25 éves a HDTV Európában

1. Oldal

Huszonöt évvel ezelőtt az európai közszolgálati műsorszórók már tisztában voltak azzal, hogy a nagyfelbontású televíziózás, a HDTV jelentős hatással lesz a média és a társadalom jövőjére.
HDTV_EBU.jpgEurópában első ízben HDTV demonstráció az European Broadcasting Union (EBU) közgyűlése alkalmából zajlott 1982. június 25-28. között az írországi Killarney városában, ami jelentős mérföldkő volt a HDTV fejlődésben. Az esemény megismertette Európával, hogy a HDTV milyen jelentősen javítja a látványélményt.

A bemutatókat hatalmas előrelátással az EBU általános igazgatósága ír tagja George T Waters szervezte, és néhányszáz műsorgyártó és mérnök látta Európából és azon túlról is Killarneyben.

Jean Reveillon az EBU főtitkára leszögezte, hogy: „Elődeimnek az EBU-ban és tagjainknak köszönhetően az elmúlt évek során az innovációk frontvonalában maradtunk. Büszkék vagyunk rá, hogy az első HDTV bemutatóknak mi adhattunk helyet Európában.”


A HDTV fejlesztése 1970-ben kezdődött a japán műsorszolgáltató cég az NHK úttörő munkájával. Sok más szervezet és cég is 1982-ben mutatta be a HDTV-t. Az EBU számára nagy segítséget nyújtott az NHK mellett a CBS, és olyan a berendezéseket gyártó cégek, mint a Sony, Ikegami, Panasonic és a Hitachi. A Killarneyben lezajlott bemutató résztvevői egy 2,5 méteres vetített képen láthatták a HDTV képet sztereó hanggal kísérve, ami szintén újdonságnak számított akkoriban.

Ma már számos HDTV szolgáltatás érhető el Európában, és várhatóan egyre több lesz a jövőben.

Kapcsolódó linkek:

Szabadon fogható műholdas HDTV adást indít a BBC és az ITV 2008-ban
A Szentszék is HDTV adást sugároz majd
Már 26 HDTV csatorna a SES ASTRA műholdakon
HDTV az Egyesült Királyságban DVB-T-n?
Mikor ér révbe a HDTV Európában? (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .