CTA: itt a 8K Ultra HD specifikáció és megjelölés

A Consumer Technology Association (CTA) bejelentette, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük a 8K TV-nek, hogy használhassák a szervezet „8K ULTRA HD” logóját.


A korábban Consumer Electronics Association (CEA) nevén ismert Consumer Technology Association (CTA), bejelentette „8K Ultra HD” képernyő meghatározását és logóját. A tévégyártók 2020-ban kezdhetik használni a megjelölést, ha TV-jük megfelel a követelményeknek.

A CTA specifikálta a képernyő felbontására, digitális bemenetére, felkonvertálására és bitmélységére vonatkozó jellemzőket. A teljes specifikáció az alábbi táblázatban olvasható.

Érdemes rámutatni, hogy a CTA követelményeiben a 16:9 képarány 7.680 x 4.320 pixelén kívül előírás, hogy a 8K TV-nek „1 x 1-es rácsmintát használva minimum 50% kontrasztmodulációt kell teljesítenie”, ahogyan azt az International Committee for Display Metrology (ICDM) meghatározza. Ez kizárhatja a Samsung jelenlegi 8K TV-it, amelyek a nézési szög javítása érdekében az effektív felbontás rovására a sub-pixelek részleges megjelenítési technikáját alkalmazzák.

A CTA azt is előírja, hogy egy 8K Ultra HD TV-nek kell lennie legalább egy olyan HDMI bemenetének, mely képes 8K/60p videojel fogadására, vagyis egy teljes sávszélességű HDMI 2.1 port.

A CTA elődje a CEA 2014-ben hasonló műszaki követelményeket és megjelölő logót jelentett be a 4K Ultra HD TV-khez. Ennek tulajdonképpeni kiterjesztése a most bejelentett 8K program, melynek logója nagyon hasonló, csak a 4K helyett 8K szerepel benne.

A tévégyártó Hisense, Panasonic, Samsung és TCL mellett további 16 tagcég által alapított 8K Association (8KA) már szintén meghatározta, hogy mit kell teljesítenie egy 8K TV-nek, és később bemutatja termékmegjelölő logóját is. Európában az általában a CTA ajánlásait követő DigitalEurope foglalkozik a képmegjelenítőkre vonatkozó specifikációkkal és termékmegjelöléssel. Háromféle 8K logó is megjelenhet tehát a majdani TVken.

A 8K Ultra HD a Consumer Technology Association (CTA) definíciója szerint
8K Ultra High Definition vagy 8K UHD besorolású lehet egy képernyő, ha a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

Képernyő felbontása: A képernyőnek egy 16:9-es nézhető ablakban legalább 33 millió aktív képpontot kell tartalmaznia, legalább 7.680-at vízszintesen és 4.320 függőlegesen. A kép oldalarányát megfelelő módon, torzítatlanul kell előállítani. A fizikai képpontoknak egyedileg címezhetőknek kell lenniük, hogy a fenti vízszintes és függőleges felbontás a képernyő által nyújtott teljes színtartományban demonstrálható legyen, és mérhető az International Committee for Display Metrology (ICDM) által az International Display Measurement Standard (IDMS) 1.03c verziója 7.8 szakaszában meghatározott a látható felbontás mérésére vonatkozó iránymutatásoknak megfelelően. A képernyőnek 1 x 1-es rácsmintát használva minimum 50% kontrasztmodulációt kell teljesítenie.*

* Ha a kontrasztmérés fázisfüggő, akkor a kontrasztmoduláció kiszámításához a két fázis mérésének átlagát kell használni az IDMS 1.03c 7.2. szakaszában leírtak szerint.

Felkonvertálás: A képernyő képes az SD, HD és 4K videó felskálázására, és 8K vagy annál jobb felbontásban történő megjelenítésére.

Digitális bemenetek: Egy vagy több az alábbi jellemzőket támogató HDMI bemenettel rendelkezik:

  • 7.680 x 4.320 pixel felbontás.
  • 10 bites bitmélység.
  • Progresszív képalkotás.
  • 24, 30 és 60 képkocka/másodperc képsebesség, valamint a hozzá tartozó 1000/1001 töredék képsebesség.
  • 25 és 50 képkocka/másodperc képsebesség az 50 Hz-e régiókba szánt képernyőkhöz.
  • HDR átviteli funkciók az ITU-R BT.2100 szerint.
  • RGB kolorimetria és a nem konstans luminencia (NCL) Y’C’BC’R videojelformátum az ITU-R BT.2100 szerint.
  • A 7.680 x 4.320 HDMI bemenetek legalább egyikének támogatnia kell a HDCP v2.2 vagy azzal egyenértékű tartalomvédelmet.

Bitmélység: képes 10 bites 8K képek fogadására, és olyan képet megjeleníteni, amely a 10 bit bármelyikének változására reagálást mutat. A feldolgozás pontos módja nem meghatározott.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

2 hozzászólás “CTA: itt a 8K Ultra HD specifikáció és megjelölés” bejegyzéshez

    1. A CTA „8K Ultra HD” definíciója azokat a szükséges követelményeket írja le, melyeket a képmegjelenítőnek teljesítenie kell a 8K felbontás megjelenítéséhez, és nem fogalmaz meg követelményeket a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítéséhez. Ezért nincs előírás a kép csúcsfényességére sem. Egyedüliként a digitális bemenetre vonatkozóan írja elő az ITU-R BT.2100 szerinti HDR átviteli funkciókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .