A DualDisc hibridlemez a DVD Forum hivatalos elfogadásának küszöbén

1. Oldal

A DVD Forum hivatalosan elfogadta a kétoldalas DVD/CD hibrid lemezt a DualDisc-et, melyet marketing célból az utóbbi időben Boston és Seattle amerikai városokban teszteltek.
A DVD Forum korábbi elutasító álláspontját feladni látszik. A High Fidelity Review internetes magazinnak nyilatkozó JVC-s Bike H. Suzuki, a DVD-Audio alkalmazásokkal foglalkozó munkacsoport (WG4) elnöke jelentette ki: „A DVD Forum hivatalosan elfogadta a DualDisc-et”.

A DVD Forum tehát úgy tűnik a hibrid SACD-re a DualDisc-et szánja válaszul, mely egyik oldalán vagy nagyfelbontású DVD-Audio vagy DVD-Video, a másik oldalán Compact Disc kompatíbilis tartalmakat kínál. A legjelentősebb zenei kiadók széleskörű támogatását jelzi, hogy az első 13 kiadvány között BMG, EMI, Warner Music Group, Sony Music (A Sony lemezek csak DVD-Video/CD tartalommal jelentek meg) és Universal egyaránt található.

A DualDisc jelentősége jóval túlmutathat a nagyfelbontású digitális zenehallgatás lehetőségein, mivel a piac valószínűleg pozitívan fogadja majd a film vagy koncert műsorral kombinált, az egyik oldalán CD változatot kínáló lemezeket.

A Boston és Seattle városokban zajló tesztelés során a DualDisc elfogadása két lépésben zajlik. Először a DVD Forum WG4 munkacsoportja elsősorban a lemez fizikai kompatibilitása szempontjából vizsgálta meg a technológiát. Néhány iparági korábban kételyét hangoztatta a lemez alkalmazhatóságát tekintve, annak vastagsága miatt, de mára ez a probléma megoldódni látszik. A tesztlemezeket gyártó Cinram nyilatkozata szerint: „A DualDisc egyik oldalán szabványos DVD réteg vastagságú, és másik oldalán a egy kicsivel a vékonyabb, mint a normál CD. A DVD kapacitás azonos a standard egyrétegű DVD-vel, 4,7 GB, és a CD réteg körülbelül azonos adatmennyiséget hordoz mint egy rendes CD. A versenytárs DVD Plus technológiájával a tájékoztatás szerint a lemez vastagsága 1,48 mm-re csökkenthető (a DVD specifikációja 1,5 mm-nél vékonyabb lemezt ír elő).

A DVD Forum munkacsoportjainak tevékenységét koordináló szervezet (TCG) ezután összefoglalta a gazdasági kérdésekben (technológia és logo használat jogdíja stb.) illetékes döntéshozó bizottságnak (Steering Committee) technikai javaslatait. Erre vonatkozóan nyilatkozta Bike H. Suzuki: „A DualDisc-et elfogadtuk a legutóbbi TCG találkozón. A TCG elfogadó döntését a múlt héten Seattleben megtartott döntéshozó bizottsági ülésnek jelentettük mely ratifikálta azt.”

A DualDisc lökést adhat mind a DVD-Audio piacnak (néhány kiadó a lemezre vonatkozó döntésre várva tartotta vissza kiadványai megjelentetését), mind a zenei piacnak általában. Az egy lemezen megjelenő kiegészítő videó, a nagyfelbontású és a CD hang sokak számára lesz vonzó, és érdekes lehet a Sony és Philips támogatta SACD válasza is a DualDisc teremtette kihívásra.

DualDisc logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .