Samsung: bezáró LCD üzemek állhatnak át OLED gyártásra

A Samsung Display várhatóan teljesen leáll az LCD panelgyártással Dél-Koreában, és fokozatosan áttér az OLED TV panelek előállítására.


Miután 2018 októberében a Samsung Display vezérigazgatója erősítette meg a nagyméretű QD-OLED képernyőpanelek előállításához szükséges technológia fejlesztését hónapok óta tartó bizonytalanság övezte a döntést, hogy mikor is kezdődik ezek tömeggyártása. A Samsung most úgy tűnik zöld utat adott az erre irányuló „Project C” beruházási programjának.

A koreai The Elec riportja arról számol be, hogy a Samsung Display nemrég leállította két dél-koreai 8. generációs (8-Gen). LCD gyártósora egyikét. A még a Samsung és Sony által LCD TV panelek előállítására közösen létrehozott és 2007 óta működő 8-1 és 8-2 gyártósorok mindegyike két (1. és 2.) szakaszra van osztva. Első ütemben a 8-1 1. szakaszát állították le. A cikk egy az ügyhöz közelálló forrása szerint: „A következő lépésben a Samsung Display arra készül, hogy bezárja a többi 8-Gen gyártósort azokkal a 7–2 sorokkal együtt, amelyek azután maradtak meg, hogy többségük átállt kis és közepes méretű OLED panelek gyártására.”

Ha ez bekövetkezik, akkor a Samsung Display a továbbiakban nem gyárt LCD paneleket Dél-Koreában. Üzemeltet azonban a cég a kínai Szucsou városában egy gyárat és benne egy 8-Gen LCD gyártósor, amiben 60% a részesedése. A QLED és más LCD TV-khez szükséges panelek nemcsak innen, de a kínai CSOT idén termelésbe állt korszerű 11-Gen LCD gyártóüzemétől is származhatnak, tekintve hogy 9,8% részesedése miatt az ott gyártott panelek tizede elkülönítetten a Samsung Display számára készül.

A gyártósorok leállításával a Samsung megkezdheti a nagyméretű OLED TV panelekhez szükséges gyártóberendezések telepítését. Azon a napon, amikor leállították az említett gyártósort egy a szabályozó hatóságnak benyújtott dokumentumból kiderült, hogy koreai berendezésgyártó ICD szállítási szerződést kötött a japán Canon Tokki panelmozgató berendezéseket gyártó céggel.. Az iparági megfigyelők szerint ez összefügg a Samsung terveivel. Egy a „Project C” számára berendezéseket szállító másik gyártó a cikkben megrendeléseket említ, melyeket az eredetileg tervezett augusztusról 2019. októberére halasztották.

A Samsung már évek óta küzd az LCD-ről az OLED TV-kre való átállással. A saját RGB OLED TV kudarca után annak teljes kihagyását tervezték és rákényszerülve az LCD technológia megújítására a kvantumpontok segítségével abból mindent kihozva megszületett a „QLED” TV. Az OLED TV piacot meghatározó szereplő pedig mindmáig a WOLED technológiával egyedüliként ilyen panelek tömeggyártására képes LG Display maradt.

Bár jelenleg több Samsung QLED TV-t adnak el, mint OLED TV-t, de a számok megtévesztőek. Olcsóbb és kisebb (109 és 124 centis) képméretű TV-kre, így a Q6 középkategóriájú modelljeire is ráaggatták a QLED elnevezést, így nem korrekt az összevetés a csak 140 cm vagy a feletti képátlójú és még a felső árkategóriába tartozó OLED TV-k eladási számaival.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .