A JVC és a Kenwood közös holdingcégben

1. Oldal

A Victor Co. of Japan (JVC) és a Kenwood Corp. hétfői bejelentésük szerint megállapodtak, hogy működésüket egy holdingcégbe szervezik, mely a gépjármű és otthoni audioelektronikára koncentrál majd.
JVC_Kenwood_logo_200px.JPGA két cég közleménye szerint, az új JVC Kenwood Holdings elnevezésű vállalkozás ambiciózus célja, hogy három éven belül megnégyszerezi működési eredményét. Az egyesített holdingcég október 1-től áll fel. A széles otthoni elektronikai termékválasztékot kínáló JVC és a főképp gépjármű hangrendszereiről ismert Kenwood elvileg már a múlt nyáron megállapodtak a részvénycsereüzletről.

Az üzlet értelmében minden JVC részvény tulajdonosa két részvényre jogosult az új holdingban, míg a Kenwood befektetői részvényeik után egy-egy részvényt kapnak az új cégben. Az üzletből úgy tűnik a JVC jön ki jobban, mert a tavalyi pénzügyi évben is veszteséges cég a pozitív működési eredményt felmutató Kenwood-al egyesülhet.

Ez a lépés is azon régóta tartó fúziós és akvizíciós folyamat része, melyet a kis- és középméretű japán szórakoztatóelektronikai gyártókra nehezedő konszolidációs nyomás kényszerít ki. Ezek a cégek ugyanis az erősödő verseny következtében jelentős veszteségeket kénytelenek elszenvedni az utóbbi években. Hatalmas csapás számukra, hogy dél-koreai, kínai, de nagyobb japán riválisaik jelentősen leszorították az árakat, a digitális technológiát alkalmazó készülékek fejlesztésének és gyártásának beruházási költségei ugyanakkor magasak, s ez teljesen elviszi profitjukat.

A JVC éppen a veszteségek csökkentése, és az egyesülés előtt a cég pénzügyi helyzetének javítása érdekében döntött úgy, hogy az idei nyártól beszünteti az LCD TV-k gyártását Japánban és a szerelősorokat áttelepíti Thaiföldre. Ezután ki is vonul a Japán LCD TV-k tömegpiacáról, és csak magasabb kategóriájú, 106 cm (42 inch) vagy nagyobb képátlójú modelleket kínál majd odahaza hangsugárzókkal és más készülékekkel együtt házi-mozi rendszerként. Ezektől a lépésektől azt várják, hogy a most veszteséges hazai TV üzlet a 2009-es pénzügyi évre nullszaldóssá válhat. Ugyancsak le kívánják építeni brit képcsöves és LCD TV-ket gyártó fiókvállalatukat, mely jelenleg még East Kilbride-ban működik, s a gyártást Kelet-Európába kívánják áttelepíteni.

Kapcsolódó linkek:

JVC: a veszteségek miatt a TV üzlet átalakítása várható
A JVC és a Kenwood egyesülni készül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .