2007. legjobb LCD és plazma TV-i a HDTVTest olvasói szerint

1. Oldal

A brit HDTVTest internetes tesztoldal múltév végi szavazásán a regisztrált olvasók megválaszthatták, hogy mely LCD és plazma HDTV készülékeket tartják a legjobbnak 2007-ben. A szavazás eredménye és a teszteket készítők véleménye egybecseng.
A HDTVTest weboldalon összesen 32 nagyfelbontású síkpaneles LCD és plazma TV ismertetése jelent meg 2007. során. A készülékek kalibrálását és kiértékelését végző szerzők igen hozzáértő és alapos munkát végeznek, ezért nem véletlenül sok látogatója van az oldalnak. A regisztrált VIP olvasók arról szavazhattak, hogy mely LCD és plazma TV-ket tartják a legjobbnak 2007-ben. Nem tudni pontosan hányan szavaztak a feltehetően többségében brit és részben talán európai olvasók, s azt sem tudni, hogy a szavazás eredménye mennyire tükrözi a készülékekkel kapcsolatos saját tapasztalatokat, illetve mennyire a teszteket készítők véleményét. Mindenesetre tanulságosak lehetnek az eredmények.

Legjobb_82cm_LCD.gif
A legjobb 32”-es (82 cm) LCD TV-nek a szavazók több mint fele, a Sony KDL-32D30003434-t tartotta, mely döntéssel a tesztkészítő is szívből egyetért. Szerinte a legközelebbi versenytársával a Panasonic TX-32LXD700 (ami az idehaza is kapható TX-32LX7003494 DVB-T tunert is tartalmazó változata) összehasonlítva a Sony mélyebb feketéket szolgáltat, és sokkal több képbeállítási lehetőséget kínál, különösen a 100Hz-es képfrissítés kikapcsolását tartja fontosnak, mely a Panasonic készülékén nem lehetséges, s ez kevéssé kívánatos hatással jár. Az olcsóbb modellek közül a bíráló a Samsung LE32R87BDX/LE32R88BD modelleket tartja ár-érték szempontjából kiemelkedőnek, ebben a méretosztályban tiszteletreméltó feketéi, gazdag képállítási és elegendő csatlakoztatási lehetőségei miatt.

Legjobb_102cm_és nagyobb_LCD.gif
A Legjobb 40” (102 cm) és nagyobb LCD TV-k élmezőnyébe szinte csak teljes HD felbontású modelleket szavaztak be az olvasók, és ezek alapján a minden kutatásfejlesztési és marketing erőfeszítést az LCD TV-kre koncentráló Sony két modellje foglalja el az első két helyet. Bár a Samsung F86 és a Toshiba Z3030D sorozatú készülékei kemény versenytársak, de a bíráló szerint sem kétséges, hogy az LCD-k között a legjobb képminőséget a Sony X3500/X3000 és W3000 sorozatú modellek szolgáltatják, ami az osztályelső feketék, a konzisztens szürkeskála és a pontos színek eredménye. A Sony X3500/X3000 azért érdemli ki az első helyet a W3000-el szemben, mert az utóbbiból már hiányzik a mozgásfelbontást javító „Motionflow +100Hz” képfrissítési technológia.

Legjobb_plazma.gif
Nincs meglepetés a legjobb plazma TV-nél, a Pioneer KURO készülékek győzelme földcsuszamlásszerű a teljes HD 1920×1080 pixel felbontású „LX” paneles modellek vezetésével. A tesztek írója azoknak, akik 1.000 fontnál (kb. 340.000 Ft) kevesebbet kívánnak költeni a Panasonic TH-42PZ70-et (ami az idehaza is kapható TH-42PY70P3497 változata) ajánlja, mely a hagyományos plazmaerényeken, mint a kiváló feketék és árnyalati részletek, a remek mozgásmegjelenítés és a széles látószög mellett valódi 1920×1080 pixel HD felbontású is.

2007_HDTV-je.gif
A szavazók 2007. legjobb HDTV-jének – és ezzel az ítész is teljesen egyetért – a Pioneer KURO teljes HD felbontású „LX” sorozatú plazma televíziókat választották. Néhány HDTV ebben vagy abban elhomályosíthatja a Pioneer KURO LX-eket, de nincs síkpaneles televízió – legyen az LCD vagy plazma – mely a képminőség összes fontos elemét (mint a feketeszint, árnyalati részletek, kontrasztarány, színek, video-feldolgozás és mozgásmegjelenítés) nálánál jobb képminőséget nyújtana.

A tesztek készítői ezt remélik, 2008-ban más gyártók is felveszik a kesztyűt, és megjelennek a KURO-khoz hasonló képminőségű HDTV-kkel megfizethetőbb áron.

Kapcsolódó link:

Sony: ősszel válik teljessé a 2007-es BRAVIA LCD TV-k kínálata
Pioneer: a 8. generációs plazmák a „világ legjobb síkpaneles TV-i”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .