25 éves a kompaktlemez, azaz a CD

1. Oldal

A világ első Compact Disc-je a Philips Hannover közeli gyárában készült 1982. augusztus 17-én. A Sonyval közösen kifejlesztett CD-ből 200 milliárd darabot adtak el az elmúlt 25 évben, s ez tette széles körben elterjedtté a digitális technológiát.
A 25 éve elkészült első CD igazi technológiai forradalom kezdetét jelezte. Az addigi kizárólag analóg hanghordozók (magnószalag, kazetta és bakelitlemez) mellett megjelent a digitális audiót tároló csillogó korong, melyen időtálló, kiváló minőségű zenei hangot lehetett kapni. 15 évvel a CD megjelenését követően jött a DVD, s a digitális szórakoztatóipari technológia a videót is meghódította. Egy éve pedig már a Blu-ray Disc és a HD DVD jelentik az optikai adattároló lemezek alkalmazásának csúcsát. A CD tehát kulcsszerepet játszott a digitális technológia megjelenésben.

A digitális optikai hanglemez szabványának kidolgozását 1979-ben kezdte el a Philips és a Sony. 1980 júniusában pedig már meg is jelent a CD és a CD-ROM szabványok technikai specifikációját tartalmazó „Red Book” azaz „Vörös könyv”. Érdekesség, hogy az eredetileg egy órányi hanganyag tárolását megcélzó lemez azért lett végül 74 perces – s emiatt 12 cm átmérőjű -, hogy ráférjen Beethoven 9. szimfóniája.

Elso_CD.jpg
A gyár, ahol a világ első CD-jét „nyomták”, a Philips akkori tulajdonában álló Polygram lemezkiadóhoz tartozott, s a lemez az „ABBA The Visitors” című albumát tartalmazta. A CD piaci bevezetésének időpontjáig 150, főként klasszikus felvételekből álló lemezválaszték készült el. Ezek a CD-k és az első CD-játszók – köztük a fenti képem látható Philips CD100 – Japánban kerültek piacra először 1982 novemberében, amit 1983 márciusában követett az amerikai és európai bevezetés.

Amikor a zeneipar világszerte megkezdte a CD-k forgalmazását már több mint 1000 lemez volt a piacon. 1985-ben az akkor igen népszerű Dire Straits zenekar is a CD-n való megjelenés mellet döntött. Híres „Brothers in Arms” című albumuk egyike volt az első teljesen digitálisan rögzített, kevert és „utómunkált” (DDD) lemezeknek. Először adtak el belőle több mint egymillió példányt és ezzel az akkori toplisták élére került. Ez a sikerlemez ékesen bizonyította a CD kiváló hangminőségét.

Becslés szerint az elmúlt 25 évben 200 milliárd CD kelt el világszerte. Bár ma már egyre kevesebb fogy belőle, ahogy a DVD egyelőre a legnépszerűbb videoforrás, úgy továbbra is a CD a legelterjedtebb hanghordozó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .