8K ULTRA HD: az LG TV-k fölül is múlják a követelményeket

A CTA és az LG bejelentése szerint a 8K ULTRA HD minősítést elsőként az LG „valódi” 8K TV-i kapják meg, melyeket a CES 2020 kiállításon mutatnak be.


A Consumer Technology Association (CTA) által korábban bejelentett 8K Ultra HD megjelölésű képernyőkre vonatkozó meghatározásnak elsőként az LG 2020-as SIGNATURE OLED és NanoCell „Real 8K” TV-k felelnek meg, melyek túl is teljesítik a szóban forgó specifikációt.

A januári CES 2020 alkalmával bemutatásra kerülő LGReal 8K”, azaz valódi 8K TV-k, tehát mindenben megfelelnek a CTA előírt mérési metódus szerinti képernyőfelbontásra, digitális bemenetre, nagy dinamikatartományra, felkonvertálásra és bitmélységre vonatkozó követelményeinek.

A 8K felbontás (7.680 x 4.320 pixel) meghatározása mellett a specifikáció lényegi eleme a szomszédos pixelek egymástól való megkülönböztethetőségére jellemző, az International Committee for Display Metrology (ICDM) által meghatározott kontrasztmoduláció (Contrast Modulation, rövidítve: CM).

Alacsony CM esetén a TV nem képes pixelekben megadott teljes felbontását reprodukálni. A 8K Ultra HD specifikáció teljesítéséhez „a képernyőnek 1 x 1-es rácsmintát használva minimum 50% CM értéket kell teljesítenie”.

Az LG bejelentése szerint 2020 januárjától kezdve minden LG 8K TV-n megjelenik a CTA 8K ULTRA HD logó, és egyedüli gyártóként két kategóriában – OLED (LG SIGNATURE OLED 8K) és LCD (LG 8K NanoCell TV) – kínál valódi 8K TV-t, melyek mindegyikének CM értéke a 90 %-os tartományban van. Az értékeket független tesztelő és tanúsító szervezetek igazolják.

Az LG saját „Real 8K” TV-it ősi riválisa a Samsung jelenlegi QLED 8K TV-itől kívánja megkülönböztetni, melyek a nézőszög javításához a valós felbontás rovásár használja a sub-pixelek részleges megjelenítését.

Nam Ho-jun, az LG illetékes kutatás-fejlesztési alelnöke nyilatkozata szerint: „A CTA a fogyasztói technológiai iparág szaktekintélye, és az LG a CTA 8K ULTRA HD embléma használatával egyértelmű üzenetet közvetít a fogyasztók felé, hogy egy Real 8K TV az LG-től az általuk várt élményt nyújtja. Arra számítunk, hogy az LG 2020-as 8K TV kínálata új mércét állít a TV ipar számára.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .