A holografikus TV-re még 15-20 évet várni kell

1. Oldal

A kutatók szerint a valódi 3D képélményt biztosító holografikus TV elsősorban a magas költségek miatt egyhamar még nem válik valósággá.
3D_holografikus_TV.jpgA nemrég befejeződött labdarúgó VB volt az első, amit sztereoszkópikus képekkel, úgymond 3D-ben is közvetítettek. A japán közszolgálati műsorközlő, az NHK tudományos és technikai kutatólaboratóriumának kutatója Takayuki Ito az áprilisi NAB konferencián megtartott előadásában viszont azzal az ígérettel állt elő, hogy Japán már arra készül, hogy 2022-ben élő holografikus közvetítést nyújthat a VB mérkőzéseiről.

Taiichiro Kurita a kormány által támogatott nemzeti kutatóintézet, a National Institute of Information and Communications Technology (NICT) holografikus kutatócsoportjának vezetője azonban nem ennyire optimista. Szerinte 15-20 év mire az élő holografikus műsorsugárzás valósággá válik, de ez nem is sok, ha azt vesszük, hogy a nagyfelbontású televíziózással kapcsolatos kutatások megkezdése után 36 évig tartott mire 2000-ben az NHK elindította a teljesen kidolgozott HDTV műsorszórást.

Kurita csapata a NICT-nél már kifejlesztett egy rendszert valósidejű háromdimenziós mozgó objektumok színes hologramjaihoz. A forgó állványon elhelyezett kis játékautókat és más objektumokat megfelelően elrendezett lencséket használva egy 4K2K videokamera veszi fel 3840 x 2160 pixel felbontással természetes fényben. A hologramokat ezekből a képekből állítják elő gyors Fourier transzformációval (FFT) vörös, zöld és kék síkokban. Négy hálózatba kapcsolt PC-t használnak a hologramok kalkulációjához, és három 4K2K LCD működik együtt az optikai lézerrel a hologramok színes megjelenítésében.

A NICT csapata most azt tervezi, hogy előrelépésként 8K-s Super HV kamerákat használ az októberi Tókióban megrendezésre kerülő CEATEC Japan digitális technológiai kiállítás idején. Kurita megjegyzése szerint azonban a holografikus műsorsugárzás „ezerszeres vagy még nagyobb felbontást igényel, mint a jelenlegi nagyfelbontású rendszerek” és ez a felbontás már olyan beruházást igényel, amit a NICT nem engedhet meg magának. Vagyis a költségek jelentik a legnagyobb problémát.

Mivel a holografikus TV még nem képvisel igazi üzleti lehetőséget, ezért a japán elektronikai óriáscégek anyagi támogatására sem nagyon számíthatnak a kutatók, akik ennek ellenére eltökélten folytatják munkájukat.

Nem mellesleg idehaza a Holografika Kft. folytat kutatásokat a holografikus képmegjelenítéssel és képtovábbítással kapcsolatban.

Kapcsolódó linkek:

Sony – FIFA: további információk a 3D focivébéről
A Sony és a FIFA bejelentése az első 3D focivébéről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .