Milyen TV-t vegyek?

Nem könnyű eligazodni napjaink televíziós technológiai újdonságai és a készülékfunkciók között. Az alábbi folyamatosan frissülő cikk a felhasználás szempontjából és gyakorlati tapasztalatok alapján igyekszik a felmerülő kérdésekre választ adni.


A ma kapható televíziók többsége LCD TV, de egyre több és megfizethetőbb az OLED TV, a felső és prémium kategóriában pedig már 4K Ultra HD felbontásúak a készülékek.

A legtöbb vásárló számára a TV-k képminősége kielégítő, a drágább készülékek pedig már a nagyobb képdinamika és színtér gazdagabb vizuális élményét ígérik. A ma már többnyire okos TV-k a földi, műholdas vagy kábeles műsorszolgáltatások csatornáinak vétele mellett az otthoni hálózaton vagy az interneten át is képesek tartalmakat elérni.

Kinek, milyen TV való?

A tudatos tévévásárló tisztában van igényeivel, és azzal is, milyen körülmények között mire akarja használni a készüléket.

Mindennapos használatra akár nagy képméretű LCD TV</b>
Mindennapos használatra akár nagy képméretű LCD TV


Aki otthon egy világos helyiségben, például a napfényes nappaliban tévézik ráadásul sokat használja a készüléket és nem zavarja, hogy a nézett kép esetleg nem minden szögből nyújt ugyanolyan minőséget, az vegyen LCD TV-t. Ezek fényes és élénk képet nyújtanak, képernyőjük általában kevéssé tükrözi vissza a ráeső fényt. Igazán nagy, akár 2 métert is meghaladó képátlójú LCD TV-ket is lehet kapni, amelyek elég energiatakarékosak. Erről az EU energiafogyasztási címke tájékoztat.

Az LCD TV-k paneljének háttérvilágítását fénykibocsátó diódák, azaz LED-ek adják (innen a LED TV elnevezés) és ha ezek fényereje több zónában helyileg szabályozott (local diming), akkor a TV kielégítően mély feketék reprodukálására is képes. A drágább LCD TV-ben alkalmazott kvantumpötty technológia javítja a képfényességet és a színvisszaadást. Az LCD TV-k feketéinek mélysége és a színek telítettsége általában romlik, ha a képernyőt egy viszonylag szűk nézőszögtartománynál nagyobb szögből nézzük, bár már ez alól is van kivétel.

Aki minden szögből ugyanolyan minőségű képet nézne, az vegyen OLED TV-t. Az OLED TV-k tökéletes mélységű feketéje garantálja, hogy a filmek sötét jeleneteinek legfinomabb árnyalati részletei és színei is kifogástalan pontossággal illetve tisztasággal legyenek láthatóak. Az OLED TV-k a leginkább energiatakarékos készülékek.

A sztereoszkóp (3D) kép megjelenítésére is alkalmas TV-k mára eltűntek a piacról, mivel nincsenek 3D TV műsorok, bár 3D filmek és játékok még vannak.

A felső- és prémiumkategóriában már csak 4K Ultra HD felbontású TV-ket kapni, amelyek egyre jobban megfelelnek a jövendő UHDTV specifikációnak és képesek a való világ képét teljesebben reprodukáló nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakat megjelenítésére is. Ezekről a készülékekről vagy a gyártóik jelentik ki alkalmasságukat vagy megfelelnek az ULTRA HD PREMIUM specifikációnak. Ennek megfelelően a 4K HDR kész TV-k alkalmasak az Ultra HD Blu-Ray lemezeken is előírt nyílt HDR10 videoformátum és általában a Hybrid Log Gamma (HLG) videojel megfelelő kezelésére, néhány pedig a Dolby Vision illetve a HDR10+ formátumot is támogatják.

Már kaphatóak az első „QLED 8K” TV-k is, amelyek 8K tartalmak hiányában egyelőre gépi tanulásra épülő mesterséges intelligencia (AI) technológiát alkalmazva skálázzák fel az alacsonyabb felbontású tartalmakat a képernyő felbontására. Kérdéses, hogy mi látható a 8K felbontásból a TV-k szokásos nézési távolságából még a legnagyobb 215 cm (85 hüvelykes) képátlójú készüléken is. Lásd erről alábbi fejezetet.

4K HDR tartalmakat számos internetes streaming szolgáltatás is kínál, köztük a legismertebbek a már idehaza is elérhető Netflix és Amazon Prime Videó. Ezekhez a gazdagabb vizuális élményt nyújtó tartalmakhoz kellenek a legkorszerűbb készülékek.

Mekkora legyen a kép?

A TV-k ma már vagy Full HD illetve HD-ready 1080p, azaz 1.920 x 1.080 pixel vagy az egyre elterjedtebb Ultra HD (ez a logó jelöli), azaz 3.840 x 2.160 pixel felbontású.

A nagyobb felbontású műsorok csak elegendően nagy képméreten mutatják meg részleteiket. Látásunk felbontóképessége illetve valóságosság-érzékelése határozza meg a képméret és képfelbontás viszonyát, és a nézési távolságtól függően kell megválasztani azt a képernyőméretű és felbontású TV-t, ami az általunk élvezni kívánt képfelbontást biztosítja.


A fenti ábrából kiolvasható, hogy a képméret és nézési távolság függvényében miként válnak láthatóvá az egyre nagyobb felbontású képek, illetve az is, hogy adott felbontású kép élvezetéhet mekkora távolságból milyen méretű képet kell nézni.

Gondolni kell a csatlakoztatásra

A TV-n számos különböző készülék – médialejátszó, játékkonzol, műholdvevő vagy más médiabox, számítógép, okostelefon, táblagép – képe és hangja is élvezhető, de akár a TV által vett műsorok hangja is megszólaltatható egy sokcsatornás házi-mozi hangrendszeren.

Vásárlás előtt számba kell venni mi mindent szeretnénk csatlakoztatni a TV-hez, meggyőződni róla, hogy a kiválasztott modell rendelkezik-e a szükséges számú, fajtájú és kívánt kompatibilitású csatlakozókkal, illetve csatlakoztatási móddal.

Hasznos, ha a készülék minél több HDMI bemenettel rendelkezik, mivel számos forráskészülék ezt a digitális kép- és hangátviteli csatlakozószabványt alkalmazza.

A TV-k HDMI1.4 verziójú csatlakozójának funkciója az Audio Return Channel (ARC). Ez teszi lehetővé, hogy egy HDMI kábelen keresztül kaphasson a TV digitális kép- és hangjelet, és a „visszirányú audiocsatornán” át a TV készülék a külső hangrendszere felé továbbíthassa a rajta nézett műsor digitális hangjának bitfolyamát. Ezt az akár sokcsatornás digitális hangformátumot aztán ARC kompatibilis HDMI kimenetén fogadja a hangprojektor, a hangrendszer AV vevőerősítője vagy a házi-mozi központi egysége. A TV-k digitális audiokimenete is ugyanerre szolgál.

A HDMI 2.1 szabvány nagyobb sávszélességű visszirányú HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) funkciója az eddigiek mellett a Dolby TrueHD, a DTS-HD Master Audio, az ezekbe csomagolt Dolby Atmos és DTS:X a valamint a sokcsatornás PCM tömörítetlen audioformátumok továbbítását is lehetővé teszi. Amennyiben a TV és a külső hangrendszer is rendelkezik eARC funkciójú HDMI csatlakozóval, az előbbi a legmagasabb minőségű audioformátumokat is képes továbbítani az utóbbinak, akár egy a TV-hez csatlakoztatott Blu-ray lejátszótól is. Vagyis a forráskészülékek jeleit nem kell többé az AV vevőerősítőn átvezetni, és a TV-ben működő megfelelő támogatással rendelkező alkalmazásokkal elért streaming szolgáltatások tartalmainak legkorszerűbb hangsávjai is továbbíthatóak a külső hangrendszerhez.

HDMI_ARC.jpg
Az okostelefonok és táblagépek vezetékes csatlakoztatására MHL kompatibilitásra van szükség, a 4K Ultra HD TV-ken pedig már HDMI 2.0 verziójú csatlakozóknak kell lennie HDCP 2.2 kompatibilitással, sőt a HDR tartalmak fogadásához HDMI 2.0a illetve HDMI 2.0b verzióra van szükség. A HDMI 2.1 specifikációnak teljesen megfelelő csatlakozókkal rendelkező TV-k csak jövőre kerülnek piacra, de annak funkciói részben külön is megvalósíthatóak.

A síkpaneles TV-k többsége ma már médiafájlok lejátszására is alkalmas. A képeket, hangokat és videókat USB csatlakozón át memóriaeszközről vagy akár egy digitális fényképezőgépről, esetleg SD memóriakártyáról érik el a készülékek.

Sok készüléken az USB porthoz merevlemezes tárolót csatlakoztatva arra rögzíthető a vett műsor, még akkor is, ha a TV-t nem nézzük. Közkedvelt rögzítési funkció a „Time Shift”, ami lehetővé teszi, hogy az éppen nézett műsort megállítsuk, majd ott folytassuk, ahol abbahagytuk. A felvételek az elektronikus műsorkalauzból (EPG) programozhatóak és vannak olyan készülékek is, amelyeken párhuzamosan egy műsort nézünk, egy másikat pedig rögzíthetünk.

Az okos TV-k vezetékes (Ethernet) illetve vezeték-nélküli (WiFi) hálózati kapcsolatán át az otthoni hálózathoz csatlakozva PC-ről, médiaszerverről DLNA kompatibilitással médiafájlokat is elérhetnek és lejátszhatnak. Az olyan technológiák segítségével, mint az Intel WiDi, Miracast és az NFC közvetlenül tükrözhető a TV-n egy okostelefon vagy táblagép képe.

Akadnak TV készülékek, amelyek Bluetooth vagy más vezeték-nélküli kapcsolaton át audiojelet továbbíthatnak kompatibilis külső hangsugárzókhoz vagy mélynyomóhoz.

 

TV műsorok vétele

Ma már az új TV készülékeken többnyire digitális TV adásokat nézünk, amelyek mentesek a korábbi analóg műsorsugárzásra jellemző képhibáktól. Ugyancsak a digitális televíziózásnak köszönhetjük a nagy felbontású adások vételének lehetőségét. Azok a TV készülékek, amelyek alkalmasak az ilyen műsorok vételére és képének megjelenítésére viselhetik a HD-TV 1080p megjelölést.

Ma már az országban mindenhol a közszolgálati csatornákon HDTV műsorokat is kínáló ingyenes MinDig TV elnevezésű DVB-T, azaz a földfelszíni digitális műsorsugárzás vehető megfelelő beltéri antennával vagy néhány jellel kevésbé ellátott helyen tetőantennával.

A mai készülékek mindegyike képes a digitális kábeles (DVB-C) és némelyikük a digitális műholdas (DVB-S/DVB-S2) műsorok vételére is, de az előfizetéses szolgáltatók kódolják a csatornákat.

Bizonyos szolgáltatók a kódolt csatornák vételéhez dekóderkártyát biztosítanak. A dekóderkártyát – ilyen például Conax kártya – külön adapter modulba (Conditional Access Module) illesztve a TV úgynevezett CI+ kártyanyílásába kell bedugni.

Az okos TV-k

Okostévé kezdőképernyője</b>
Okostévé kezdőképernyője


A TV gyártók hálózatra/internetre csatlakozó úgynevezett „okos TV” (Smart TV) modelljei az okostelefonokhoz, táblagépekhez hasonlóan alkalmazásokon keresztül férnek hozzá a legkülönbözőbb internetes szolgáltatásokhoz, játékokhoz és tartalmakhoz. Az ilyen készülékeken internetes böngészőt is használhatunk weboldalak olvasására, kommunikálhatunk közösségi oldalainkon (Facebook, Tweeter), videó- és képmegosztók tartalmai és internetes hírek és információk érhetőek el.

A TV gyártók közül többen az Android TV operációs rendszert, annak is lassan a Android 8.0 (Oreo) verzióját alkalmazzák, a Samsung, az LG és a Panasonic viszont nem álltak be a sorba. A koreai cégek maguk fejlesztik a Tizen illetve a webOS okos TV platformokat, és ugyanez a helyzet a Panasonic My Home Screen 2.0-val kínált Smart TV-in is.

Talán a legfontosabb, hogy az okos TV-k hozzáférést biztosíthatnak filmeket és más tartalmakat online kölcsönző (VOD) „streaming” szolgáltatásokhoz is. Vagyis már nem kell azt néznünk, amit a TV csatornák éppen kínálnak, hanem magunk választhatunk kedvünkre való műsort. Az okos TV-k még abban is segítenek, hogy megtaláljuk az általunk kedvelt tartalmakat. Ehhez figyelik nézési szokásainkat és akár a beszédhangot felismerve is megadhatjuk a kívánt film címét, főszereplőjét vagy más jellemzőjét.

Az okos TV-k alkalmasak az okostelefonunkon, táblagépünkön lévő tartalmak megosztására és vezérelhetőek is velük az erre szolgáló iOS vagy Android alkalmazásokkal. A Google Android TV platform és annak Google Cast funkciója lehetővé teszi, hogy a TV átvegyen és megjelenítsen egy olyan videó bitfolyamot, amit az okostelefon vagy táblagép alkalmazásából indítunk el.

A szubjektív tényezők

A TV kiválasztása előtt fontos, hogy a kiszemelt készüléket működés közben megtekintsük, méghozzá lehetőleg olyan fényviszonyok között és távolságból, mint ahogy otthonunkban is nézni fogjuk. A hipermarketek és nagy elektronikai áruházak vásárlói terei a túlságosan magas környezeti megvilágítás miatt nem alkalmasak a készülékek valódi képminőségének megítélésére. Ha lehet, a kipróbáláshoz vigyünk magunkkal általunk jól ismert jeleneteket tartalmazó műsoranyagot, s ennek megtekintése alapján győződjünk meg róla, hogy a készülék megfelel-e elvárásainknak. Kérjük meg az eladót, hogy a TV és a lejátszó között olyan csatlakoztatást hozzon létre, amit odahaza használni fogunk. Próbáljunk ki különböző képbeállításokat, mert az üzletben valószínűleg a készülék olyan üzemmódban működik, ami vonzza ugyan a vásárlók tekintetét, de otthoni nézésre teljesen alkalmatlan.

A tökéletes TV nem létezik, de az, amelyik megfelelhet igényeinknek talán igen. A rendkívül éles piaci verseny miatt ma már a TV-k ára általában nagyon jól tükrözi azok tudását és korszerűségét. Azt is tudomásul kell venni, hogy a gyártók minden évben megjelennek újabb, jobb és talán még olcsóbb modellekkel, de aki örökké ezekre vár az sok szép élménytől foszthatja meg magát.

Kapcsolódó linkek:

Közzétették az ULTRA HD PREMIUM specifikációt és logót
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítőkről
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A digitális TV adások vételéről
Mi az a 24p, és mire jó?
Képméret és képfelbontás

42 hozzászólás “Milyen TV-t vegyek?” bejegyzéshez

 1. Sziasztok.
  TV vásárlás előtt állok,egy 55colos LG-t vagy Samsungot szeretnék venni… Mindenhol csak UHD(4K)-s típust lehet kapni. Azt hallottam ezek képe (normál kábeltévézésnél) rosszabb a full hd-nál. Ha ez igaz,akkor miért nem árulnak már FHD tévéket,illetve mikor várható hogy a sugárzott műsorok felnőnek a 4K szintjére?

  1. Szia!

   Lehet még LG és Samsung 55″-os Full HD TV-ket kapni, ha ezek nem is a legújabb modellek. A Full HD és kisebb felbontású tartalmakat fel kell skálázniuk a 4K UHD TV-knek és ezt persze meg lehet igényesebben vagy kevésbé igényesen is valósítani. Nyilván az olcsóbb 4K UHD TV-kbe nem építenek olyan erős képfeldolgozó processzort, mint a drágábbakba. Mindenképpen tanácsos vásárlás előtt megnézni a kinézett készüléket.

   Hogy idehaza mikor lesznek – ha lesznek egyáltalán – sugárzott 4K műsorok, azt nem könnyű megjósolni. Az úgynevezett OTT vagy ismertebben streaming tartalomszolgáltatásokon (pl. Netflix) viszont már 4K sőt 4K/HDR filmek is elérhetőek.

 2. T Guru!
  Segits pliz! 65′ tv-t keresek/esetleg 55’/ 350e ft tartomanyban,samsung vagy esetleg sonyt vennek.
  3.5m-4.5 meter kozotti tavolsagbol nezzuk a csatornakat ill a letoltott filmeket kb 60-40%ban.
  8502 curved samu jo aron van,de vegig olvasva a cikkeket,forumokat es az rtings oldalat sem talaltam meg a legjobb megoldast. MIT AJANLANA GURU?
  Valaszat koszonom

  1. T. Barna!

   Nyilvánosan nem ajánlhatok konkrét terméket, mert az etikátlan egy független szakportáltól. Sőt, általánosságban is kifejezetten ellenzem, ha valaki vásárlással kapcsolatos döntését csupán mások véleményére hagyatkozva hozza meg. Nem vagyok “influencer”, és nem tanácsolom, hogy ilyenekre hallgass, mert többnyire fizetség ellenében teszik, vagyis az objektivitás mellőzésével.

   Amúgy most belenéztem a legnagyobb hazai ár-összehasonlító weboldalakba és nincs olyan sok 350.000 Ft körüli áron kapható 65″-es TV, amiből ne lehetne választani.

 3. Szia.Érdeklõdnék hogy a Sony ag9 oled 77 coll méretben kb.Mennyibe fog fájni.Sejteni már valamit?Jó lenne,ha 2millkából kijönne.Nagyon bizakodó vagyok hogy annyit esnek az oled árak.

  1. Szia!

   A Sony még nem tette közzé az AG9 készülékek árát, sejtésekbe meg nem bocsátkoznék. Tartok tőle, hogy 2 millió Ft-ból nem fog kijönni.

 4. Szia,

  139 cm képátlójú Sony KD55XF8505BAEP Smart LED TV-t szeretnék venni 240.000,- Ft-ért. Jó döntés vagy van esetleg jobb készülék ebben az árkategóriában szerinted?

 5. T Guru.Mik azok a paraméterek a satellit tuneres Tv-nél, amely alkalmas a jelenlegi ASTRA 19.2.UHD-S programok vételére? Azt tudom, hogy 3840×2160 a képfelbontás HEVC 265.KÓKOLÓ kell. De ez az adat még kevés, szerintem. Üdvözlettel:

 6. Köszönöm a vissza jelzést,de nem jutottam előrébb. Pontosan mik azok a szabványok? A televízió specifikációban nem írják bele, Tehát vásárláskor, hogy győződhetek meg , a boltokban nem lehet kipróbálni a tv-t ilyen vonatkozásban.Üdvözlettel:

  1. Nem tudom pontosan mit vár tőlem, de nem látom értelmét egy fórumbejegyzésbe bemásolni a műholdas digitális műsorsugárzás – angolul “Digital Video Broadcasting by Satellite” (DVB-S2), EN 302 307 európai szabványának anyagát.
   Amennyiben a TV specifikációja tartalmazza, hogy annak TV vevőrendszere digitális műholdas adások vételére alkalmas a DVB-S/S2 szabványnak megfelelően, és a TV támogatja a HEVC dekódolást (3840×2160/60p 10 bit), akkor megnyugodhat mert a készülék veszi az Astra (19,2° Kelet) műholdról az UHD csatornákat egy megfelelően beállított parabolaantennával és műholdvevő fejjel. A kódolt csatornák vételéhez persze megfelelő kártya is szükséges.

 7. T.Guru
  Ha a 3D az elsődleges szempont, melyiket ajánlaná 65 inch méretben:
  Lg (oled/passzív)
  Samsung (suhd/aktív) ?
  Mindkettő 4k, hajlított.
  Köszönöm
  Zoltán

 8. Szia Guru.Azt szeretném kérdezni,hogy 77 collos oled tv vásárlását tervezem,és ebben szeretném segítséged, hogy a mozgásmegjelenítés 65 és 77 coll között van e külömbség.erről sajnos sehol nem találok információt.Tehát a méretkülömbségből adódóan lehet e akadozóbb a kép?Mondjuk egy LG C9 65coll,és 77 coll között.Előre is köszönöm.

 9. Szia Guru! Arra lennék kíváncsi, ha Németországban vásárolok Samsung televíziót, akkor a garanciája Magyarországon ugyan úgy él?
  Köszönöm.

  1. Szia!

   A konkrét kérdésre nem tudok pontos választ adni. Azzal kapcsolatban javaslom a Samsung termékgarancia-információk weboldalán található elérhetőségeken érdeklődj.

   Általánosságban olyan termékek vásárlása esetén, ami “európai” vagy “világ” garanciával (ez az úgynevezett gyártói garancia) rendelkezik, a külföldi eladótól függetlenül a gyártó szervizhálózata vállalhatja a kijavítást/cserét a gyártói garanciában rögzített feltételekkel (ezek eltérhetnek az idehaza vásárolt termékre vonatkozó jótállási feltételektől). Fontos, hogy az esetleges gyártói garancia a kellékszavatossági jogok mellett egyidejűleg, párhuzamosan áll fenn.

 10. Szia!
  Köszönöm a válaszodat, még egy kérdésem lenne, hogy kinéztem egy készüléket Németországban de Magyarországi forgalomban nem találom ezzel a típusszámmal. Esetleg megtudnád mondani mi ennek a Magyar megfelelője? SAMSUNG GQ55Q6FNGT QLED TV (Flat, 55 Zoll, QLED 4K, SMART TV, Tizen)
  Válaszodat előre is köszönöm.

 11. Szia Guru.Abban szeretném segitséged kérni,hogy Oled tv nél mennyire kell félnem a beégéstöl.Sajnos nagyon sok negatív kritikát olvasok,de jó lenne ha valaki eloszlatná a félelmem.A 8 éves plazma tv-t sem égettem be,pedig arról is mindig azt írták hogy beég.Az Oled tv -t napi 2-3 órát nézném esti müsorral,csatorna logo,plusz napi 1-2 film,mkv,UHD lejátszó,fekete csikokkal.Néha fél óra ps4.Válaszod elöre is kõszönöm.

  1. Szia!

   A kérdésedre röviden válaszolva: semennyire nem kell félned!

   Az OLED TV-k esetében előfordulhat, hogy egy hosszú ideig a képen megjelenő világos képrészlet helyén a képpontok egy rövid ideig nem tudnak ugyanannyi fényt kibocsátani, mint a szomszédos képpontok és ez egy például szürke képen ún. átmeneti képmegőrzést (image retention) okoz, de szó sincs tartós beégésről. Ez utóbbi ellen ugyanis különleges funkcióval védekeznek az OLED TV-k.

 12. Szia!

  Samsung QLED tv vásárlásán gondolkozom és ez egyedüli dolog ami visszatart tőle az az hogy azt irják hogy nincs bennük dts támogatás. Ez mit jelent pontosan ? Csak akkor nem működnek a dts hangfájlos filmek ha magán a tv-n játszom le (pl pendriveról) vagy akkor sem ha laptopról vagy konzolról hdmi csatlakozo segítségével szeretnék filmet nézni ?

  Előre is köszönőm válaszodat!

  1. Szia!

   A Samsung QLED TV-k műszaki adatainál csak a Dolby Digital Plus hangformátumot említik, de azt nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent. Az biztos, hogy a földi sugárzású, műholdas és kábeles (DVB-T/-S2/-C) TV adások és más a streaming szolgáltatásokon (pl. Netflix és társai) vagy a beépített médialejátszón USB-ről lejátszott filmek Dolby Digital hangsávú hangját dekódolják és megszólaltatják a készülékek.

   Mindez azonban nem zárja ki, hogy a más hangsávú filmek akár DTS hangformátumainak bitfolyamát (bitstream) nem adják ki a TV-k a HDMI eARC kimenetükön külső hangrendszeren való megszólaltatáshoz. Ha biztosat akar menni kérdezzen erre rá a Samsung vevőszolgálatánál vagy forgalmazónál.

   A laptopról vagy konzolról lejátszott film DTS hangsávját csak úgy tudja megszólaltatni a TV hangrendszerén, ha azt a laptop átkonvertálja 2 csatornás LPCM jellé.

  1. Kedves Leslie!

   Rövid véleményem az, hogy nem elégséges képméretük és egyén műszaki hiányosságaik miatt egyelőre szükségtelenek.

   A 8K UHD felbontású kép érzékelhetővé váló előnyeihez olyan méretű, a látótérből vízszintesen legalább 60 – 90 fokot kitöltő képernyőre van szükség, aminek képátlója 2,5 méter körüli szokásos nézési távolságot feltételezve minimum 3,3 méter (130 hüvelyk). Egy ekkora ormótlan képernyő a legtöbb lakótérben nem csak nagyobb dedikált házimozi helyiségben helyezhető el. Egyelőre nincsenek 8K UHD tartalmak se (bár azok előbb-utóbb lesznek), a 8K tartalmak gazdaságos terjesztéséhez szükséges tömörítés/kódolás kidolgozása még várat magára, így a mostani 8K TV-kből még hiányzik a jövőben használatos hardver is.

   1. Nagyon köszönöm a gyors, szakmailag pontos választ. Esetemben 3-4 méter közötti lenne a nézési távolság, és azért fontolgatom a QE65Q900RATXXH megvásárlását, mert az alatta lévő, szintén 65 colos 4K-s modell vételi ára nem sokban marad el a 8K modelltől (Glamour napok). Tisztában vagyok azzal, hogy nincsen sok ilyen felbontást támogató tartalom. Az áruházban azt mondták, hogy a Quantum processzor segítségével a normál sugárzású HD felbontást is élvezhetőbbé, részletgazdagabbá teszi ez a készülék. Nyilvánvalóan egy áruházi promo megjelenítés a készülékre optimalizálva vevőcsalogató tud lenni, ott a normál TV adás megtekintésére nem volt lehetőség. Önnek erről mi a meglátása?

    1. Meglátásom szerint a 3 – 4 méteres nézési távolsághoz inkább egy 75 colos TV-t lenne érdemes venni – ha elhelyezhető -, amin már érzékelhető a Full HD felbontás előnye, sőt 3 méterről már valamelyest a 4K felbontásé is.

   2. Tisztelt guru! Két tv között vacilálok,ami pillanatnyilag a piacon “elfogadhatóbb” áron megtalálható!
    A nézési távolság 4-4,5 méter lenne,ezért talán már jobban előjön ezen felbontások előnye! Szóval a kérdésem az lenne,hogy melyik ajánlatosabb!?
    Samsung UE82RU8002UXXH 4k UHD Smart LED
    SAMSUNG QE82Q60RATXXH 4K UHD Smart QLED
    Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

    B.Á.

    1. Tisztelt Bogárdi Árpád!
     A 4 méteres nézési távolsághoz 2,5 méternél (100″) nagyobb méretű képet kéne nézni, hogy a Full HD-hoz képest láthatóvá kezdjen válni a 4K UHD felbontás előnye. Ehhez 3 méternél közelebbről kéne nézni a 82″-os képet.
     Konkrét termék megvásárlásával kapcsolatos döntést nem kívánok befolyásolni. Az említett két készülék között amúgy sincs nagy különbség, talán a Q60R fekete szintje mélyebb és szélesebb színteret produkál. Azt tanácsolom, hogy egy szaküzletben nézze meg a két készüléket, és ott döntse el, hogy Önnek melyik tetszik.

 13. Kedves Guru!
  Abban szeretném kérni a tanácsodat, hogy kinéztem egy bizonyos tv-t melynek típusa Samsung QE65Q8FNATXXH. Most akciósan 379000 Ft ba kerülne. Szerinted megér ennyi pénzt ez a készülék? Sajnos nagyon kevés írást találtam róla ezért kérném a segítségedet mert szakmailag sokkal jobb rálátásod van a dolgokra. Válaszodat előre is köszönöm. Szép napot!

  1. Kedves Tomi!

   Én azt nem tudom, hogy neked mi ér meg 379.000 Ft-ot, és semmiképpen nem kívánom én eldönteni hogy ki milyen készüléket és milyen áron vegyen meg.

   A Samsung QE65Q8F egy 2017 őszén piacra került készülék, aminek az elektronikát és a csatlakozókat tartalmazó külön „One Connect” doboza egy 1,8 mm vastag száloptikai kábellel csatlakozik a TV képernyőjéhez, amit un. „No-gap” (résmentes) fali tartótóval lehet szinte a fallal egy síkba felszerelni. Ha ez utóbbi a cél, akkor jó vétel. Ha a készüléket a szokásos módon a saját állványán használnád, akkor ez az előny elvész, és akkor a hasonló áron kapható 2019-es Samsung QE65Q60R jobb vétel lehet.

 14. Kedves Guru!
  Nagyon szépen köszönöm a rám fordított időt és segítségedet. Mindenképpen utánanézek a javasolt terméknek.Minden jót kívánok és sok sikert!

 15. Tisztelt Guru!

  Tv vásárlás előtt állok. Philips,Samsung,Lg,Sony modelleket néztem ez idáig,de nem zárkózom el más gyártóktól sem. A tévét 4,5 méterről néznénk. Felbontása legyen 4K. Több kérdésem is lenne. Milyen képátmérő lenne az ideális ekkora távolságra ? Tudna esetleg megbízható modellt ajánlani? A vásárlásra szánt összeg 200.000 FT
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tamás Milán

  1. Tisztelt Tamás Milán!

   A 4,5 méteres nézési távolsághoz 2,8 méternél (110″) nagyobb méretű képet kéne nézni, hogy a Full HD-hoz képest láthatóvá kezdjen válni a 4K UHD felbontás előnye. Konkrét termék megvásárlását nem javasolhatom, de 200.000 Ft körüli áron már kaphatóak 164 cm (65″) képátlójú TV-k.

 16. Tisztelt Guru!
  Egy 32″-os HDReady Sony TVt szeretnék lecserélni egy korszerűbbre, nagyobbra.
  Nézési táv kb. 3,5m. A fizikai rendelkezésre álló hely 120cm szélesség, tehát a 49-50″-os TVk jöhetnek szóba. 90%-ban digitális kábelTV-t nézünk normál és HD adást vegyesen (UPC, most settopbox, ha meglesz, CI kártya). Valóban csalódás lesz egy 4k TV az alacsony szolgáltatói felbontás miatt? Az összes TV-m Sony volt eddig, hibátlan működéssel, ma is van még ilyen jó a Sony, meg szabad venni?
  Ha nem, milyen gyártói irányban induljak el?
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel, Kovács Ádám

  1. Tisztelt Kovács Ádám!

   3,5 méter nézési távolsághoz nincs értelme 4K felbontású 49-50″-os TV-t venni, ezért válasszon inkább Full HD készüléket, esetleg olyat, ami viszont kezeli a HDR (nagy dinamikatartományú) videókat. A Sony továbbra is jó TV-ket kínál, és ha nincs szüksége Android TV okostévé (Smart TV) platformra, akkor talál olyan készüléket (lásd WF660 széria), ami Full HD, HDR és egyebek mellett még YouTube videókat is nézhet rajta.

 17. Tisztelt Guru!
  Köszönöm szépen gyors, szakszerű válaszát, sokat segített!
  Üdvözlettel, Kovács Ádám

 18. Tisztelt Guru, tv vasarlas elott alok. kb 110-120 cm atmeroju johet szamitasba, a legtobbszor hbgo, tv musor nezesere hasznaljuk, kb. 3 m-rol nezzuk. Jatekonzolt is hasznalunk. Az elsodleges szempont az energiatakarekossag, fontos, hogy youtubezni is lehessen rajta. Elony lenne, ha a taviranyito mozgasaval lehetne a menurendszerben mozogni. Szeretnem velemenyedet kerni, hogy a fentiekkelt figyelembe veve tudsz konkret tv-t ajanlani. Koszonom szepen. Udv Csaba.

  1. Tisztelt Csaba!

   Az LG és a Samsung kínál mozgásérzékelő távirányítót bizonyos tévéihez. Konkrét termék megvásárlásával kapcsolatos döntést nem kívánok befolyásolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..