Az első kapható OLED TV élettartama kérdéses

1. Oldal

Az első kereskedelmi forgalomba került OLED TV a Sony XEL-1 megjelenése óta a figyelem középpontjában áll. Már szétszedték, elemezték a készüléket, és felmerült, hogy tulajdonosaik nem élvezhetik elég sokáig annak képét.
A DisplaySearch piackutató cég jelentést adott ki a Sony készülékében alkalmazott aktív mátrix OLED (AMOLED) technológia jellemzőiről.

Sony_OLED_TV_XEL-1.jpg
A jelentésből többek között kiderül a Sony XEL-1 OLED paneljének szerkezete, az úgynevezett subpixelek meghajtásának felépítése, az alkalmazott anyagok és azok vastagsága. Ezek alapján a jelentés megállapítja, hogy a panel RGB felépítése nagyon érzékeny arra, milyen képet jelenítenek meg rajta, és becsült élettartama 5.000 óra fehér képpel és 17.000 óra tipikus videoképpel. Ezek a becslések sokkal alacsonyabbak, a Sony által közöltnél, ami szerint a képernyő 30.000 óráig vagyis akár 10 évig is működhet a szokványos használat során mielőtt a szabvány ipari eszközökkel mérhetően degradálódna.

A jelentés ráadásul azt is megállapítja, hogy a panel alapszínenként eltérően öregszik. A fénykibocsátás 1.000 óra után a kék esetében 12 százalékkal, a vörös esetében 7 százalékkal, és a zöld esetében 8 százalékkal csökken.

A készülék feketeszintje kisebb, mint 0,01 cd/m2, ami alacsonyabb, mint bármely más ma kapható plazma vagy LCD képernyőé, a fényereje viszont elég alacsony erősen megvilágított környezetben.

Bár a DisplaySearch elismeri, hogy módszerei nem tökéletesen tudományosak, de jól tájékoztatnak a technológia jelenlegi állásáról és a képernyő várható élményéről. A cég az eredmények alapján arra a következtetésre jut, hogy a Sony képernyője sok tekintetben jelentősen alulmúlja a jelenlegi AMOLED konstrukciókat. A fogyasztók, akiket most elkápráztat az első OLED TV látványa, a jövőben minden bizonnyal csak jobb teljesítményre számíthatnak.

Kapcsolódó linkek:

Sony: jelentős összeg OLED paneltechnológiára
OLED: új technológiai megoldással megduplázott élettartam
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .