A lézer TV talán féléven belül termék lehet

1. Oldal

Közel egy éve, hogy néhány TV gyártó bemutatta első lézer TV-jét, de az újdonság iránt érdeklődő vásárlóknak még várniuk kell egy keveset mire ezek a készülékek megjelennek a boltokban.
Iparági szakértők szerint a régóta várt képernyő technológia 2008. elejénél hamarabb nem lesz tömeggyártásra kész. Mikor a tavalyi CES-en a Canon CAJ és a Mitsubishi bemutatták lézer TV-iket még azt sejtették, hogy az idei ünnepi vásárlási szezonban már lesznek eladható modelljeik.

„Mindenki túlzottan agresszív volt” állítja Greg Niven a kaliforniai székhelyű Novalux marketingért felelő alelnöke. Ez a magánkézben lévő cég készíti azt a kulcsfontosságú lézeralkatrészt, melyet a leendő lézer TV-kben használnak. Niven elmondása szerint a lézertechnológia összes előnyének kihasználása érdekében egy teljesen új TV architektúrát kellett megalkotni, mely sokkal összetettebb feladatnak bizonyult, mint azt először feltételezték. A lézeralkatrész ára sem csökkent elég gyorsan ahhoz, hogy tömegesen megfizethetővé váljon az új technológia, állítja Matt Brennensholtz az Insight Media elemzője.

A lézer TV egyéként a gyorsan növekvő, az LCD és plazma TV-k által uralt nagyfelbontású TV készülékek piacára lép majd be. A lézer TV a jelenlegi hátulról-vetítős TV-khez hasonló módon működik, de a hagyományos vetítőegységekben alkalmazott nagyfényerejű higanygőz lámpák helyett vörös, zöld és kék lézerfények kombinációjával állítja elő a képet. Ez a megoldás amellett, hogy kisebb helyigényű és energiafelhasználású, a lézerfény pontossága révén a színek finomabb keverését is lehetővé teszi. A lézer TV a fényesebb és színesebb képhez még a plazmaképernyőknél is szélesebb színtartományt kínál. A Novalux szerint az LCD és plazmaképernyők az emberi szem által látható színek kb. 40%-át képesek megjeleníteni, míg a lézertechnológiával ez 90%-ra bővül.

Mitsubishi_lezerTV.jpg
A Mitsubishi megerősítette, hogy a jövő havi CES-en a lézer TV-vel kapcsolatos bejelentést tervez, bár ennél többet egyelőre nem mondott Mark Scott a cég szóvivője.

Elemzők már a hivatalos bejelentésre számítanak. Brennensholtz szerint is a kiállításon fogják formálisan bemutatni a lézer TV-t, és azt várja, hogy a valóságos termékek három-hat hónapon belül kerülhetnek az üzlete polcaira. Várhatóan a Samsung is megjelenik lézer TV-jével valamikor a jövő év során. Két-három éven belül valószínűleg az összes hátulról-vetítős TV gyártó áttér a lézerre.

Az iSuppli piackutató várakozásai szerint idén a 76 millió LCD TV és 11 millió plazma TV mellett 5,4 millió hátulról-vetítős TV készüléket értékesítenek. Bár az utóbbiak csak nagyképernyős változatban készülnek, s áruk kedvezőbb, mint a hasonló képméretű LCD és plazma modelleké, de a hátulról-vetítős TV-k némileg mélyebbek, jelenleg kb. 30 cm a jellemző.

Novalux_NECSEL.JPGA Novalux NECSEL elnevezésű felületi lézertechnológiája már megfelelő költségszinten és eszközméretben készen áll a szórakoztatóelektronikai alkalmazásra. A lézerek elférnek egy kb. gyufásdoboz méretű házban, és a színes képet falra vetítő mobiltelefonokban és mini-vetítőkben is bemutatták alkalmazásukat. Greg Niven elmondása szerint az alkatrész tömeggyártás a jövő év első negyedévében veszi kezdetét Tájföldön.

Kapcsolódó linkek:

A Mitsubishi a CES 2008-on mutatja be a lézer TV-t
Mitsubishi lézer HDTV még idén?
Lézeralapú HDTV-t mutat be a Novalux a CES 2007-en

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .