A Toshiba Regza Cell TV lesz a jövő TV-je?

1. Oldal

A CEATEC-en bemutatott első Toshiba Cell TV 140 centis 1080p felbontású LCD panelt, LED háttérvilágítást, és egy 3TB-os merevlemezre, a nevezetes Cell multimédia processzorra valamint a hálózati csatlakoztatásra épülő funkciókat kínál.

A Toshiba jövőbemutató TV-inek CEATEC kiállításon bemutatott első változatát a Cell Regza 55X1-et decembertől Japánban 1 millió yenért (kb. 2 millió Ft) már meg is lehet vásárolni. Ez kb. 30-40%-kal több a jelenleg kapható hasonló képméretű TV-k áránál, és a Toshiba egyelőre havi kb. 1000 készülék eladásában bízik. A Cell TV USA piacra szánt változatát jövőre, az európait későbbre tervezi a gyártó.

Toshiba_Cell_TV.jpg
Az, hogy a Cell Regza 55X1 1920x 1080 pixel felbontású LCD paneljét szegmensenként szabályzott LED-ek világítják meg (a gyártó által megadott dinamikus kontrasztarány 5.000.000:1), és a készülék 240Hz-es képfrissítésű, talán kevésbé fontos, erre ugyanis már számos készülék képes. A képernyő alá beépíthető, a neves hangtechnikai céggel, a Foster Electric-el közösen kimunkált egyedi hangsugárzó rendszerhez hasonlóak is léteznek már. A Cell TV a belé épített további innovációk és funkciók miatt került a figyelem középpontjába.

A készülék agyát az a Toshiba, Sony, IBM közös fejlesztésű ultragyors 64-bites Cell multimédia chip alkotja, amelyet a Sony PS3 játékkonzolokban is alkalmaznak. Ez processzálja a több digitális videojelfolyamot és végzi az összes többi AV funkciót, amire a Cell TV képes. A chipet magát egy külön asztali dobozba építik.

Toshiba_Cell_TV_8_TV.jpg
Ugyanebben a dobozban működik a nyolc HDTV csatorna egyidejű vételére szolgáló vevőegység és az a 26 órányi műsor felvételéhez elegendő 3 terrabájt kapacitású merevlemez, amivel ez a nyolc adásfolyam akár folyamatosan rögzíthető, majd egy későbbi időpontban (time-shift) visszajátszható. A Cell TV egyszerre képes megjeleníteni a nyolc műsorcsatorna mozgóképét egy képernyőn, s a néző innen választhatja ki, mit is akar nézni.

Ugyancsak kis mutatóképekkel (thumbnail) látható el minden a Cell TV merevlemezére rögzített felvétel. Akár 40 ilyen mutatókép, azaz vizuális könyvjelző rendelhető hozzá illetve jeleníthető meg minden felvételhez.

A Cell TV elektronikus programkalauzában (EPG) is a képek veszik át a szavak helyét, és a műsorkeresés is eddig nem létező dolgokra képes. A készülékben megvalósított vizuális keresőeszköz abban segít, hogy a néző megtalálhassa azokat a filmeket, amikben például az által kedvelt színész arca szerepel. Ez úgy működik, hogy a néző kiválasztja az általa kedvelt film vagy show egy mutató képet, s ez alapján a relevanciát tekintve a mutatóképhez közelebbi vagy távolabbi viszonyban lévő más műsorok jelennek meg.

A Cell TV-vel nemcsak földfelszíni vagy műholdas sugárzású adásokat lehet nézni, de webes videókat is. Egy Opera alapú hálózati böngészőt használva a TV támogatja a 1080p internetes videotartalmak megtekintését, és arra is képes, hogy jó minőségű képpé skálázza fel a gyengébb minőségű videókat is. A készülék természetesen DLNA kompatibilis.

A Toshiba remek LED technológiát épít a készülékbe, amely a képernyőt 96 különböző részre osztja. A Cell processzor munkája során ezt 512 területre osztja. Az ily módon pontosabban vezérelhető LED háttérvilágítással jobb a kép kontrasztja, valamint az élek és a sötét-világos szomszédos területek textúrájának, vagyis a képrészleteknek is tökéletesebb a megjelenítése.

Míg a jelenlegi készülék csupán 1920×1080 pixel felbontású, a Toshiba Regza Cell TV-k elkövetkező változatai az ennél négyszer nagyobb 4K2K (3840×2160) natív felbontás és a 3D megjelenítés lehetőségével is rendelkeznek.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: a BDX2000KE a gyártó első Blu-ray Disc lejátszója
Növekvő érdeklődés a web-TV-s szolgáltatások iránt
CES 2009: új trend a hálózatra csatlakozó TV-k

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .