Két malomban őröl a Paramount

1. Oldal

Egy vasárnap (2005. 10. 02.) reggeli bejelentés szerint a Paramount Home Entertainment úgy döntött, hogy a jövőre várhatóa piacra kerülő Blu-ray Disc formátumban is megjelenteti filmjeit, nemcsak az eddig egyedüliként favorizált HD-DVD lemezen.
paramount_BD_HD-DVD.jpgTehát a Paramount továbbra is támogatja a Toshiba által kifejlesztett HD-DVD platformot, de elsőként a filmiparban feladva eddigi egyoldalú elkötelezettségét – melyet a Betamax és VHS közt dúlt formátumháborúhoz hasonló elkerülésének szándéka diktált – úgy döntött a versenytárs Blu-ray Disc-en is megjelenteti filmjeit.

A Paramount ezzel a lépéssel – amit várhatóan rövidesen a Warner és az Universal is követ – rábízza a döntést a fogyasztókra, melyiken akarják megvenni kedvenc filmjüket.

Thomas Lesinski a filmstúdió egyik, a HD-DVD legkitartóbb támogatójaként számon tartott elnökének vasárnapi bejelentése szerint, amint az észak-amerikai és japán piacon bevezetésre kerülnek a Blu-ray Disc hardverek, a stúdió kiadja filmjeit ebben a formátumban. „Érdeklődéssel figyeljük a Blu-ray széles támogatottságát, különösen fontos előny, a Blu-ray beépülése a PlayStation 3-ba” emelte ki Lesinski, majd hozzátette: „Részletesebb értékelés után, és az új, a költségekre, a gyártásra és a másolásvédelemre vonatkozó adatok megismerése alapján úgy döntöttünk, hogy előrelépünk a Blu-ray formátummal. Hiszzük, hogy a Viacom műsorok egyedi portfoliója ezzel a formátummal párosítva javára szolgál majd a fogyasztóknak és részvényeseinknek is.”

Bár szinte mindenki szerette volna megúszni, most már világos, hogy elkerülhetetlen a formátumháború, és a két nagyfelbontású filmek tárolásra alkalmas optikai lemez jövő év közepén egyszerre lesz jelen a piacon. Ez lassítani fogja a DVD-t követő új film, játék, zene és más szoftverlemezek vásárlói befogadását, mert sokan hezitálnak majd vajon melyik formátum is válik gyorsan feleslegessé, mint annak idején a Betamax.

A filmstúdiók és szórakoztatóelektronikai gyártók kompromisszumra jutottak a DVD kapcsán és ez igazi piaci sikerré tette ezt a formátumot. Csakhogy mára a DVD eladások növekedése egyszámjegyűre zsugorodott, és a stúdiók bevételeinek és profitjának csökkenése arra késztet mindenkit, hogy mihamarabb piacra kerüljön az új formátum, bármelyik legyen is az.

Azzal, hogy a Paramount mindkét formátumban megjelenteti filmjeit viszont csak tovább erősíti a fogyasztói bizonytalanságot, ami biztosan az új formátumoktól várt bevételek lassabb növekedését vetíti előre. Ráadásul a filmeket két különböző formátumban kiadni (szerkeszteni, legyártani, raktérkészletre halmozni) jóval többe kerül, mint egyben, de a stúdiók ugyanezt tették azelőtt a Betamax/VHS és a lézerlemez/8mm-es kazetta esetén is.

Sokak szerint a Paramount bejelentése – melyet talán már e héten a Warner hasonló lépése követ – csak a látszat időleges fenntartására szolgál, és végül az összes stúdió a Blu-ray Disc oldalára áll a megjelenésének időpontjára.

Kapcsolódó linkek:

A Microsoft és az Intel a HD-DVD mellett
Biztosan nem kerül piacra idén a HD-DVD!
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IX.)
Mégsem kerül idén piacra a HD-DVD?
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VIII.)
Hollywood fejőstehenének kezd elapadni a teje
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VI.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IV.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (III.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II. / A 2005-ös HD-DVD filmek listájával)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)
A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött
A Blu-ray Disc és HD-DVD közti háború elkerülhetetlen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .