Blu-ray lemezre rögzíthető HD videoletöltés

1. Oldal

Japánban a Tsutaya online elsőként olyan legális HDTV video-letöltő szolgáltatást indít, melynek felhasználói a nagyfelbontású tartalmakat merevlemezükről Blu-ray Disc-re vagy más médiákra írhatják át.

A Tsutaya online 412 amerikai filmstúdióktól származó filmekből és tévéműsorokból álló tartalmat kínál majd az év végétől, s azok felénél lehetővé teszi majd azok átírását más fizikai hordozóra.

A szolgáltatás elindulása előtt a Tsutaya ugyanis megszerezte az engedélyt a jogtulajdonosoktól a HDTV tartalmak átírására, vagyis azok lekonvertálás nélkül exportálhatóak majd Blu-ray Disc-re, DVD-R kétrétegű lemezre (AVCREC formátumban) és iVDR-S médiára. A Blu-ray Disc és kétrétegű DVD-R lemezekre AACS, az iVDR-S médiára SAFIA tartalomvédelmet rögzít a rendszer.

Ezen felül a video DTCP-IP védett formában továbbítható DLNA kompatibilis eszközökhöz is. A jövőbe arra is mód lesz, hogy szabvány minőségre lekonvertált HDTV tartalmakat lehessen rögzíteni SD memóriakártyára, Memory Stick PRO és EMPR (lejátszási és felvételi funkcióval rendelkező beépített memória) eszközökre.

A másolható és rögzíthető tartalmak között új filmek is elérhetőek lesznek azok DVD és Blu-ray megjelenésével egyidejűleg. Ez azt jelenti, hogy az új szolgáltatás ugyanazt pozíciót élvezi, mint a többi úgynevezett csomagolt média.

HD_letoltes_BD-re.jpg
A „Tsutaya Sell-through Service” szolgáltatással tehát a megvásárolt tartalom tetszőleges ideig bármikor megnézhető, és a merevlemezre letöltött műsor maximum két alkalommal exportálható és tárolható Blu-ray lemezre vagy iVDR-S médiára. A szolgáltatás átlag díja filmek esetén 3.675 jen (kb. 8.000 Ft) és 893 jen (kb. 1950 Ft) TV műsoronként.

A szolgáltatás MPEG-4 AVC/H.264 video-tömörítési technológiát alkalmaz, a változó bitsebességű technológia átlagosan 10Mbit/sec, maximálisan 20Mbit/sec adatátviteli sebességet használ az 1080i formátumú video továbbítására. A Tsutaya által tervezett műsorkínálat néhány címe: Sületett feleségek, Lost – Eltűntek, Nem vénnek való vidék, Cloverfield, Dreamgirls, A bakancslista. Ezek a filmek és tévésorozatok már a HDTV video-letöltő szolgáltatás december 19-i indulásától elérhetőek lesznek, természetesen csak a japán háztartások számára.

Kapcsolódó linkek:

YouTube már HD-ben is
Aggódás és bizakodás a Blu-ray jövője kapcsán
Miért nincs Blu-ray az új MacBook laptopokban?
DisplaySearch: jövőre megduplázódik a Blu-ray lejátszó eladás
PlayStation: videoletöltés egyelőre csak az USA-ban
Microsoft: új Xbox360 interfész és további Xbox Live letölthető tartalmak
iTunes filmletöltés a DVD megjelenéssel egyidejűleg
Microsoft: december 11-én indul az internetes videopiac Európában is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .