ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak

1. Oldal

Alig félévvel a kétszer hatékonyabb videó tömörítést nyújtó HEVC előzetes MPEG szabványtervezet kiadása után a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) jóváhagyta a növekvő internetes és az Ultra HD videók sávszélesség-igényének megfelelő szabványt.


Az ITU nemzetközi távközlési szabványosítási szervezet jóváhagyta az informálisan „High Efficiency Video Coding (HEVC)” néven emlegetett és még a múltév közepén kiadott MPEG szabványtervezetet. Az új szabvány jelentősen tehermentesíti a világhálót, ahol becslések szerint a sávszélesség több mint felén videókat továbbítanak, és megteremti az Ultra HD televíziózás lehetőségét. Az új tömörítés átlagban csak feleakkora bitsebességet igényel, mint elődje az ITU-T H.264 / MPEG-4 „Advanced Video Coding (AVC)”, amelyet többek között az összes webes videó több mint 80 százalékánál használnak jelenleg.

HEVC-H265.jpg
A formálisan ITU-T H.265 vagy ISO/IEC 23008-2 számozással jelölt ajánlással az ITU-T Study Group 16 értett egyet elsőlépcsős jóváhagyással. A termék maga az ITU Video Coding Experts Group (VCEG) és az ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) együttműködésének gyümölcse.

A H.265 HEVC tömörítés rugalmas, megbízható és robusztus megoldást kínál a jövő évtized digitális videózása számára. Az új szabványt úgy tervezték meg, hogy számoltak a képfelbontás növekedésével, és várhatóan fokozatosan kerül bevezetésre high-end termékekben illetve szolgáltatásokban, amelyek jelenlegi korlátaikat kinövik.

Cégek, mint az ATEME, Broadcom, Cyberlink, Ericsson, Fraunhofer HHI, Mitsubishi és NHK már bemutattak HEVC implementációkat. Az új szabvány „Main” profilja a 8-bites 4:2:0 videót támogatja, a „Main 10” profil ugyanezt 10-bittel, és a „Main Still Picture” profil pedig az állóképek kódolására szolgál.

Az ITU/ISO/IEC Joint Collaborative Team on Video Coding (JCT-VC) közös szervezete folytatja a HEVC kiterjesztésének munkáját, hogy az támogassa majd a 12-bites videót, valamint a 4:2:2 és a 4:4:4 színkódolási formátumokat is. Ennek a munkának másik fontos eleme lesz a HEVC skálázható videó kódolássá fejlesztése is. A három intézmény a Joint Collaborative Team on 3D-Video (JCT-3V) elnevezésű szervezetben is együttműködik, hogy a HEVC-t a sztereoszkóp és 3D videók kódolása irányába is kiterjesszék.

Kapcsolódó linkek:

Broadcom chip HEVC kódolt Ultra HD videó dekódolásához
MPEG: jön a hatékonyabb video-tömörítő H.265 szabvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .