A Magyar Televízió bővítette HDTV adásokra vonatkozó terveit

1. Oldal

Vigh Zoltán digitális igazgató elmondása szerint, a Magyar Televízió (MTV) az m2 mellett az m1 programján is nagyfelbontású adásokat tervez a nyári olimpia közvetítések megkezdésével.
MTV_logo.jpg Az MTV január végi HDTV adások sugárzására vonatkozó terveinek jelenlegi állásáról adott tájékoztatást a köztévé digitális igazgatója, Vigh Zoltán.

A pekingi olimpia nagyfelbontású közvetítésének előkészületei a terveknek megfelelően zajlanak. A pekingi broadcast központban épül fel az a stúdió és rendező, amely a helyszíni kommentárokból, riportokból, valamint a különböző stadionokból és helyszínekről érkező műsorjelekből állítja össze a HDTV adást. Ezt aztán egyetlen műholdas csatornán küldik Budapestre, a Szabadság téri székházba.

A digitális HDTV jel innen jut el azokhoz a műsorszolgáltatókhoz, amelyek már digitális HD műsorokat is képesek eljuttatni előfizetőiknek. Ezek jelenleg a UPC és a T-Kábel digitális kábeltévé szolgáltatásai, az Antenna Digital digitális mikrohullámú műsorsugárzása, valamint a Hello HD műholdas és kábeles szolgáltatása. Azok pedig, akik eddig az EUTELSAT HOT BIRD műholdról vették az m2 saját sugárzású adását, ezt továbbra is megtehetik, de augusztustól már csak alkalmas digitális műholdvevővel, akár SD akár HD formátumban, és továbbra is díjfizetés nélkül.

Tekintettel arra, hogy ily mértékben bővült a hazai HD műsorterjesztési kínálat, ezért a korábbi elképzeléseinkkel szemben az a döntés született, hogy az olimpiával kezdődően nemcsak az m2-n, de az m1-en is elindul a HD adás. Eleinte persze a valóban nagyfelbontású műsorok aránya még csekély lesz, de legkésőbb jövő év közepére már jelentős részt tesznek majd ki.

Ősztől tehát mind az m1-en mind az m2-n egyre több nagyfelbontású műsor lesz látható. Ezek többsége először film lesz, mert ezeket a legegyszerűbb megvásárolni. Az MTV szeretné az archívumában fellelhető több ezer órányi mozifilmet is átírni HD-re. A nagyfelbontásban elérhető külföldi sporteseményeket, így például a Bajnokok Ligája mérkőzéseit is HD-ben adják majd ősztől. A remélhetően januártól üzembe álló két teljesen HD rendszerű óbudai stúdióból pedig már saját gyártású HD műsorokat is tudnak adni.

Becslések szerint az olimpia idején az MTV HDTV adása néhány tízezer hazai háztartásba jut majd csak el, de sok múlik az említett műsorszolgáltatókon is. Kétségtelen, hogy azután robbanásszerűen növekszik majd a HDTV műsorok iránti igény, mert aki egyszer ilyet látott, az mást már nem szívesen néz.

A földfelszíni digitális műsorszóró (DVB-T) hálózat üzemeltetésére vonatkozó pályázat jelenleg zajlik. Eredmény nyár végére várható. A nyertesnek a novemberi induláskor a lakosság 30 százaléka számára kell elérhetővé tennie az úgynevezett „A” jelű multiplexet, benne az m1 és m2 adását. Az MTV-nek az egyik pályázóval, az Antenna Hungária Zrt.-vel sikerült megállapodnia abban, hogy az m1 és az m2 adásai nagyfelbontásban, MPEG-4 (AVC) tömörítéssel kerüljenek a multiplexbe (összesen 16 Mbit/sec. adatátviteli sebességet elfoglalva). Hasonló célú tárgyalások zajlanak a másik pályázóval, a szlovák műsorszóró érdekeltségébe tartozó Digital Broadcasting Kft.-vel is, és ezek is sikerrel kecsegtetnek. Vagyis, ha minden jól alakul, akkor november-decembertől a lakosság 30%-a számára nagyfelbontásban lesz elérhető az m1 és az m2 adása a DVB-T jóvoltából. Ezzel mintegy az a kérdés is eldőlni látszik, hogy a pályázók mindenképpen a korszerűbb és hatékonyabb, s ezzel több program nézését biztosító MPEG-4 tömörítést fogják alkalmazni.

Kapcsolódó linkek:

Négy ajánlat a digitális műsorszóró hálózatok üzemeltetésére
Két éven belül jórész már HDTV adásokat sugároz a Magyar Televízió
A pekingi olimpiát már nagyfelbontásban is közvetíti az MTV
A Magyar Televízió hozzákezdhet a HD technikai fejlesztéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .