A nagy kép nem álom

Az igazi mozi élményét megteremtő nagyméretű képet leggazdaságosabban vetítővel lehet előállítani, sokan mégis ódzkodnak a megoldástól a vetítővászon miatt, pedig ma már megfizethető áron kaphatóak a legkülönbözőbb módon elhelyezhető vetítőfelületek.


A teljes HD felbontású házi-mozi vetítők ára egyre kedvezőbb és ugyanez igaz a vetítővásznakra is. Ma viszont már annyiféle lehetőség közül lehet választani, hogy sokan azt sem tudják, miként fogjanak hozzá a megfelelő vetítővászon kiválasztásának. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani az alábbi alapismereteket tartalmazó cikkel, mely foglalkozik a vetítővásznak különböző típusaival, anyagaival és kezelési lehetőségeikkel. Igyekszem minden lehetőséget számba venni, hogy miként lehet adott költségkereten belül, adott körülmények között a legtökéletesebb vetített képet előállítani, és mindenkit arra bátorítok, hogy maga szerelje fel vetítővásznát, ami nem ördöngösség.

A költségek szempontjából nem mellékes, hogy milyen típusú vetítővásznat választunk. Az egyik legkevésbé drága és egyben legegyszerűbben felállítható opció a hordozható vászon. Ez azok számára jó választás, akiknek nincs kijelölt helyük házi-mozi céljára, de alkalmanként mégis szeretnék élvezni a nagy vetített kép élményét.

Projecta CinemaLite
Projecta CinemaLite


Egy perc alatt felállítható, a használat után pedig összecsukható és elrakható például a Projecta CinemaLite felhúzható vetítővászon, amelynek 203 centis (80 inch) képátlójú változata 155.000 Ft alatt megkapható.

Aki valaha is akasztott már fel képet, annak nem lehet gond ugyanezt megtenni egy fix keretes vászonnal, mint például a Reflecta CineHome vagy a Projecta CineFix, HomeScreen, PermScreen, igényeseknek pedig a hangáteresztő Screen Research ClearPix. Ezek a vetítővásznak a mérettől és kiviteltől függően igen széles árskálán szerezhetőek be, egy tipikus 229 centis (90 inch) képátlójú keretes vászon ára minimum 75.000 Ft. A fix keretes vásznak hosszú távú megoldást jelentenek, mert tökéletesen sík vetítőfelületet biztosítanak, tartósak, és ugyanúgy függönnyel takarhatóak el, mint az igazi mozikban.

Screen Research ClearPix
Screen Research ClearPix


Az utolsó választható lehetőség a behúzható, vagy közkeletű elnevezéssel rolós vásznak, melyek diszkrét házát a falra, plafonra lehet felszerelni, vagy akár álmennyezetben, bútorban beinstallálni. A kézzel lehúzható változatok – mint például a Projecta SlimScreen, ProCinema, SlimCinema vagy a Reflecta RolloScreen Crystal Line, Rollo Screen StarLight, Rollo Screen Galaxy – ára igen kedvező lehet. Egy 234 centis (93 inch) képátlójú kézi rolós vászon fekete kifutóval már kb. 80.000 Ft-ért megvehető.

Projecta Cinema Electrol
Projecta Cinema Electrol


A motoros mozgatású rolós vetítővásznak természetesen drágábbak, az áruk akár több mint a kétszerese is lehet egy hasonló méretű kézileg kihúzható modellhez képest, de akadnak ebből is igen kedvező vételek, mint például a 224 centis (88 inch) látható képméretű Reflecta CrystalLine motoros vászon, ami már akár 65.000 Ft alatt is megkapható. A motoros vetítővásznak hordozóanyaga vastagabb és tartósabb a kézileg kihúzhatóakhoz képes, melyek széle egy idő után hullámosodik, s a nem tökéletesen sík vetítőfelület bizony ront a képélesség homogenitásán.

A házi-mozi vetítők többnyire 16:9-es (1,78:1) arányú képet állítanak elő, így célszerűen ehhez illeszkedő vetítővásznat szokás választani. Ha valaki nem tudja elviselni az 1,85:1 vagy 2,35:1 képarányú filmek feletti és alatti fekete sávokat némileg több pénzt költve két dolgot tehet. Vagy egy 2,35:1-hez arányú vászonra vetít és az ettől eltérő képarányú, de azonos magasságú képek széleit függönnyel vagy maszkolással takarja, vagy olyan maszkrendszerrel rendelkező vásznat vesz, mely minden képszélt megfelelő panelekkel pontosan az éppen nézett mozi képarányára takar ki. Ilyen minden igényt kielégítő, ráadásul hangáteresztő vetítővásznak a Screen Research Xmask Supreme Cinescope, Ultimate, Widescope modelljei.

 

Screen Research Xmask
Screen Research Xmask


A vetítővászon típusának kiválasztása mellett annak anyagáról is dönteni kell. Ezt elsősorban a vetítő, annak elhelyezése és a helyiség megvilágítási környezete határozza meg.

Minden vetítővászon egy meghatározott fénynyereséggel (gain) rendelkezik, mely egy a vászon felületének fényvisszaverési tulajdonságára utaló mérőszám. Viszonyításként 1,0 a fénynyeresége annak a vetítővászonnak, mely azonos mennyiségű fényt reflektál, mint egy fehér magnéziumoxid lemez. Egy 1,5-ös fénynyereségű vetítővászon 50%-al több egy 0,5-ös nyereségű 50%-al kevesebb fényt ver vissza. Házi-mozi céljára a legelterjedtebben az 1,0 illetve 1,1 fénynyereségű matt fehér felületű vetítővásznat szokás használni. A kisebb fényvisszaverésű vetítővásznak, mint például a 0,9 fénynyereségű Projecta High Contrast javítják a fekete-szintet.

A nagy fénynyereségű (2,0 feletti) vetítővásznak több fényt reflektálnak a vetítő fényéből ezzel javítva a kép fényességét. Erre a többnyire jól elsötétített házi-mozi helyiségekben nincs szükség, de egy nappaliban, ahol kevésbé kontrolláltak a fényviszonyok segíthet. A nagy fénynyereségű vetítővásznak hátránya, hogy a fényt nem egyenletesen verik vissza, vagyis a kép nagyon világos szemből, de sokkal halványabb oldalról nézve. Matt fehér vászon azért nem használható világos szobában, mert az minden fényt visszaver, s ezzel elmossa a képek sötétebb részleteit, s így gyakorlatilag értékelhetetlen a kontrasztja. Ezzel szemben még világos szobában is élvezhető kontrasztú képet nyújt a dnp Supernova technológiájú, különleges 7-rétegű szendvics szerkezetű vászonanyaga, mely a fölülről és oldalsó érkező szórt fényt hatékonyan nyeli el.

Jobbra matt fehér, balra dnp Supernova vászonanyag
Jobbra matt fehér, balra dnp Supernova vászonanyag


Vannak más speciális fényvisszaverési tulajdonságú vászonanyagok is, mint például a mennyezetre szerelt vetítő fényét ideálisan a nézők felé reflektáló „Datalux” felület, ami ugyan 1,5-ös fénynyereséget biztosít, de ez is felesleges egy jól elsötétített házi-mozi szobában. Hátulról átvilágítható vetítővásznakra akkor lehet szükség, ha a világos helyiségben csak speciálisa kialakított vetítőkamrából, vetítődobozból tudunk élvezhető kontrasztú képet kialakítani. Egy ilyen gyakran tükrökkel kombinált szerkezet megépítése többnyire szaktudást és gondos tervezést igényel.

Egy korábbi cikkben már részletesen foglalkoztunk a nem éppen olcsó, de az igényes házi-mozira vágyóknak ajánlott hangáteresztő vásznak előnyeivel.

A vetítővásznak felszerelése többnyire nem kíván különösebb szakértelmet. Arra ügyeljünk – különösen kihúzható rolós vásznaknál -, hogy felszerelve pontosan hová kerül majd a képfelület. A kellő átgondoláshoz nem árt papírt és ceruzát, valamint a termékhez mellékelt összeszerelési utasítást elővéve egy kis tervet készíteni, és itt is igaz a mondás: „Kétszer mérj, mielőtt szabsz!” Figyelem: a kézileg kihúzható rolós vásznak esetén a képmagasság csak bizonyos pontossággal állítható be, mivel a tengelyről letekeredő vászon csak egész-fordulatonként állítható meg. A vetítővásznak gyártói többnyire minden szükséges alkatrészt (tartókonzolt, kötőelemeket) mellékelnek felszerelhető termékeikhez, ezek számbavételéről ne feledkezzünk meg. A motoros vetítővásznakhoz szükség van megfelelő hálózati (230V) aljzatra. Ezt célszerű a felszerelés helyéhez közel, előre kialakíttatni egy villanyszerelővel, különben utólag többnyire a falon kívül (takarva) kell odavezetni a tápkábelt.

Motoros mozgatású vagy motoros maszkolású vetítővásznak esetén gondolni kell a vezérlésre is, amit célszerű integrálni az egész házi-mozi vezérlőrendszerbe – már ha van ilyen. A vászongyártók a különböző vezérlési lehetőségeket vagy a vászon szerkezetébe integrálva, vagy opcionális tartozékként kínálják. Ezért érdemes meggyőződni róla, hogy a kívánt vetítővászon a vezérlőrendszerhez és a műszaki adottságokhoz illeszkedő vezérlési módot használ-e.

A legegyszerűbb megoldás egy kisfeszültségű vezérlés melyhez általában kapcsolók is tartoznak, amiket a vászonhoz közeli falra lehet szerelni. Egy egyszerű kábel vezet a kapcsolóktól a vászon házán lévő vezérlőcsatlakozóhoz, így a kábel elvezetéséről, elrejtéséről gondoskodni kell. Egy másik elterjedt lehetőség a 12V-os indítójellel (trigger) történő vezérlés. Ha a vetítő rendelkezik ilyen 12V-os kimenettel, akkor csak egy vezetéket kell a vászon 12V-os csatlakozójáig elvezetni. A vetítő bekapcsolása arra ad utasítást, hogy automatikusan leengedje a vásznat, a vetítő kikapcsolásakor pedig visszacsévélésre.

De a vezeték-nélküli távirányítók korában már nincs szükség kábelekre. Vannak olyan motorizált modellek, melyek infravörös (IR) vagy rádiófrekvenciás (RF) módon táv-vezérelhetőek, és vezérlőkódjaik az arra alkalmas univerzális távirányítókkal is megtaníthatóak.

Egy házi-mozi vetítővásznat kiválasztani, felszerelni tehát nem olyan csüggesztő és ijesztő dolog, mint sokan képzelik. Egy két darabból álló vetítőrendszert fölállítani talán egy kicsit több munkát igényel, de a filmek szerelmesei számára, akik a magával ragadó nagy kép élményét akarják, mindennél jobban megéri ez a kis fáradtság.

Kapcsolódó linkek:

Megéri teljes 1080p HD felbontású vetítőt venni
A maszkolható vetítővásznakról
Screen Research: új ívelt hangáteresztő vetítővásznak
Vetítés világosban a dnp Supernova Screen vetítővásznára
Vetítővászon és hang

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .