A Magyar Televízió és az Antenna Hungária kísérleti DVB-T HDTV sugárzásáról

1. Oldal

Az augusztus 1-től Budapesten és környékén fogható kísérleti DVB-T földfelszíni HDTV sugárzásban az m1 és az m2 műsorai lesznek szabadon vehetőek nagyfelbontású (HD) formátumban, MPEG-4 tömörítéssel az UHF 38-as csatornán.
MTV_AH.jpgAhogy arról korábban már beszámoltunk a Magyar Televízió a pekingi olimpiát már nagyfelbontásban közvetíti. Augusztus 8-án a játékok ünnepi megnyitójának közvetítésével egy időben az m2 műsorának műholdas analóg sugárzását leállítják, s megkezdik a digitális SD és HD adást.

Újabb lehetőségként az Antenna Hungária Zrt. – mint hálózati szolgáltató – és a Magyar Televízió közösen kísérleti HDTV sugárzást indít a budapesti kísérleti DVB-T multiplexen az m1 és az m2 HD formátumú adásaival, három adóval, SFN vagyis egyfrekvenciás hálózati üzemmódban, az UHF 38-as csatornán. Az adások kódolatlanok lesznek (FTA). Az alábbi térkép a kísérleti sugárzás vételi lehetőségét mutatja tetőantennával.


DVB-T_kiserleti_HD_vetelkorzet.jpg
A kísérleti sugárzás 2008. augusztus 1-jén indul és augusztus 31-éig tart, de esetleges meghosszabbítása elképzelhető. A kísérleti sugárzást kiegészítő szolgáltatások (5.1-es hang, EPG, teletext stb.) nem kísérik.

A kísérleti földfelszíni digitális HDTV sugárzás műszaki paraméterei:

– Képfelbontás és frekvencia: 1080/25i (50 félképes váltott-soros letapogatás, Full HD-felbontás)
– Adatátviteli sebesség és tömörítés: műsoronként 12Mbit/sec; MPEG-4
– Adóteljesítmény: OMK (Széchenyi-hegy) 1kW; Száva utca 3kW; Hármashatár-hegy 1kW
– DVB-T üzemmód: vivők száma (8k); moduláció (64QAM); GI (1/16); FEC (2/3)
– Antenna polarizáció: horizontális

A Magyar Televízió az olimpia után is folytatja az m1 és az m2 HD adásokat és azok műsorszolgáltatókhoz továbbítását. Átmenetileg persze csökkenő arányban, de elsősorban külföldi filmeket, sorozatokat, saját gyártású egykamerás műsorokat, bizonyos koprodukcióban készülő itthoni műsorokat, hazai beszállítók által gyártott produkciókat és külföldi élő közvetítéseket (BL, sportesemények, kulturális események) továbbít majd nagyfelbontásban a köztelevízió. A többi műsor felkonvertálva kerül adásba. Októbertől bővül a saját gyártású HD műsorok aránya az új HD kamkorderek alkalmazásával. Januártól pedig üzembe áll a HD technikával felújított óbudai 1-2. stúdió. 2009 nyarától a Magyar Televízió már csak HD tartalmakat állít elő, összesen öt stúdióban.

Kapcsolódó linkek:

A Magyar Televízió bővítette HDTV adásokra vonatkozó terveit
Négy ajánlat a digitális műsorszóró hálózatok üzemeltetésére
Két éven belül jórész már HDTV adásokat sugároz a Magyar Televízió
A pekingi olimpiát már nagyfelbontásban is közvetíti az MTV
A Magyar Televízió hozzákezdhet a HD technikai fejlesztéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .