Paramount/DreamWorks: a jövőben kizárólag HD DVD-n (Frissítve)

1. Oldal

A tegnapi nap meglepő bejelentése szerint a Viacom Inc. alá tartozó Paramount Pictures és a DreamWorks Animation SKG világszerte kizárólag a HD DVD formátumot támogatja majd. Ez pedig a formátumháború elhúzódását eredményezi.
Paramount_DW_HD-DVD.jpg
A kizárólagos HD DVD támogatás már az augusztus 28-án megjelenő Jégi dicsőségünk című mozira is vonatkozik. Ettől az időponttól a Paramount Pictures, DreamWorks Pictures, Paramount Vantage, Nickelodeon Movies, MTV Films világszerte nagyfelbontásban csak HD DVD-n jelentet meg műsoros lemezeket, és ugyanez vonatkozik a Paramount Home Entertainment által kizárólagosan forgalmazott DreamWorks Animation rajzfilmekre is. Az említett stúdiók katalógusválasztéka mellett az idei kasszasiker Transzformerek és Shrek 3 is csak HD DVD-n jelenik tehát meg. A Steven Spielberg által rendezett alkotásokra azonban semmilyen formátum exkluzivitás nem vonatkozik (bár az ősszel filmjei közül elsőként a Harmadik típusú találkozások megjelenik Blu-ray lemezen).

A döntés magyarázataként a bejelentés a HD DVD előnyeire, különösen a piac-kész technológiára és az alacsonyabb gyártási költségekre hivatkozik.

A Paramount Pictures elnök-vezérigazgatója Brad Grey a bejelentésben úgy nyilatkozott: „Hiszem, a HD DVD nemcsak a fogyasztóknak megfizethető minőségi választás, de a Paramountnak is okos választás.”

A DreamWorks Animation vezérigazgatója, Jeffrey Katzenberg, aki korábban egyik formátumot sem tartotta életképesnek most a kedvező áru HD DVD lejátszókkal és a jelentősszámú lemezmegjelenéssel indokolta stúdiója döntését, és hozzátette: „Azért döntöttünk a Shrek 3 és más DreamWorks animációs filmek kizárólagos HD DVD megjelenése mellett, mert hisszük ez a legjobb formátum, hogy magas minőségű otthoni szórakozást nyújtsunk kulcsközönségünknek – a családoknak.”


A Blu-ray mögött állók máris értetlenségüknek adtak hangot a Paramount döntése kapcsán, és Blu-ray megjelenések bejelentés-áradatával reagáltak. Andy Parsons az Blu-ray Disc Assn. of North America vezetője a következőket mondta: „furcsa elhagyni egy formátumot, mely tisztán vezet az eladásokat tekintve a másikkal szemben.”

Friss: A The New York Times egy magát megnevezni nem kívánó Viacom vezetőre hivatkozva azt közölte, hogy a két stúdió összesen 150 millió dolláros pénzügyi támogatásban részesül a HD DVD kizárólagosság fejében. A megállapodás állítólag az elkövetkező 18 hónapra vonatkozik csupán, de a PC World-nek nyilatkozó Paramount technikai vezető, Alan Bell szerint elkötelezettségük a HD DVD iránt határozatlan időre szól.

A HD DVD Promotional Group nevében Ken Graffeo cáfolta, hogy a támogatói csoport pénzt adna a stúdióknak, de nem zárta ki, hogy más HD DVD mögött álló igen. Paul Erickson a DisplaySearch illetékes igazgatója szerint valószínűleg szerepet játszik a döntésben a pénz, megjegyezve, hogy mindkét formátum támogatói nyújtanak pénzügyi ösztönzést a stúdióknak a kizárólagosság fejében. De feltételezése szerint a nagyobb profit is szerepet játszhatott a Paramount és a DreamWorks esetében, mivel a HD DVD hosszútávon kifizetődőbb lehet.

Ezután a nyolc nagy hollywoodi filmstúdió közül hat (Disney, Fox, Lionsgate, MGM, Sony, Warner) jelentet meg Blu-ray lemezeket – az első öt csak a Blu-ray formátumot támogatja, a Warner mindkettőben ad ki lemezeket. A Paramount és az Universal pedig a HD DVD kizárólagos támogatói.

A történtek a jövőben kiegyenlítettebb erőviszonyokat teremtenek a formátumok műsorkínálatát tekintve. A Paramount jóvoltából most már kizárólag HD DVD-n is megjelenhetnek friss kasszasikerek. Mindez azt jelenti, hogy a sokak által már temetett HD DVD tovább küzd, és a formátumháború nem ér véget egyhamar.

Kapcsolódó linkek:

Blu-ray Disc és HD DVD lemezeladások 2007 első félévében
A Dreamworks stúdió vezetője szerint a jövő az internetes letöltésé
Két malomban őröl a Paramount

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .