A programsorrendben elől a bővülő MTVA csatornák

1. Oldal

Júliustól a digitális TV-szolgáltatásokban törvényszabta módon az első programhelyeket foglalják majd el az MTVA közszolgálati műsorai, melyek között ott lesz már az M4 Sport csatorna is akár nagyfelbontásban.
A vonatozó törvények július 1-jétől hatályos módosítása miatt a műsorterjesztőknek digitális TV-szolgáltatásuk első programhelyein kell szerepeltetniük a közszolgálati csatornákat. Ha a szolgáltatás részeként nagyfelbontású, azaz HD műsorokat is továbbítanak, akkor a közszolgálati HD csattornáknak is az első helyek között kell lenniük, s csak ezután következhetnek a többi csatornák.

Mivel ma már a háztartások 70 százalékában, azaz közel hárommillió otthonban digitális TV-szolgáltatást néznek, ezért a nézők elsöprő többsége lesz kénytelen átszokni az eddigiről egy feltehetően alaposan átrendezett új programkiosztásra. A közszolgálati csatornák egységes előre sorolásával ugyanis a többi csatorna az eddiginél magasabb sorszámú programhelyre tolódik, amiről a szolgáltatók adnak tájékoztatást, illetve áttekintést a megváltozott sorrendről.

A digitális szolgáltatások vételére alkalmas TV készülékek és vevőegységek egy része a gyakrabban nézett adások könnyebb és gyorsabb eléréséhez lehetővé teszi kedvenc csatornák beállítását.

MTVA_M4_Sportx.jpg
Az MTVA július 4-étől elindítja, az összes TV-szolgáltató pedig kötelezően elérhetővé teszi az új M4 Sport csatornát, aminek teljes sportműsor választékát csak július 18-tól láthatják a nézők. Ezt a csatornát az analóg szolgáltatások nézői is nézhetik majd. Lesz egy később induló M6 csatorna is, amit már csak a digitális szolgáltatásoknak lesz kötelező továbbítani, az analóg szolgáltatások kábelhálózatuk csatornakapacitásától függően dönthetnek, hogy elérhetővé teszik-e azt.

A jogszabályok szerint tehát a digitális TV-szolgáltatóknak hat normál vagy abból öt nagyfelbontású közszolgálati csatornát kötelező továbbítaniuk az első programhelyeken. Az analóg szolgáltatók minimum 4, de lehetőségeik illetve döntésük alapján akár 6 közszolgálati csatornát továbbítanak majd.

Az egyes TV-szolgáltatók az alábbi MTVA közszolgálati csatornákat kötelesek elérhetővé tenni:

ANALÓG (4): M1, M2, Duna, M4 Sport
DIGITÁLIS (6): M1, M2, Duna, M4 Sport, Duna World, M6
DIGITÁLIS HD (5): M1, M2, Duna, M4 Sport, M6

Júliustól az Antenna Hungária MinDig TV ingyenes kínálata az M4 Sport indulásával kilenc tévécsatornára bővül, melyből már 4 lesz nagyfelbontású. Az új közmédiás HD sportműsorok az A multiplexen lesznek elérhetőek, míg az M2 HD csatorna átkerül a C multiplexre. A programátrendezés miatt a közszolgálati csatornák az első öt, az RTL Klub a 7-es, a TV2 pedig a 9-es programhelyen kerülnek kisugárzásra, míg az Euronews csatorna a 80-as programhelyen lesz megtalálható. Az új csatornák megjelenése miatt egyes programok a korábbiaktól eltérő multiplexekre kerülnek, mely érinti a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatás egyes csatornáit is.

Kapcsolódó link:

Nő a HbbTV szolgáltatást használók köre idehaza is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .