A harmadik dimenzió újítja meg a mozit

1. Oldal

A november 4-én bemutatásra kerülő „Chicken Little”-t – a Disney új, komputer-animációs filmjét – az USA-ban és Kanadában nyolcvanöt, Mexikóban két vetítőteremben már három dimenzióban (3D) élvezhetik majd a mozilátogatók.

Már idén tavasszal, a mozgóképipar legfontosabb rendezvényén, a ShoWest 2005 kiállításon filmes technikatörténeti esemény résztvevői lehettek a látogatók. A rendezvény utolsó napján pedig a digitális vetítéstechnikában DLP technológiájával úttörőszerepet játszó Texas Instruments vendégeként olyan illusztris filmkészítők vették fel a 3D mozi nézéséhez szükséges polarizált szemüveget, és tettek elkötelezett nyilatkozatokat az új technológia iránt, mint James Cameron, Randal Kleiser, George Lucas, Robert Rodriguez és Robert Zemeckis.

A 3D mozivetítés céljára alkalmas technológia sokat fejlődött az utóbbi években. Szó sincs már vörös és ciánkék lencséjű szemüvegről, melynek viselése fárasztja a szemet, és sokaknak fejfájást okoz, de nincs szükség az IMAX 3D mozikban használatos elektronikusan vezérelt ormótlan változatra sem.

<b
<b

A „Kis csirke” csőrén látható szemüveg ugyanolyan, mint amit a mozinézők is viselnek majd. style:align=”center”>
Az Egyesült Államok kilenc (köztük a három legnagyobb) mozilánca által nemrég megkötött ötéves megállapodás keretén belül első lépésben 85 vetítőtermet szerelnek fel a digitális 3D filmek bemutatására alkalmas REAL D Cinema rendszerével november 4-ig, amikor is ezekben a Disney legújabb, komputer-animációs filmje a Chicken Little bemutatására kerül.

Sok hollywoodi reménykedik benne, hogy a 3D legalább akkora előrelépés lesz a mozi történetében, mint amekkora a hangosfilm vagy a színes technika megjelenése volt. Kétségtelen, hogy nagy szüksége van erre az utóbbi időkben a bevételek csökkenésével küzdő iparágnak. A 3D azt jelentheti, hogy a mozi újra valami olyat tud kínálni a nézőknek, amiért azok hajlandóak kimozdulni otthonról, s otthagyni az mind több háztartásban működő, kényelmes és egyre tökéletesebb élményt nyújtó házi-mozikat.

A 3D sikere azért is fontos a filmipar számára, mert az ilyen filmek iránti igény felgyorsíthatja a digitális mozik elterjedését. Az új technológia ugyanis hozzávetőleg egymilliárd dollár megtakarítását eredményezheti a filmkópiák és azok szállításának feleslegessé válásával. A mozik számára viszont beruházást igényel a digitális technológia, ami vetítőtermenként kb. 85.000 dollárba (17,5 millió Ft) kerül.

A 3D filmek vetítéséhez azonban még további eszközökre van szükség. A REAL D eljárása az eddigi 3D technológiákkal ellentétben egy projektorra épül, amely a két szemhez tartozó képeket egyesítve vetíti. Mivel a projektor digitális, ezért az a képeket sokkal gyorsabban képes kivetíteni, mint a másodpercenként 24 képkockát magán átfuttató szabvány filmvetítők. A „Chicken Little” bal és jobb szembe jutó képei felváltva, 144 képkocka per másodperc sebességgel jutnak a vászonra, ami szintén nem hétköznapi, hanem egy speciálisan kezelt úgynevezett ezüst vászon. A legnehezebben az oldható meg, hogy a bal illetve jobb szem csak az oda szánt képeket lássa. Erre a REAL D Cinema rendszere egy a vetítő optikája elé szerelt adaptert alkalmaz, mely a váltakozó képeket különbözőképpen polarizálja, s így azok csak a fixen polarizált szemüveg megfelelő lencséjén keresztül válnak láthatóvá. Ez a szintén a REAL D által gyártott szemüveg olcsó, eldobható vagy a mozilátogatónak ajándékozható.

A rendszer szinte tökéletes. A gyors képváltás ugyan némileg összemossa a kép eredeti felbontását (a 2048 soronkénti pixelt kb. 1700-ra), és még a REAL D vezetői is elismerik, hogy annak használata 300 személyesnél nagyobb befogadóképességű, méretesebb vetítővásznú termeknél nem praktikus. A versengő In-Three és NuVision rendszerével szemben a moziknak az a legfontosabb kifogásuk, hogy azok elektronikusan vezérelt szemüvegei költségesek, és kezelésük csak gondot jelent.

Kapcsolódó linkek:

InFocus DepthQ 3D vetítő
Digitális mozivetítők versenyben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .