindent hajlandó alárendelni? Ha megvan a válasz mindjárt nyilvánvaló, hogy milyen fontossággal bír az Ön számára a házi-mozi, és hogy hol lenne az ideális helye életterében.

Lakóhelyünkön belül a házi-mozi lehet egy más célra is szolgáló helyiségben. Sokan szeretnek ágyból filmet nézni, ezért elképzelhető, hogy a házi-mozi a hálószobában üzemel, de tipikusan a nappali ad helyet a szórakozás eme formájának. Ez utóbbi esetekben igyekezzen a házi-mozizásnak egy viszonylag szeparált és zavartalan térrészt un. „házi-mozi szigetet” találni a nagyobb téren belül. Senki sem örül annak, ha mozizás közben mások tevékenysége, mozgása zavarja a film élvezetében, és viszont is igaz, a teljes lakótérre rátelepedő, azt hangjával, képével teljesen betöltő házi-mozi lehetetlenné teheti a helyiség más funkcióját.

Egy házi-mozi sziget
Egy házi-mozi sziget


A „házi-mozi sziget” koncepciója – mely szerint a házi-mozi képernyője és a surround hangot előállító hangsugárzók a nézők körül egy 1,5 – 2 méter sugarú körben helyezkednek el – műszakilag is jobb megoldáshoz (jobb hangminőséghez, élvezetesebb képhez) vezet. A házi-mozi hangsugárzóit tehát semmi esetre se helyezze nagy alapterületű nappalija távoli falaira sarkaiba, és a nagyképernyős TV-t se az ülőbútoroktól legtávolabb eső sarokba állítsa, vagy falra függessze. Ellenkezőleg, a megjelenített kép méretéhez igazodva lehetőleg üljön minél közelebb a képernyőhöz, és a hangsugárzókat a közeli képernyő mellé illetve közvetlenül az üléspozíció mellé-mögé helyezze el.

A házi-mozi működhet egy különálló, erre a célra szolgáló helyiségben, egy un. médiaszobában vagy vetítőteremben. Ez utóbbi esetekben amennyiben igényesebb házi-mozi rendszerre vágyik, ahol többek között akusztikai, világítási, belsőépítészeti feladatokat is meg kell oldani, tanácsos mindenképpen ilyen rendszerek tervezésében kivitelezésében jártas szakemberhez, vállalkozáshoz fordulni.

A házi-mozi berendezésekről, azok funkciójáról, használatáról és sok más tudnivalóról olvashat A házi-mozi hangja és a Milyen TV-t vegyek? című cikkekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..