LG: a 2019-es 4K OLED TV-kről

A CES 2019-en bemutatott LG C9, E9, W9 4K OLED TV-k HDMI 2.1 bemenetekkel és az α 9 Gen 2 processzorral „AI képet és hangot” kínálnak, és megújuló WebOS platformot.


A világ első feltekerhető OLED TV-je, az R9 és az első megvásárolható 8K OLED TV, a Z9 mellett az LG bejelentette a 4K felbontású C9, E9, W9 szériájú OLED TV-ket, és valamikor később az év során kapható lesz egy kedvezőbb áru B9 széria is.

Az idei LG OLED TV-k design tekintetében nem sokat változtak a tavalyiakhoz képest, és a bennük alkalmazott panel sem esett át jelentős fejlesztésen, viszont egy továbbfejlesztett tükröződésgátló szűrő került a képernyőkre.

A B9 széria modelljeiben az α 7 Gen 2, azaz egy kevésbé erős második generációs „Alfa” processzor működik majd, míg a többi új készülékben a továbbfejlesztett α 9 Gen 2 videoprocesszor és egy mély tanulási képjavító algoritmus. Ez utóbbi kapcsán emeli ki az LG az „AI Picture” (AI Kép) módot, melynek lényege a tartalom típusának megfelelő képjavítás. Ez egy több mint egymillió tartalomrészletből álló online adatbázishoz kapcsolódva és az aktuális TV-n azonosított nézési minták alapján dönt az alkalmazandó javítási módról. Az adatbázis a cég elmondása szerint folyamatosan frissül.

Az új készülékek mozgásmegjelenítését egy „OLED Motion Pro” elnevezésű továbbfejlesztett fekete képkockákat beszúró – angol elnevezés után BFI – eljárás javítja. Ez a tavalyi 50/60Hz helyett idén már 100/120Hz-el működik és rövidebb (50% helyett 25%) BFI ciklussal, ami a gyártó szerint kiküszöböli a villódzást és nem csökkenti jelentősen a képek fényességét. Az egyéb fejlesztések közé tartozik a külön „smooth gradation” (egyenletes árnyalat-átmenet) képbeállítás, amely már nem csökkenti a felbontást.

Az idei LG OLED TV-k már teljes 48 Gigabit/s adatátviteli sebességű HDMI 2.1 bemenetekkel rendelkeznek a nagy képsebességű (HFR) 4K120Hz és HDR videojelek fogadására, a legkorszerűbb hangformátumok bemenetről történő továbbítására és kiadására alkalmas nagyobb sávszélességű vissza-irányú HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) csatlakozással, valamint játékosok számára HDMI VRR és ALLM funkciókkal.

Az eddig csak egyes Samsung TV-ken és az Xbox One S/X konzolokon megvalósított HDMI VRR, azaz adaptív képsebesség és képfrissítés rendszer a kisebb késésű és akadozásmentes játék érdekében valós időben egyezteti a konzol és a TV között az aktuális képfrissítési sebességet. A TV-k által támogatott HDMI ALLM, azaz automatikus alacsony késleltetési mód a TV játékmódjára kapcsol át, amikor a csatlakoztatott Xbox One konzolra betöltődik egy játék. A PlayStation 4 jelenleg még nem támogatja a VRR-t és az ALLM-et.

Az új LG TV-k játékmódban bemenetről a képváltozásig mért késleltetése (az úgynevezett „input lag”) állítólag csak 13 milliszekundum 1080p és 4K HDR képjelek esetén. Ez TV-k között ma talán a legalacsonyabb érték, bár a versenytársak még nem közölték hasonló adataikat. Az LG azt is megerősítette, hogy játékmódban is minden kalibrációs beállítás elérhető, és hogy egy új Game beállítás vehető igénybe a TV összes képmódjához.

Az LG OLED TV-k továbbra is négy HDR formátumot támogatnak. Ezek a Dolby Vision és HDR10 valamint a Hybrid Log Gamma (HLG) továbbá a Technicolor Advanced HDR technológiája, a HDR10+ formátumot viszont nem, azzal érvelve, hogy az ugyanazt a hatást éri el a TV-n, mint a dinamikus árnyalatleképezési eljárás.

Az „AI Kép” mellett „AI Hang” is van az új LG TV-ken, amely a képtartalom függvényében automatikusan javítja a hangot is, és a sztereó hangot is virtuális 5.1-es hanggá alakítja. Ez már a B9 szérián is működik majd. A W9 „tapéta” TV-khez továbbra is a hangot a mennyezetre is sugárzó hangprojektor jár. A többi modell is támogatja a Dolby Atmos hangzást, de ahhoz megfelelő külső hangrendszer szükséges, ami a WiSA Ready minősítésnek köszönhetően és kompatibilis WiSA USB adóval egy a szabványnak megfelelő külső vezeték-nélküli hangrendszer is lehet.

Az LG frissített 4.5-ös webOS verziójában jelenik meg először az „AI Preview” (AI Előnézet), ami az alkalmazásokból ajánlott tartalmakat egy új sorban mutatja meg az alsó menüben lévő alkalmazások felett. Ez kezdetben csak a Netflix és néhány más alkalmazással fog működni.

Az új LG TV-k 2019-ben Amazon Alexa-val kiegészülő beszédhang-asszisztens funkciói, köztük a Google Assistant is bővül a beszélt kontextust megértésével. 2019-től már több mint 140 országban aktiválhatóak az angol nyelvű hangfunkciók. Az ugyancsak új „AI Recommendation” (AI Ajánlás) pedig tippeket kínál az adott felhasználó számára esetleg hasznos beépített funkciók aktiválására.

Arról egyelőre nem tudni, hogy az új webOS verzió vagy annak funkciói frissítéssel átkerülhetnek-e a korábbi TV-kbe is.

Az LG 4K felbontású C9, E9, W9 szériájú OLED TV-k tavasztól kerülnek piacra, a B9 és a 8K Z9 csak valamikor az év második felében lesz kapható. Az új modellek árai még nem ismertek.

Az LG 4K OLED TV-k főbb jellemzői:

W9

164 cm/65”
195 cm/77”

E9

139 cm/55”
164 cm/65”

C9

139 cm/55”
164 cm/65”
195 cm/77”

B9

139 cm/55”
164 cm/65”

 

 • α 9 Gen 2 processzor
 • α 7 Gen 2 processzor
  • HDMI 2.1 (48 Gb/s, 4K120Hz)
  • HDMI VRR, eARC és ALLM

 • AI kép és hang

 • 4K Cinema HDR (Dolby Vision, HDR10, Technicolor HDR, HLG)
 • Dolby Atmos; WiSA Ready minősítés
 • Dolby Atmos
 • CalMAN AutoCal támogatás beépített tesztábrákkal

  • ThinQ AI és webOS 4.5
  • Airplay 2 és HomeKit kompatibilitás
  • Google Assistant és Amazon Alexa
 • Külső hangprojektor
 • Beépített hangprojektor

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .