A plazmapanelek eladása növekszik nem úgy az LCD-ké, de miért?

1. Oldal

A DisplaySearch kínai alelnöke David Hsieh által múlthéten kiadott jelentés szerint miközben a plazmaeladások folyamatosan növekedve történelmi magasságokat érnek el, az LCD TV értékesítés ugyanakkor lassul.
Display_Search.gifHsieh jelentése szerint: „Számos nemrégiben kelt hír szól az LCD TV panelek iránti gyenge keresletről, ami a panelek árának esését okozza. A panelgyártók jelentéseikben nem látnak erős igényt az elkövetkező néhány hónapban. Bár szeptemberben és októberben az LCD TV-k havi kiszállítása várhatóan még növekedést mutat, de a jelek szerint novembertől a szállítások visszaesnek majd az ünnepi szezon igényeinek kielégítését követően. Az összes LCD TV panelgyártó függ tőle, hogy a panelárak ne essenek a költségek alá 2009. első negyedévéig”.

Ezzel ellentétben a plazmapanelek gyártói továbbra is erős szállítási eredményeket és egészséges keresletet élveznek. Kérdés, hogy miért? Íme, néhány megfontolásra érdemes tény:

A két koreai plazmapanel gyártó együttesen több mint 1 millió egységet szállított ki szeptemberben, ami történelmi csúcs. A Samsung SDI az augusztusi 400 ezerhez képest közel 600 ezer egységet, az LGE az augusztusi valamivel 350 ezerhez viszonyítva 450 ezer egységet szállított ki.

A plazma TV panelek ára folyamatosan csökken. A 107 és 127 centis (42” ill. 50”) HD panelek ára egy hónap alatt 4%-al csökkent szeptemberben, és várhatóan újabb 3-5%-ot esik októberben.

A plazmapanelek továbbra is tartják számukra kedvező árkülönbségüket az azonos LCD TV panelekkel szemben. Például a 107 centis (42”) HD plazmapanelek (tápegységgel és optikai szűrővel együtt) ára 25%-al alacsonyabb, mint az ugyanekkora 720p-s, és 31%-al kevesebb, mint a 1080p LCD TV panelek ára (tápegységgel). Hasonló összehasonlításban a 127 cm-es (50”) HD plazmapanelek 45%-al olcsóbbak, mint a 132 centis 1080p LCD panelek (és csak 29%-al kerülnek kevesebbe, mint a 127 centis 1080p plazma panelek). Az árkülönbség természetesen várhatóan csökken, most hogy a 1080p LCD TV panelek ára gyorsan elkezdett zuhanni.

Az ünnepi vásárlási szezonra egyre valószínűbbek az alacsony árak. Az erős plazmapanel kiszállítások mindenesetre azt jelezhetik, hogy a készülékgyártók feltöltik a kereskedelmi csatornákat. Néhány TV márka úgy gondolja, hogy amíg a gazdasági helyzet bizonytalan, valószínűleg a szórakoztatóelektronikai fogyasztás gyenge lesz. Ilyen helyzetben a fogyasztók az olcsóbb modellek felé orientálódnak majd a TV vásárlásnál. Jelenleg a hasonló méretű és felbontású plazma TV-k sok esetben kevéssé drágák. A vonzó árak magyarázzák, hogy most miért erős a plazmapanelek iránti kereslet és miért bizonytalan a nagyobb méretű LCD TV-k előrejelzése.

Kapcsolódó link:

DisplaySearch: jövőre megduplázódik a Blu-ray lejátszó eladás
2008 második negyedévében egészségesen nőtt a TV világpiac
Jelentősen nőtt a plazmapanelek kiszállítása 2008. második negyedévében
A TV világpiac növekedése lassul, de Kelet-Európa és a Közel-Kelet húzza
2008. első negyedévében is erős a plazmapanel kiszállítás eredménye
A síkpaneles HDTV-k ára csökken, de nem annyira, mint a múlt évben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .