Mitsubishi lézer HDTV még idén?

1. Oldal

A Chicago Tribune internetes kiadásán megjelent cikk szerint állítólag már ez év végén kapható lesz a Mitsubishi lézeres hátulról vetítős HDTV-je.
A Mitsubishi már több mint egy éve bemutatta annak a hátulról vetítős TV-nek a prototípusát, melyben fényforrásul nem lámpát, hanem egy-egy vörös, zöld és kék félvezetős lézert alkalmazott, s amiben egy DLP vetítőmotorokban alkalmazott DMD képmodulátor állította elő a képet.

Egy a Chicago Tribune internetes kiadásán megjelent HDTV készülékekkel foglalkozó cikk szerint, a gyártó elmondása alapján állítólag már az év végen kaphatóak lesznek az első ilyen technológiájú készülékek.

Mitsubishi_lezerTV.jpg
A Mitsubishi állítólag azt is mondta, hogy új készülékük nagyobb színtartományú és jobb színmélységű képek előállítására lesz képes, mint a jelenlegi plazma vagy LCD TV-k. További előnye az új lézeres HVTV-nek, hogy ugyanolyan vékony, mint a többi síkpaneles készülék, de súlya azoknak csak fele, ára is kedvezőbb, negyedannyi a teljesítményfelvétele, és élettartama 50.000 óra.

Az új készülék alkalmas lesz a jelenlegieknél 180%-al nagyobb színskálát reprezentáló, xvYCC-nek nevezett szabvány színtér megjelenítésére is.

A lézeres készülékben tehát DMD képmodulátor működik, de nem alkalmaznak benne színkereket, mint a tipikus DLP vetítőkben, s melyek működése a sok néző által érzékelt „szivárványhatás” elnevezésű színfelbomlás jelenségét okozza.

Kapcsolódó linkek:

Lézeralapú HDTV-t mutat be a Novalux a CES 2007-en
Jönnek a még színesebb színes TV-k
A lézer TV tulajdonságait magasztaló hír jórészt kacsa
Lézer TV már akár 2007 karácsonyán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .