Lézeralapú HDTV-t mutat be a Novalux a CES 2007-en

1. Oldal

A Novalux a bemutatásra kerülő prototípus képmegjelenítőkkel azt kívánja illusztrálni, hogy NECSEL lézertechnológiája mikét alkalmazható nagyfelbontású TV-k, digitális mozi- és miniatűrvetítők új generációiban.


NECSEL modul
NECSEL modul

A Novalux a jövő heti CES kiállításon prototípus nagyfelbontású TV készülékkel, zsebvetítővel, és eddig még sehol be nem mutatott lézeres digitális mozivetítéssel igyekszik demonstrálni NECSEL (Novalux Extended Cavity Surface Emitting Laser) technológiájának teljesítményét és költséghatékonyságát.

Lézeralapú HDTV_BR_illusztráció
Lézeralapú HDTV_BR_illusztráció

A bemutatásra kerülő lézeralapú, nagyfelbontású TV kapcsán a gyártó azt ígéri, hogy a látogatók megtapasztalhatják majd a lézer által a versenytárs technológiákkal szemben nyújtott előnyöket, a gazdagabb színeket, a magasabb kontrasztot és fényerőt, még nagyméretű házi-mozi képernyőn is. Állításuk szerint a NECSEL technológia olyan házi-mozi képvetítő rendszerek létrehozását teszi lehetővé, melyek nagyfelbontású képe az NTSC szabvány színlefedésének 200%-át is fölülmúlják, fényereje nagy, ezért nincs szükség nagy fénynyereségű vászonra, és így széles szögből is tökéletes minőségben látható. Ráadásul a fényforrás mindent fölülmúlóan hosszú élettartamú, és költsége is megfizethető.

Egy prototípus lézer frontvetítő azt illusztrálja majd, miként lehetséges a NECSEL technológiával magas minőségű, költséghatékony digitális mozivetítést megvalósítani. Valójában NECSEL modulok üvegszállal elvezetett fényének összefogásával állítható elő a kívánt lumenszámot, mely még a legnagyobb mozivászon megvilágításához is elegendő. Ez a megoldás egy kisméretű, hatékony lézervetítőt eredményez, a napjainkban használatos lámpára alapuló egységek szigorú hűtési követelményei nélkül.

Ezeken felül a Novalux miniatűr projektor prototípusokat is bemutat, köztük egy lézeralapú zsebvetítőt, mely a gyártó szerint fölülmúlja a LED-es és 2D MEMS pásztázós versenytársait. Ez az apró eszköz a mobiltelefonokba, PDA-kba „beépített” projektorok előfutárának tekinthető.

A Novalux vezérigazgatója Jean-Michel Pelaprat nyilatkozata szerint: „Az elmúlt hónapokat a kulcsfontosságú vetítőalkatrész és OEM gyártói partnerkapcsolatok ápolásával töltöttük. Stratégiai partnereik jó úton haladnak a NECSEL lézerek tömeggyártása felé. Ez azt jelenti, hogy a szórakoztatóelektronikai gyártók 2007-ben már megkezdhetik a lézerek megvásárlását partnereinktől.”

Kapcsolódó linkek:

A lézer TV tulajdonságait magasztaló hír jórészt kacsa
Lézer TV már akár 2007 karácsonyán
A Seiko Epson lézer megvilágítású hátulról vetítő egységet fejleszt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .