Sony: kvantumpöttyök adják a TRILUMINOS TV-k színeit

1. Oldal

A Sony 2013-as Ultra HD és csúcskategóriás LCD TV-inek TRILUMINOS márkajelölésű képernyője a hagyományos fehér LED megvilágításhoz képest 50%-kal nagyobb színtartományt állít elő az úgynevezett kvantumpötty technológiával.


A Sony először a 2007-es X3000/X3500 sorozatú LCD TV készülékeinél használta a TRILUMINOS elnevezést, amely akkoriban a készülékek három (vörös, zöld és kék) LED alkotta háttérvilágítására utalt. Ezzel a technológiával igyekezett a Sony javítani az LCD TV-k színvisszaadását. 2009-ben aztán a Sony fel is hagyott a TRILUMINOS technológiával, mert túl drága volt a hozott eredményhez képest.

A most ismét visszahozott TRILUMINOS névvel illetett képernyőkben már a kvantumpöttyök azon tulajdonságát használják ki, hogy ezek a nanorészecskék egyedi hullámhosszú fényt bocsátanak ki, ami azok méretével hangolható. A Sony új képernyőibe a QD Vision Color IQ™ elnevezésű technológiája épül be. A cég már jó ideje munkálkodik az MIT több mint egy évtizedes fejlesztésének kereskedelmi hasznosításán. A QD Vision eredeti célja egy az aktívmátrix OLED képernyőkhöz hasonló, úgynevezett kvantumpötty LED (QLED) képernyő létrehozása volt. Bár már sikerült működő kvantumpötty prototípus képernyőt kifejleszteni, de nagy képméretekben egyelőre nehéz ezek megbízható előállítása.

Sony_TRILUMINOS_display.jpg
A Sony TRILUMINOS Display márkajelzés tulajdonképpen egy módosított háttérvilágítást jelez. Az LCD TV-k általában nem tudják tökéletesen előállítani azt a színtartományt, amit a korábbi képcsöves TV-k. Ez abból ered, hogy a ma már leginkább LED háttérvilágítás fehér fényéből nem eléggé szelektív színszűrőkkel előállított tökéletlen színtisztaságú vörös, zöld és kék részpixelek elmosott, kevert színeket produkálnak. A kvantumpöttyök optikai tulajdonságát kihasználva azonban az LCD képernyők is az NTSC szabvány által előírtnak közel 100%-ban megfelelő színtartományt tudnak megjeleníteni.

A QD Vision Color IQ™ technológiája háttérvilágításként fehér helyett kék LED-et alkalmaz, amelyek „tiszta kék” fényt produkálnak. Ezzel a kék fénnyel kétfajta kvantumpöttyöket gerjesztve azok „tiszta zöld” és „tiszta vörös” fényt emittálnak, így már csak a megfelelő hullámhosszok juthatnak át a részpixelek színszűrőin. Hasonló kvantumpötty filmmel szélesített színskálájú LCD háttérvilágítást már a Nanosys is bejelentett notebook képernyőkhöz.

A Sony szerint a TRILUMINOS Display az emberi szem számára látható színskálából 50%-kal többet képes reprodukálni, mint a hagyományos fehér LED megvilágítású LCD képernyők.

Beszámolók szerint az idei CES kiállításon látott Sony TRILUMINOS képernyők színei egyértelműen intenzívebbnek tűntek, sőt néha már az árnyalati részleteket is csökkentően túl intenzívnek, ami valószínűleg kiegyensúlyozott szintre állítható. A TRILUMINOS technológia a 2013-as X9000A Ultra HD és W900A szériákban kerül alkalmazásra.

Kapcsolódó linkek:

Sony: 2013-as BRAVIA TV-k akár Ultra HD 4K felbontással
Nanosys kvantumpötty filmmel szélesebb színskálájú LCD-k
Kész az első 10 centis színes kvantumpötty képernyő
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel
Sony: ősszel válik teljessé a 2007-es BRAVIA LCD TV-k kínálata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .