Két éven belül jórész már HDTV adásokat sugároz a Magyar Televízió

A Magyar Televízió „Küszöbön a HDTV” címmel rendezett háttérbeszélgetésen tájékoztatta a szakma és a sajtó képviselőit a tervezett HDTV beruházás céljairól, részleteiről.


Európában számos nagy felbontású (HD) tévéprogram nézhető már és számuk napról-napra emelkedik – a tegnapi nappal például 78-ra bővült a műholdról vehető HDTV adások száma. Kontinensünk televíziós műsorkészítői is fokozatosan állnak át a több mint 50 éves szabványfelbontású (SD) PAL, SECAM rendszerekről az új, sokkal több képrészletet megmutató és akár térhatású hangélményt kínáló HDTV technológiára. 2008. a nagy érdeklődéssel kísért foci EB és a Pekingi Olimpia miatt különösen fontos év lesz az európai a HDTV-re való áttérés szempontjából.

A Magyar Televízió (MTV) várhatóan már idén megkezdődő és 2009. közepéig tartó átköltözése a Szabadság térről az új óbudai székhelyre, Medveczky Balázs a Digitális MTV Igazgatóság igazgatója szerint egyben Európában a legjelentősebb zöldmezős HDTV beruházás is lesz. A döntéshozók számára nyilvánvaló volt, hogy az alkalmat kihasználva a HD technológiára való átállás lehet csak a távlatos cél.

Idehaza is egyre többen rendelkeznek nagyfelbontású képmegjelenítésére alkalmas TV-kkel, vetítőkkel, s ezek tulajdonosai igénylik a készülékek képességeinek megfelelő néznivalót is. Schatz Péter Üzleti és Termékfejlesztési igazgató a TGI Magyarország felmérését idézte, mely szerint a 16-69 évesek körében már 5% felett van az LCD vagy plazma TV-vel rendelkezők aránya, s ez a mutató 70%-al növekedett egy év alatt, vagyis a potenciális nézői piac rendkívül gyorsan bővül.

MTV_Vigh_Zoltán
Vigh Zoltán a digitális átállás koordinátora ismertette a HD beruházás részleteit. Ezek szerint az MTV a 1080i (1920×1080 pixeles felbontású, váltott-soros képfrissítésű) formátumot fogja alkalmazni, mert sok egyéb indok mellett ez illeszkedik legjobban a nemzetközi műsorcsere folyamatába, a jelentősebb stúdiótechnikai berendezésgyártók is ezt a formátumot támogatják, és a TV készülékek gyártói is egyre több és megfizethetőbb ilyen készüléket ajánlanak. A HDTV szabványnak megfelelően a műsorok képaránya természetesen 16:9 lesz, és a HD programok kizárólag digitálisan, MPEG-4 videojel tömörítéssel jutnak majd el a nézőkhöz.

A jelenlegi ütemterv szerint HD mérőjelek után, először 2008 augusztusában a Pekingi Olimpia MTV közvetítéseit láthatják majd nagyfelbontásban a nézők. Ehhez egy alkalmas létszámú és technikai felszerelésű stáb utazik a helyszínre, mely az ottani HD közvetítések sokaságából állítja össze a Magyarországra továbbított műsort. Az már biztos, hogy ez a HD adás az EUTELSAT HOT BIRD műhold jelenleg is az m2 adását sugárzó csatornájáról lesz fogható. Becslések szerint 10-20 ezer nézőhöz juthat majd el így ez a HD műsor, de ha annak továbbításához csatlakozna néhány alkalmas infrastruktúrával rendelkező kábeltévé társaság és IPTV szolgáltató is, akkor bővülhetne a nézői kör.

Idén ősztől aztán az m2 már alkalmas lenne HD adás-lebonyolításra, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi műsorcserében érkezett HD műsorokat és filmeket már ebben a minőségben közvetítené a csatorna. 2008. végére aztán már maga az MTV is képes lenne saját HD műsorok előállítására, az addigra várhatóan átadásra kerülő két műtermi stúdióban. 2009. közepére már készen kell állnia további három – köztük egy virtuális – HD stúdiónak, az m1 HD adás-lebonyolítójának, az archívum HD kezelésének, a külső sport és kulturális események élő közvetítésére illetve rögzítésére alkalmas HD közvetítő kocsinak, valamint a teljes hírfelvételi és szerkesztési rendszernek is HD-ban kell működnie. Ideális esetben tehát ettől az időponttól kezdve az MTV a körzeti stúdiók adásait és néhány régi közvetítő kocsival készített műsort kivéve már csak HD tartalmakat készítene, és HD valamint ebből lekonvertált egyidejű SD programot sugározna.

Kapcsolódó link:

A pekingi olimpiát már nagyfelbontásban is közvetíti az MTV
A Magyar Televízió hozzákezdhet a HD technikai fejlesztéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .