A Warner is csatlakozott a Blu-ray Disc táborhoz

1. Oldal

A két nagyfelbontású videó tárolására alkalmas optikai lemezformátum egyszerre lesz majd jelen a piacon, s ezt – még ha nem is szívesen – a hollywoodi filmstúdiók is kénytelenek tudomásul venni.
Warner_BD_HD-DVD.jpgMúlt csütörtökön, percekkel a bejelentést követően Jim Cardwell Warner Home Video elnöke rezignáltan ismerte el: „Úgy tűnik a formátumháború ára nagy lesz.”

A bejelentés szerint a Warner, mely a HD-DVD platform legnagyobb támogatója volt és marad ezután is, Blu-ray Disc formátumban is megjelenteti filmjeit. Cardwell úgy érzi, ők a két tábor egyesítésén munkálkodva mindent megtettek a formátumháború elkerüléséért, de végül elfogadták a tényeket és csatlakoznak a Blu-ray Disc Association igazgatótanácsához, és műsoraikat – csakúgy, mint a New Line Home Entertainment és az HBO Video filmjeit – Blu-ray Disc-en is kiadják jövőre.

Mikor világossá vált, hogy a Blu-ray Disc is útjára indul – legalábbis a PlayStation 3 komponenseként – a Warner vezetői úgy döntöttek, ebben a formátumban is kínálni kell műsoraikat.

Kiharcolták viszont, hogy a formátumnak lesz egy olcsó, a DVD-9-hez hasonló vörös lézeres opciója a „BD9” Blu-ray változat. Cardwell szerint erre azért van szükség, mert a kéklézeres Blu-ray lemezek gyártási költsége egyelőre „ismeretlen”, és a Warner biztos akar lenni egy költségszintben, amivel a stúdió tervezhet. Ez az opció lényegében ugyanaz, amit a Warner több mint három évvel ezelőtt a HD-DVD és Blu-ray Disc táboroknak javasolt, de az utóbbi korábban elutasított. A vörös lézeres opciót a stúdió rövidebb műsorokhoz tervezi felhasználni, melyek nem igénylik a kéklézeres lemezek teljes tárolókapacitását, vagy olyan alacsonyan árazott megjelenések, melyeknél nem igazolható a magasabb költség. A Warner arra is biztosítékot kapott, hogy a Blu-ray további tartalomvédelmi eljárásai nem jelentenek kompromisszumot az alap AACS másolásvédelmi szabvány számára, amit a stúdió használni tervez.

Cardwell ugyanakkor megerősítette a stúdió döntését, hogy HD-DVD formátumban is kiadják filmjeiket. Cardwell cáfolta azokat a spekulációkat is, hogy a Warner és a Paramount Home Entertainment csak arra az esetre számítva van még a HD-DVD táborban, ha a Sony nem tudná beváltani ígéreteit. Minderre az adott alapot, hogy a stúdiók mérnökei az elmúlt hetekben újraértékelték a Blu-ray technológiát és arra a következtetésre jutottak, hogy az nem lesz kész mindazt teljesíteni, amit a Sony az elmúlt két évben ígért.

Marsha King a cég igazgató alelnöke azt mondta, hogy a Warner továbbra is szeretné, ha a két formátum egyesülne, de most, hogy erre már semmi esély nem a stúdió dönti el, melyik a jobb formátum. „Úgy érezzük a piac fog dönteni. Mindkettő hihetetlenül jó termék lesz.”

Bár sokan hiszik, hogy csak egy formátum lesz és erre most a Blu-ray Disc-nek nagyobb az esélye, a Toshiba még nem hátrál meg. Múlt héten a cég arról számolt be, hogy HD-DVD lejátszók exportpiacra történő gyártásáról kezdett el licenc megállapodásokat kötni kínai gyártókkal. Ez a lépés azt látszik biztosítani, hogy viszonylag kedvező áru lejátszók legyenek kaphatóak kellő mennyiségben a formátum indulásakor, s része annak a stratégiának, mely az ár szempontjából igyekszik nyomást gyakorolni a Blu-ray táborra. A Blu-ray Disc lejátszók várhatóan jóval drágábbak lesznek, mint a HD-DVD lejátszók, mert a Sony formátuma több új technológiát tartalmaz.

A Toshiba egyébként több mint egy hónapja tudott a Warner küszöbön álló döntéséről. „Elismerjük, hogy a Warner Bros. részvétele a Blu-ray Disc Assn.-ban a stúdió érthető kötelezettsége, hogy széleskörű véleményeket hallgasson meg és folytassa az összes formátum technikai értékelését, és több mint biztosak vagyunk benne, hogy ez nem érinti a HD-DVD tartalmak időben való piaci bevezetését” áll a Toshiba nyilatkozatában.

Kapcsolódó linkek:

Két malomban őröl a Paramount

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .