Milyen TV-t vegyek?

Nem könnyű eligazodni napjaink televíziós technológiai újdonságai és a készülékfunkciók között. Az alábbi folyamatosan frissülő cikk a felhasználás szempontjából és gyakorlati tapasztalatok alapján igyekszik a felmerülő kérdésekre választ adni.


A ma kapható televíziók többsége LCD TV, de egyre több és megfizethetőbb az OLED TV, a felső és prémium kategóriában pedig már 4K Ultra HD felbontásúak a készülékek.

A legtöbb vásárló számára a TV-k képminősége kielégítő, a drágább készülékek pedig már a nagyobb képdinamika és színtér gazdagabb vizuális élményét ígérik. A ma már többnyire okos TV-k a földi, műholdas vagy kábeles műsorszolgáltatások csatornáinak vétele mellett az otthoni hálózaton vagy az interneten át is képesek tartalmakat elérni.

Kinek, milyen TV való?

A tudatos tévévásárló tisztában van igényeivel, és azzal is, milyen körülmények között mire akarja használni a készüléket.

Mindennapos használatra akár nagy képméretű LCD TV</b>
Mindennapos használatra akár nagy képméretű LCD TV


Aki otthon egy világos helyiségben, például a napfényes nappaliban tévézik ráadásul sokat használja a készüléket és nem zavarja, hogy a nézett kép esetleg nem minden szögből nyújt ugyanolyan minőséget, az vegyen LCD TV-t. Ezek fényes és élénk képet nyújtanak, képernyőjük általában kevéssé tükrözi vissza a ráeső fényt. Igazán nagy, akár 2 métert is meghaladó képátlójú LCD TV-ket is lehet kapni, amelyek elég energiatakarékosak. Erről az EU energiafogyasztási címke tájékoztat.

Az LCD TV-k paneljének háttérvilágítását fénykibocsátó diódák, azaz LED-ek adják (innen a LED TV elnevezés) és ha ezek fényereje több zónában helyileg szabályozott (local diming), akkor a TV kielégítően mély feketék reprodukálására is képes. A drágább LCD TV-ben alkalmazott kvantumpötty technológia javítja a képfényességet és a színvisszaadást. Az LCD TV-k feketéinek mélysége és a színek telítettsége általában romlik, ha a képernyőt egy viszonylag szűk nézőszögtartománynál nagyobb szögből nézzük, bár már ez alól is van kivétel.

Aki minden szögből ugyanolyan minőségű képet nézne, az vegyen OLED TV-t. Az OLED TV-k tökéletes mélységű feketéje garantálja, hogy a filmek sötét jeleneteinek legfinomabb árnyalati részletei és színei is kifogástalan pontossággal illetve tisztasággal legyenek láthatóak. Az OLED TV-k a leginkább energiatakarékos készülékek.

A sztereoszkóp (3D) kép megjelenítésére is alkalmas TV-k mára eltűntek a piacról, mivel nincsenek 3D TV műsorok, bár 3D filmek és játékok még vannak.

A felső- és prémiumkategóriában már csak 4K Ultra HD felbontású TV-ket kapni, amelyek egyre jobban megfelelnek a jövendő UHDTV specifikációnak és képesek a való világ képét teljesebben reprodukáló nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakat megjelenítésére is. Ezekről a készülékekről vagy a gyártóik jelentik ki alkalmasságukat vagy megfelelnek az ULTRA HD PREMIUM specifikációnak. Ennek megfelelően a 4K HDR kész TV-k alkalmasak az Ultra HD Blu-Ray lemezeken is előírt nyílt HDR10 videoformátum és általában a Hybrid Log Gamma (HLG) videojel megfelelő kezelésére, néhány pedig a Dolby Vision illetve a HDR10+ formátumot is támogatják.

Már kaphatóak az első „QLED 8K” TV-k is, amelyek 8K tartalmak hiányában egyelőre gépi tanulásra épülő mesterséges intelligencia (AI) technológiát alkalmazva skálázzák fel az alacsonyabb felbontású tartalmakat a képernyő felbontására. Kérdéses, hogy mi látható a 8K felbontásból a TV-k szokásos nézési távolságából még a legnagyobb 215 cm (85 hüvelykes) képátlójú készüléken is. Lásd erről alábbi fejezetet.

4K HDR tartalmakat számos internetes streaming szolgáltatás is kínál, köztük a legismertebbek a már idehaza is elérhető Netflix és Amazon Prime Videó. Ezekhez a gazdagabb vizuális élményt nyújtó tartalmakhoz kellenek a legkorszerűbb készülékek.

Mekkora legyen a kép?

A TV-k ma már vagy Full HD illetve HD-ready 1080p, azaz 1.920 x 1.080 pixel vagy az egyre elterjedtebb Ultra HD (ez a logó jelöli), azaz 3.840 x 2.160 pixel felbontású.

A nagyobb felbontású műsorok csak elegendően nagy képméreten mutatják meg részleteiket. Látásunk felbontóképessége illetve valóságosság-érzékelése határozza meg a képméret és képfelbontás viszonyát, és a nézési távolságtól függően kell megválasztani azt a képernyőméretű és felbontású TV-t, ami az általunk élvezni kívánt képfelbontást biztosítja.


A fenti ábrából kiolvasható, hogy a képméret és nézési távolság függvényében miként válnak láthatóvá az egyre nagyobb felbontású képek, illetve az is, hogy adott felbontású kép élvezetéhet mekkora távolságból milyen méretű képet kell nézni.

Gondolni kell a csatlakoztatásra

A TV-n számos különböző készülék – médialejátszó, játékkonzol, műholdvevő vagy más médiabox, számítógép, okostelefon, táblagép – képe és hangja is élvezhető, de akár a TV által vett műsorok hangja is megszólaltatható egy sokcsatornás házi-mozi hangrendszeren.

Vásárlás előtt számba kell venni mi mindent szeretnénk csatlakoztatni a TV-hez, meggyőződni róla, hogy a kiválasztott modell rendelkezik-e a szükséges számú, fajtájú és kívánt kompatibilitású csatlakozókkal, illetve csatlakoztatási móddal.

Hasznos, ha a készülék minél több HDMI bemenettel rendelkezik, mivel számos forráskészülék ezt a digitális kép- és hangátviteli csatlakozószabványt alkalmazza.

A TV-k HDMI1.4 verziójú csatlakozójának funkciója az Audio Return Channel (ARC). Ez teszi lehetővé, hogy egy HDMI kábelen keresztül kaphasson a TV digitális kép- és hangjelet, és a „visszirányú audiocsatornán” át a TV készülék a külső hangrendszere felé továbbíthassa a rajta nézett műsor digitális hangjának bitfolyamát. Ezt az akár sokcsatornás digitális hangformátumot aztán ARC kompatibilis HDMI kimenetén fogadja a hangprojektor, a hangrendszer AV vevőerősítője vagy a házi-mozi központi egysége. A TV-k digitális audiokimenete is ugyanerre szolgál.

A HDMI 2.1 szabvány nagyobb sávszélességű visszirányú HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) funkciója az eddigiek mellett a Dolby TrueHD, a DTS-HD Master Audio, az ezekbe csomagolt Dolby Atmos és DTS:X a valamint a sokcsatornás PCM tömörítetlen audioformátumok továbbítását is lehetővé teszi. Amennyiben a TV és a külső hangrendszer is rendelkezik eARC funkciójú HDMI csatlakozóval, az előbbi a legmagasabb minőségű audioformátumokat is képes továbbítani az utóbbinak, akár egy a TV-hez csatlakoztatott Blu-ray lejátszótól is. Vagyis a forráskészülékek jeleit nem kell többé az AV vevőerősítőn átvezetni, és a TV-ben működő megfelelő támogatással rendelkező alkalmazásokkal elért streaming szolgáltatások tartalmainak legkorszerűbb hangsávjai is továbbíthatóak a külső hangrendszerhez.

HDMI_ARC.jpg
Az okostelefonok és táblagépek vezetékes csatlakoztatására MHL kompatibilitásra van szükség, a 4K Ultra HD TV-ken pedig már HDMI 2.0 verziójú csatlakozóknak kell lennie HDCP 2.2 kompatibilitással, sőt a HDR tartalmak fogadásához HDMI 2.0a illetve HDMI 2.0b verzióra van szükség. A HDMI 2.1 specifikációnak teljesen megfelelő csatlakozókkal rendelkező TV-k csak jövőre kerülnek piacra, de annak funkciói részben külön is megvalósíthatóak.

A síkpaneles TV-k többsége ma már médiafájlok lejátszására is alkalmas. A képeket, hangokat és videókat USB csatlakozón át memóriaeszközről vagy akár egy digitális fényképezőgépről, esetleg SD memóriakártyáról érik el a készülékek.

Sok készüléken az USB porthoz merevlemezes tárolót csatlakoztatva arra rögzíthető a vett műsor, még akkor is, ha a TV-t nem nézzük. Közkedvelt rögzítési funkció a „Time Shift”, ami lehetővé teszi, hogy az éppen nézett műsort megállítsuk, majd ott folytassuk, ahol abbahagytuk. A felvételek az elektronikus műsorkalauzból (EPG) programozhatóak és vannak olyan készülékek is, amelyeken párhuzamosan egy műsort nézünk, egy másikat pedig rögzíthetünk.

Az okos TV-k vezetékes (Ethernet) illetve vezeték-nélküli (WiFi) hálózati kapcsolatán át az otthoni hálózathoz csatlakozva PC-ről, médiaszerverről DLNA kompatibilitással médiafájlokat is elérhetnek és lejátszhatnak. Az olyan technológiák segítségével, mint az Intel WiDi, Miracast és az NFC közvetlenül tükrözhető a TV-n egy okostelefon vagy táblagép képe.

Akadnak TV készülékek, amelyek Bluetooth vagy más vezeték-nélküli kapcsolaton át audiojelet továbbíthatnak kompatibilis külső hangsugárzókhoz vagy mélynyomóhoz.

 

TV műsorok vétele

Ma már az új TV készülékeken többnyire digitális TV adásokat nézünk, amelyek mentesek a korábbi analóg műsorsugárzásra jellemző képhibáktól. Ugyancsak a digitális televíziózásnak köszönhetjük a nagy felbontású adások vételének lehetőségét. Azok a TV készülékek, amelyek alkalmasak az ilyen műsorok vételére és képének megjelenítésére viselhetik a HD-TV 1080p megjelölést.

Ma már az országban mindenhol a közszolgálati csatornákon HDTV műsorokat is kínáló ingyenes MinDig TV elnevezésű DVB-T, azaz a földfelszíni digitális műsorsugárzás vehető megfelelő beltéri antennával vagy néhány jellel kevésbé ellátott helyen tetőantennával.

A mai készülékek mindegyike képes a digitális kábeles (DVB-C) és némelyikük a digitális műholdas (DVB-S/DVB-S2) műsorok vételére is, de az előfizetéses szolgáltatók kódolják a csatornákat.

Bizonyos szolgáltatók a kódolt csatornák vételéhez dekóderkártyát biztosítanak. A dekóderkártyát – ilyen például Conax kártya – külön adapter modulba (Conditional Access Module) illesztve a TV úgynevezett CI+ kártyanyílásába kell bedugni.

Az okos TV-k

Okostévé kezdőképernyője</b>
Okostévé kezdőképernyője


A TV gyártók hálózatra/internetre csatlakozó úgynevezett „okos TV” (Smart TV) modelljei az okostelefonokhoz, táblagépekhez hasonlóan alkalmazásokon keresztül férnek hozzá a legkülönbözőbb internetes szolgáltatásokhoz, játékokhoz és tartalmakhoz. Az ilyen készülékeken internetes böngészőt is használhatunk weboldalak olvasására, kommunikálhatunk közösségi oldalainkon (Facebook, Tweeter), videó- és képmegosztók tartalmai és internetes hírek és információk érhetőek el.

A TV gyártók közül többen az Android TV operációs rendszert, annak is lassan a Android 8.0 (Oreo) verzióját alkalmazzák, a Samsung, az LG és a Panasonic viszont nem álltak be a sorba. A koreai cégek maguk fejlesztik a Tizen illetve a webOS okos TV platformokat, és ugyanez a helyzet a Panasonic My Home Screen 2.0-val kínált Smart TV-in is.

Talán a legfontosabb, hogy az okos TV-k hozzáférést biztosíthatnak filmeket és más tartalmakat online kölcsönző (VOD) „streaming” szolgáltatásokhoz is. Vagyis már nem kell azt néznünk, amit a TV csatornák éppen kínálnak, hanem magunk választhatunk kedvünkre való műsort. Az okos TV-k még abban is segítenek, hogy megtaláljuk az általunk kedvelt tartalmakat. Ehhez figyelik nézési szokásainkat és akár a beszédhangot felismerve is megadhatjuk a kívánt film címét, főszereplőjét vagy más jellemzőjét.

Az okos TV-k alkalmasak az okostelefonunkon, táblagépünkön lévő tartalmak megosztására és vezérelhetőek is velük az erre szolgáló iOS vagy Android alkalmazásokkal. A Google Android TV platform és annak Google Cast funkciója lehetővé teszi, hogy a TV átvegyen és megjelenítsen egy olyan videó bitfolyamot, amit az okostelefon vagy táblagép alkalmazásából indítunk el.

A szubjektív tényezők

A TV kiválasztása előtt fontos, hogy a kiszemelt készüléket működés közben megtekintsük, méghozzá lehetőleg olyan fényviszonyok között és távolságból, mint ahogy otthonunkban is nézni fogjuk. A hipermarketek és nagy elektronikai áruházak vásárlói terei a túlságosan magas környezeti megvilágítás miatt nem alkalmasak a készülékek valódi képminőségének megítélésére. Ha lehet, a kipróbáláshoz vigyünk magunkkal általunk jól ismert jeleneteket tartalmazó műsoranyagot, s ennek megtekintése alapján győződjünk meg róla, hogy a készülék megfelel-e elvárásainknak. Kérjük meg az eladót, hogy a TV és a lejátszó között olyan csatlakoztatást hozzon létre, amit odahaza használni fogunk. Próbáljunk ki különböző képbeállításokat, mert az üzletben valószínűleg a készülék olyan üzemmódban működik, ami vonzza ugyan a vásárlók tekintetét, de otthoni nézésre teljesen alkalmatlan.

A tökéletes TV nem létezik, de az, amelyik megfelelhet igényeinknek talán igen. A rendkívül éles piaci verseny miatt ma már a TV-k ára általában nagyon jól tükrözi azok tudását és korszerűségét. Azt is tudomásul kell venni, hogy a gyártók minden évben megjelennek újabb, jobb és talán még olcsóbb modellekkel, de aki örökké ezekre vár az sok szép élménytől foszthatja meg magát.

Kapcsolódó linkek:

Közzétették az ULTRA HD PREMIUM specifikációt és logót
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítőkről
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A digitális TV adások vételéről
Mi az a 24p, és mire jó?
Képméret és képfelbontás

6 Replies to “Milyen TV-t vegyek?”

 1. Sziasztok.
  TV vásárlás előtt állok,egy 55colos LG-t vagy Samsungot szeretnék venni… Mindenhol csak UHD(4K)-s típust lehet kapni. Azt hallottam ezek képe (normál kábeltévézésnél) rosszabb a full hd-nál. Ha ez igaz,akkor miért nem árulnak már FHD tévéket,illetve mikor várható hogy a sugárzott műsorok felnőnek a 4K szintjére?

  1. Szia!

   Lehet még LG és Samsung 55″-os TV-ket kapni, ha ezek nem is a legújabb modellek. A Full HD és kisebb felbontású tartalmakat fel kell skálázniuk a 4K UHD TV-knek és ezt persze meg lehet igényesebben vagy kevésbé igényesen is valósítani. Nyilván az olcsóbb 4K UHD TV-kbe nem építenek olyan erős képfeldolgozó processzort, mint az olcsóbbakba. Mindenképpen tanácsos vásárlás előtt megnézni a kinézett készüléket.

   Hogy idehaza mikor lesznek – ha lesznek egyáltalán – sugárzott 4K műsorok, azt lehetetlen megjósolni. Az úgynevezett OTT vagy ismertebben streaming tartalomszolgáltatásokon (pl. Netflix) viszont már 4K sőt 4K/HDR filmek is elérhetőek.

 2. T Guru!
  Segits pliz! 65′ tv-t keresek/esetleg 55’/ 350e ft tartomanyban,samsung vagy esetleg sonyt vennek.
  3.5m-4.5 meter kozotti tavolsagbol nezzuk a csatornakat ill a letoltott filmeket kb 60-40%ban.
  8502 curved samu jo aron van,de vegig olvasva a cikkeket,forumokat es az rtings oldalat sem talaltam meg a legjobb megoldast. MIT AJANLANA GURU?
  Valaszat koszonom

  1. T. Barna!

   Nyilvánosan nem ajánlhatok konkrét terméket, mert az etikátlan egy független szakportáltól. Sőt, általánosságban is kifejezetten ellenzem, ha valaki vásárlással kapcsolatos döntését csupán mások véleményére hagyatkozva hozza meg. Nem vagyok “influencer”, és nem tanácsolom, hogy ilyenekre hallgass, mert többnyire fizetség ellenében teszik, vagyis az objektivitás mellőzésével.

   Amúgy most belenéztem a legnagyobb hazai ár-összehasonlító weboldalakba és nincs olyan sok 350.000 Ft körüli áron kapható 65″-es TV, amiből ne lehetne választani.

 3. Szia.Érdeklõdnék hogy a Sony ag9 oled 77 coll méretben kb.Mennyibe fog fájni.Sejteni már valamit?Jó lenne,ha 2millkából kijönne.Nagyon bizakodó vagyok hogy annyit esnek az oled árak.

  1. Szia!

   A Sony még nem tette közzé az AG9 készülékek árát, sejtésekbe meg nem bocsátkoznék. Tartok tőle, hogy 2 millió Ft-ból nem fog kijönni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..