A HDTVTest 2019-es TV összevetésének győzteseiről

A HDTVTest idei „vakon” végzett összevetésének négy készüléke közül a Panasonic GZ2000 és az LG C9 OLED TV-k nyertek a különböző kategóriákban és az utóbbi lett 2019 legjobb TV-je.


A független szakértők által a 2019-es TV-k összehasonlítására szervezett tesztet az óceán túlpartján a Sony csúcs 4K HDR OLED TV-je, az A9G (AG9) nyerte, kiérdemelve a „TV-k királya” címet. A HDTVTest hasonló európai összevetésén viszont a résztvevők az LG és a Panasonic OLED TV-it találták jobbnak a Sony OLED TV-jével és az egyetlen LCD paneles Samsung QLED TV-vel szemben.

Az augusztus 18-án Londonban, megtartott összevetés úgymond teljesen „vakon” zajlott, vagyis gondosan elrejtették a készülékek előlapját, állványát és a márkajelzéseket, és elfüggönyözték azokat, amikor képernyőjükön bármiféle a márkára jellemző kijelzés például menük vagy információ jelent meg. Vagyis a szervezők mindent megtettek azért, hogy az összevetés résztvevői csak és kizárólag a készülékek által megjelenített kép alapján dönthessenek.

A 2019-es TV összevetés négy 164 centis (65 hüvelykes) készüléke:

A készülékeket bejáratták, nappali és esti használatra valamint játékra és nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakhoz is kalibrálták a Portrait Display munkatársa Tyler Pruitt és a HDTVPolska szakírója Maciej Koper segítségével. Referencia-képernyőként a Sony BVM-X300 professzionális kontrollmonitorát használták. Az összevetés 38 résztvevőjét arra kérték, hogy 1-5 közötti skálán értékeljék a TV-ket különböző kategóriák paraméterei szerint.

Az alábbi eredmények születtek:

A HDTVTest 2019-es összevetésének győztesei (pontszám)
  Győztes Második
Legjobb házimozi TV Panasonic GZ2000 (20,87) LG C9 (20,81)
Legjobb TV nappaliba Panasonic GZ2000 (23,73) Samsung Q90R (23,44)
Legjobb TV játékhoz LG C9 (4,67) Panasonic GZ2000 (3,92)
Legjobb HDR TV LG C9 (17,34) Panasonic GZ2000 (16,81)
2019 legjobb TV-je LG C9 (33,16) Panasonic GZ2000 (32,90)
Kategória paraméterek pontszámai:
  Győztes Második
Feketék és árnyalati részletek LG C9 (4,69) Panasonic GZ2000 (4,31)
Színpontosság LG C9 (4,47) Panasonic GZ2000 (4,36)
Árnyalati leképzés Panasonic GZ2000 (4,32) LG C9 (4,11)
Mozgásmegjelenítés Sony AG9 (4,15) Panasonic GZ2000 (4,12)
Videofeldolgozás Panasonic GZ2000 (3,92) Sony AG9 (3,85)
Egyöntetűség Panasonic GZ2000 (4,25) Sony AG9 (3,969
Teljesítmény világosban Samsung Q90R (4,37) LG C9 (3,75)
Játék LG C9 (4,67) Panasonic GZ2000 (3,92)

A fenti eredményekből látszik, hogy nagyon szoros volt a verseny az LG C9 és a Panasonic GZ2000 között.

A HDTVTest szerkesztője Vincent Teoh elmondása szerint: „Az LG C9 és a Panasonic GZ2000 a legtöbb kategóriában gyakorlatilag fej-fej mellett álltak egészen a játék kategóriáig, melyben az előbbi osztályvezető bemenetről mért 13ms késleltetési ideje (input lag) az LG javára billentette a mérleget. A Panasonic GZ2000 rendelkezik a legjobb színpontossággal és HDR árnyalati leképezéssel a dobozból kivéve a legkevesebb trükköt igényelve, de a HDR Autocal és különösen az árnyalati-görbe beállító funkció az LG C9-en kiegyenlítheti a játékteret. A Panasonic GZ2000-nek a legjobb a fekete-közeli egyenletessége és videofeldolgozása, ami segített, hogy hazavigye a „Legjobb házimozi TV” és a „Legjobb TV nappaliba”gongokat, de ironikus módon magasabb csúcsfényessége bizonyos poszterizációt okozott a nagyon fényes tükröződő megcsillanásokban 1.000 nites (cd/m2) tartalom megjelenítésében, ez okból elveszítve a „Legjobb HDR TV” címet az LG C9-vel szemben.

A tavalyi összevetésben minden díjat OLED TV-k nyertek, egyet kivéve. A „Legjobb TV játékhoz” címet akkor a Samsung Q9FN érdemelte ki. Az idei összevetésen a Samsung Q90R LCD TV nem kapott díjat, ám a világos szobai teljesítmény kategóriájában a legmagasabb pontszámot érte el.

Vincent Teoh szerint: „Idén úgy döntöttünk, hogy „vak” összevetést vezénylünk le, hogy kiküszöböljünk bármely akár tudatalatti márka iránti elfogultságot, és szívmelengető beigazolódni látni néhány olyan általános hiedelem, mint hogy a Sony rendelkezik a legjobb mozgáskezeléssel és a Samsung QLED a legjobb világos szobai TV. A közönség továbbra is az OLED-et preferálja a pontozott kategóriák többségében, a képmegjelenítési technológia saját fényt kibocsátó jellege miatt, ami valódi feketéket, élénk színeket és széles látószöget kínál.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

3 hozzászólás “A HDTVTest 2019-es TV összevetésének győzteseiről” bejegyzéshez

 1. Üdvözletem GURU!

  Olvastam az óceán túlpartján készült tesztet is és az Európait is. Nem lettem sokkal okosabb.
  Igaz, a cikk címkéje hirdetésként lett megjelölve.
  Azért mégis próbálok valamiféle támpontot meríteni belőlük, mivel egy ilyen készülék nem két napra szóló és mélyen a zsebbe kell nyúlnunk érte.
  Szóval, ismételten a következő a kérdésem, (mivel az európai tesztnél látom, nem teljesen azonosak az árkategóriák. Igaz, csak egy kiugró kivétellel) Mekkora különbség van Az LG C9, E9 és W9 típusok között, kizárólag a képi megjelenítés minőségére értve?
  Ugyan már kaptam válasz az Amerikai tesz közzétételénél, viszont a SONY AG9 enyhén döntött képernyő állása és, hogy nem kezeli a PCM hangfájlt, ez nem igazán tetszett.
  Egy szó mint száz, a legjobb televízió lehetőségének eshetőségére volnék kíváncsi, elsősorban képminőségben, másodsorban szolgáltatásban és harmadsorban desing-ban.
  Előre is köszönöm a válasz.

  1. Üdvözletem!

   Az írás nem hirdetés, hanem a „Hírek” kategóriába sorolt poszt.

   Attól tartok, hogy csalódást kell okoznom, mert én nem tudom és nem is akarom megítélni, hogy melyik „a legjobb televízió”.
   Az LG C9 és E9 modellek képét tekintve nincs észlelhető különbség, a W9 készüléket még csak nem is láttam.
   Az, hogy Önnek nem tetszik a SONY AG9 enyhén döntött képernyőállása azt bizonyítja, hogy mennyire szubjektív dolog egy termék megítélése.
   Azt tudom csak ismételten leírni, amit a Milyen TV-t vegyek? című cikkemben: „A tökéletes (vagy ha úgy tetszik a legjobb) TV nem létezik, de az, amelyik megfelelhet (az Ön) igényeinknek talán igen.” Azt tanácsolom, látogasson el megfelelő szaküzletekbe, nézze meg a szóba jöhető készülékeket, és azt válassza amelyik Önnek tetszik.

 2. Tisztelt GURU!

  Nagyon köszönöm az őszinte választ.
  Azt viszont Ön is tudja, amit javasol lehetetlen.
  Mivel, nem létezik olyan szaküzlet, ahol egymás mellett ki lennének állítva, működés közben, azonos képforrással a különböző készülékek.
  Ettől nehéz ez, mert specifikációt lát az ember, de a szem az, ami dönt.
  Arról nem is beszélve, kitudja, egyes készülékek, színhűségre, s egyébre hogyan lettek kalibrálva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .