A „HDTV” azaz nagyfelbontású műsorvételre alkalmas megjelölésről

1. Oldal

Az EICTA, az európai digitális technológiákkal foglakozó iparági szövetség elindította a HDTV megjelölést, mely segít a vásárlóknak azonosítani a nagyfelbontású televíziós jelek vételére és feldolgozására alkalmas termékeket.
A HDTV megjelölés rövidesen feltűnik számos nagyfelbontású (HD) adások vételére alkalmas TV készüléken, képernyő nélküli műholdvevőn vagy kábelvevőn (set-top box), illetve vevőfunkciójú, felvételre is alkalmas (pl. beépített merevlemezzel rendelkező) berendezésen, de még a műsoros lemezek lejátszóin is.

HDTV_logo.jpg
Csakúgy, ahogy a HD-ready megjelölésű készülék megfelel a nagyfelbontású kép megjelenítéshez szükséges legfontosabb tulajdonságokkal, úgy a HDTV megjelölést viselő berendezés garantáltan kielégíti a nagyfelbontású televíziós jelek vételéhez, feldolgozásához és megfelelő kimeneti csatlakozókon vagy képernyőn történő megjelenítéséhez kapcsolódó specifikációknak.

A részletek ismertetése nélkül, íme nagyvonalakban mit kell tudnia egy HDTV megjelölésű készüléknek:

Műholdvevő: DVB-S és DVB-S2 moduláció
Kábelvevő: DVB-C moduláció 256 QAM-el
Videotömörítés: MPEG-2 és MPEG-4 AVC mindegyik 50Hz félkép-váltási gyakorisággal
Audiotömörítés: MPEG-1-Layer II és Dolby Digital
Videojel kimenetek: YUV komponens vagy DVI valamint HDMI HDCP-vel
Digitális audiojel kimenet: optikai vagy koaxiális PCM sztereó és Dolby Digital bitfolyam számára
HDMI-Audio: PCM sztereó és opcionális Dolby Digital tömörített bitfolyam számára
Felbontás: 1280×720 @ 50Hz progresszív vagy 1920×1080 @ 50Hz váltott-soros képfrissítéssel
A vevőkészüléknek rendelkeznie kell olyan üzemmóddal, mely az 1280x720p és 1920x1080i, 50Hz sugárzott HD forrásképet eredeti formátumban (átskálázatlanul) adja ki HD kimenetén egy HD-ready képmegjelenítő számára.

Az EICTA licencmegállapodást köt bármely gyártóval a HDTV megjelölés használatára vonatkozóan, amennyiben annak terméke megfelel a követelményeknek. Ez alapján a vásárlók könnyedén felismerhetik, hogy egy készülék képes-e a nagyfelbontású televíziós adás jelének vételére és kezelésére.

Kapcsolódó linkek

A „HD-ready” mellé itt a „HDTV”
A „HD-ready” azaz nagyfelbontásra kész megjelölésről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .