LG Display OLED TV panelek 2013-tól, de milyenek?

1. Oldal

Az LG Display Co. 2013-ban elkezdi a szerves fénykibocsátó diódás (OLED) TV panelek gyártását, csak az a kérdés milyen fényt is bocsátanak ki pontosan ezek a bizonyos OLED diódák.
A világ második legnagyobb LCD panelgyártója, az LG Display Co. a részvényesek évi közgyűlésén múlt pénteken jelentette be az OLED TV panelek 2013-tól kezdődő gyártását. Bár a közlemény a képernyő technológia következő generációjáról és a nagyméretű, TV-khez használatos OLED technológiáról és ellátási láncról tesz említést, de kérdéses, hogy mit is ért ez alatt a cég.

Az LG valódi 79 centis 3D OLED TV-je
Az LG valódi 79 centis 3D OLED TV-je


Az LG Display korábbi terveinek megfelelően elkezdte egy 8. generációs OLED üzem felépítését és jelenleg már a berendezések felszerelése zajlik. Az ütemezés szerint a tömeggyártás 2011 végén indul. Az üzem ugyanabban a pajui épületben épül fel ahol az LG Display 4.5-ös generációjú AMOLED gyártósora a múlthónapban elkezdte a gyártást.

A szóban forgó 8. generációs üzem 2,2 x 2,5 méteres üveg hordozókból állít elő paneleket, amelyeket kettévágnak. Az üzem havi kapacitása 24.000 hordozó lesz, vagyis 72.000 140 centis (55 inch) OLED panel, bár a gyártó 79 centis (31 inch) panelek előállítását is tervezi.

Csakhogy kiderült, hogy ezek az „OLED TV” panelek valójában nem vörös, zöld és kék, hanem fehér fényt kibocsátó (foszforeszkáló) OLED diódákból állnak. Vagyis minden pixelének vörös/zöld/kék „subpixele” egy-egy külön-külön vezérelt OLED fényforrás, amit megfelelő színszűrőkkel látnak el. Az LG OLED TV-je 400 pixel/inch felbontást és a LED LCD TV-khez képest is jobb fényességet és kontrasztot biztosít. Ugyanezek a fehér OLED panelek bármely más megvilágítási célra is alkalmazhatóak.

Kapcsolódó linkek:

Két Sony OLED monitor professzionális célra
OLED: a Samsung új panelgyártó metódust fejlesztett ki (Frissítve)
OLED: az LG 79 centis 3D OLED TV idén már kapható (Frissitve)
LG OLED TV 79 centis képátlóval a 2010-es IFA-n
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .